Pretraga

Remek djela 21. stoljeća koja obavezno morate pročitati

A- A+

Remek djela književnosti nisu stvarana samo u praskozorje civilizacije ili pak u romantičnim danima 19. stoljeća, već ona nastaju i danas. Iako rastu ispred naših očiju, često prolaze nezapaženo utopljena u šumu trash literature i pseudoispovjesti pseudodiva. Zato vam donosimo pet fantastičnih knjiga napisanih posljednjih 13 godina koja morate pročitati.

O vrhunskoj književnosti često razmišljamo kao o produktu nekih davnih, dalekih vremena. Prva su nam asocijacija ruski realisti, Shakespeare, Dante ili pak antički tragičari. Malo tko na spomen književnih remek djela pomisli na pisce koji stvaraju tijekom 21. stoljeća i koji pred sobom imaju desetke kreativnih i stvaralački plodnih godina.

Zbog toga smo s liste koju je nedavno formirao portal GQ izdvojili nekoliko knjiga koje su nastale tijekom posljednjih 13 godina, te vam ih ovom prilikom predstavljamo. Neka od njih ste već gledali na kino platnima, a da niste ni znali da je tim uglavnom kvalitetnim filmovima prethodio još bolji rukopis.

Izdvojeni članak

Cenzura nije prošlost: Ovo su knjige koje ni danas ne smijete čitati svugdje u svijetu

Cesta – Cormac McCarthy

McCarthy je dugo vremena slovio za ‘najboljeg nepoznatog’ američkog pisca kako ga je oslovljavao 80-ih godina NY Times. Tu je titulu zaradio činjenicom da je zastrašujuće malo bio prisutan na književnoj sceni. Zapravo je bilo teško zamisliti boljeg pisca koji je manje sudjelovao u stvaranju književne scene u Americi.

Jednoj od najboljih knjiga 21. stoljeća – postapokaliptičnom romanu Cesta prethodila su izuzetno krvava ostvarenja Krvavi meridijan i Nema zemlje za starce (ekranizirala braća Cohen). Za Cestu je McCarthy dobio Pulitzera, a ideju je dobio šetajući sa sinom kroz El Paso prilikom čega je zamišljao kako će zemlja izgledati za 50 godina.

Ono što je zamislio, prilično je impresivno. Postnuklearna budućnost je zastrašujuće surova. Prljav, spaljen i pust svijet, dom je tek nekolicine preživjelih koji su međusobno u stalnom i ponekad kanibalističkom ratu za preživljavanje.

Izdvojeni članak

Superknjige: Objavljena lista najutjecajnijih pisaca u povijesti

Atlas oblaka – David Mitchell

Atlas oblaka je fantastično djelo Davida Mitchella, pripadnika britanske knjiiževne mlade garde. Već 1999. se pojavio kao zvijezda u usponu da bi se pet godina kasnije predstavio u punom sjaju satkavši Atlas u kojem isprepliće šest različitih priča vremenski udaljenih nekoliko vjekova.

Virtuozno pripovjedajući povezuje znanstvenu fantastiku, povijest i političke trilere što dovodi do očaravajuće napetosti prilikom čitanja tijekom koje se bojite i trepnuti da ne biste propustili nešto bitno. Priča se proteže sve od 19. stoljeća do vremena u kojem civilizacija pada na koljena. Tijekom prošle godine je Atlas oblaka ekraniziran i doživio je zapažen uspjeh u kinima.

Izdvojeni članak

Superknjige: Biblija i citati Mao Zedonga najčitaniji u povijesti

Korekcije – Jonathan Franzen

Jonathan Franzen je stvorio, kako ga mnogi vole nazivati, ‘prvi veliki roman 21. stoljeća’. Njegovu maštovitu kreaciju uspoređuju s tolstojevskim tipom stvaralaštva zbog činjenice da svoje likove stavlja u životne situacije na dramatičan i istovremeno očaravajući način. Patnje i drame obitelji Lambert koja je u centru Korekcija postat će i vaše sve dok ne zaklopite knjigu.

Iako se činilo da je žanr već tisuću puta prežvakan i neupotrebljiv u našem vremenu, Franzen ga je ipak uspio učiniti moćnim oružjem moderne književnosti.

Tvrđava samoće – Jonathan Lethem

Tvrđava samoće glasi kao istinsko remek djelo moderne američke književnosti. Tematizira 70-e godine u New Yorku kroz prizmu prijateljstva među dvojicom dječaka. Kroz priču bijelca Ebdusa i crnca Rudea upoznajemo zlatno doba punka i strip kulture, ali i uspon cracka na narkomansku scenu. Ovo je roman o odrastanju jedne generacije, crnoj i bijeloj Americi u vrijeme velikih promjena. Priča je to o dječacima koji nisu željeli odrasti i o američkom snu sa svim pozitivnim i negativnim stranama.

Tvrđava samoće je Jonathana Lethema etiketirala kao jednog od najznačajnijih američkih pisaca našeg vremena.

Izdvojeni članak

Književnici čija se djela najviše kradu i čitaju u zatvorima

2666 – Roberto Bolano

Roman 2666 je djelo na kojem je Roberto Bolano radio tijekom nekoliko posljednjih godina života mučen cirozom jetre koja ga je naposljetku stajala života. Zbog rada na svome književnom testamentu pisac je čak odgodio i transplantaciju jetre, a obitelji je, ovaj prilično neuspješan čovjek, poručio kako hoće da njegovo remek djelo objave u pet zasebnih knjiga.

Riječ je o četiri zasebne priče koje naoko imaju malo zajedničkoga i petoj koja labavo povezuje psihički nestabilnog profesora filozofije, crnog novinara iz Harlema, četvero europskih akademika koji izučavaju djela misterioznog njemačkog pisca i masovna ubojstva žena u meksičkoj Santa Teresi.

Ukratko riječ je o fascinantnom književnom predmetu, međašu jedne književnosti i nadgrobni spomenik jednog velikog autora.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap