Pretraga

Rektor traži od Vlade da povuče odluku o sanaciji SC-a

A- A+

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš uputio je otvoreno pismo premijeru Milanoviću u kojem traži da Vlada RH povuče odluke donesene na jučerašnjoj sjednici u vezi sanacije SC-a, kojom se ukidaju osnivačka prava Sveučilišta. Budući da je Bjeliš, dan prije odluke, poslao Vladi prijedlog sanacije i restrukturiranja SC-a koji je potpuno izignoriran, rektor od premijera traži da se on uzme u obzir te ističe kako Sveučilište ne može prihvatiti nasilni akt koji ugrožava njegovu djelatnost i autonomiju.

Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o sanaciji Studentskog centra u Zagrebu te je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala sanacijskog upravitelja, predsjednika i dva člana Sanacijskog vijeća. Donošenjem te Odluke, Vlada je potpuno izignorirala prijedlog sanacije i restrukturiranja Studentskog centra koju je rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš uputio više članova Vlade dan prije sjednice. Revoltiran tim potezom, rektor se putem otvorenog pisma obratio premijeru Milanoviću u kojem, između ostalog, traži da povuče odluke donesene na jučerašnjoj sjednici.

Izdvojeni članak

Nedodirljivi ravnatelj SC-a ‘svrgnut’ nakon osam godina lošeg poslovanja


www.business.hr

Izdvojeni članak

Rektor Bjeliš preko ljeta spava u studentskom domu

MZOS pokušava skinuti sa sebe dio odgovornosti

Rektor zagrebačkog Sveučilišta u otvorenom pismu ističe kako je Odluka Vlade motivirana prvenstveno pokušajem MZOS-a da sa sebe skine svoj dio političke i financijske odgovornosti za trenutno stanje SC-a te da se oslobodi obveze pokrića svojih financijskih obveza prema SC-u u iznosu od 45.8 milijuna kuna.

Bjeliš se okomio na čelništvo MZOS-a zbog činjenice da je očekivao kako će ono, zajedno s posebnom upravom Sveučilišta, od početka 2012. godine krenuti rješavati pitanja za koja je ovlašteno. Također je naveo kako je ministar Jovanović zanemario suradnju sa Sveučilištem te da je preko novoimenvanog predsjednika Sanacijskog vijeća iskoristio Zakon o sanaciji javnih ustanova iz 2001. godine, za kojeg se uspostavilo da je pravno i sadržajno loš i problematičan.

Rektor traži povlačenje Vladine odluke

Rektor ističe kako je problematičnost prethodno navedenog Zakona najbolje prikazana Odlukom Vlade od 24. siječnja 2013. godine. Nastavio je kako se tim odlukama jednostrano i bez suglasnosti odgovornih sveučilišnih tijela ukidaju osnivačka i upravljačka prava Sveučilišta nad SC-om.

– Sveučilište ne može prihvatiti takav nasilni akt kojim se izrazito ugrožavaju i njegove redovite djelatnosti i njegova autonomija, niti može preuzeti odgovornost za štete i negativne posljedice koje mogu proisteći iz novonastalog stanja. Stoga, gospodine predsjedniče, predlažem da Vlada hitno povuče spomenute odluke od 24. siječnja i u suradnji s legitimnim predstavnicima Sveučilišta predloži novu odluku, uzimajući u obzir prijedlog koji smo Vam dostavili 23. siječnja 2013. naveo je rektor Bjeliš u otvorenom pismu te za kraj tražio žurni sastanak s premijerom.

Rektor traži od Vlade da povuče odluku o sanaciji SC-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap