Pretraga

Rezultati istraživanja: Pojedini srednjoškolci dobivaju mjesečni džeparac i preko tisuću kuna

A- A+

Hrvatska poštanska banka provela je istraživanje među 200 srednjoškolaca iz šest hrvatskih gradova u razdoblju od 10. do 17. ožujka kako bi doznali s kolikim mjesečnim džeparcem raspolažu tinejdžeri i na što isti troše. Rezultati su pokazali da svaki drugi srednjoškolac dobiva džeparac u iznosu od 300 do 600 kuna, dok ih manji dio rapolaže i do tisuću kuna na mjesečnoj razini.

Iz šest hrvatskih gradova čak 200 srednjoškolaca sudjelovalo je u istraživanju koje je od 10. do 17. ožujka provela Hrvatska poštanska banka kako bi doznali kolike džeparce dobivaju tinejdžeri, kome najviše vjeruju po pitanju financija kao i na što najviše troše mjesečni iznos s kojim raspolažu.

Izdvojeni članak

Na jednostavan način zaradite džeparac zahvaljujući internetu

Pojedini srednjoškolci imaju džeparac veći od tisuću kuna

Rezultati navedenog istraživanja pokazali su da svaki drugi hrvatski srednjoškolac mjesečno dobiva 300 do 600 kuna, za njih 42 posto džeparac doseže do 300 kuna, a samo tri posto ispitanika dalo je odgovor da na mjesečnoj bazi mogu potrošiti i preko tisuću kuna.

Oko 55 posto srednjoškolaca obuhvaćenih HPB-ovim istraživanjem ima plan svoje mjesečne potrošnje te si samostalno raspoređuju džeparac, dok ih 22 posto uopće ne razmišlja kako će i kada potrošti dobiveni novac. No 23 posto ispitanika je odgovorilo kako dobivaju dnevni džeparac čija visina varira o njihovim potrebama.

Izdvojeni članak

Učenički i studentski džepovi prazni jer Hrvati ne kockaju dovoljno

Najviše vjeruju roditeljima pa bankarima

Nešto manje od polovice ispitanika (48 posto) bi određenu količinu novca ostavilo sa strane te čuvalo za putovanje ili planirani šoping, a 15 posto tinejdžera bi sav novac potrošilo na svakodnevne izdatke. Za razliku od njihovih vršnjaka, 18 posto srednjoškolaca bi dobiveni novac uložilo, investiralo ili uštedjelo.

Najviše učenika (71 posto) je otkrilo da bi poslušali financijski savjet svojih roditelja kad bi se našli u situaciji da dobiju veći novčani iznos. Na drugom mjestu su se našli bankari, a samo jedan posto ispitanika bi savjet potražilo na internetu.

Mlađe generacije odgovornije upravljaju novcem

Školarci su, pak, svjesni da je financijska pismenost u našoj državi na niskoj razini, a ocjena koju su dali starijim Hrvatima po pitanju upravljanja financijama u prosjeku je mršava dvojka.

Također smatraju da su nove generacije odgovornije pri upravljanju svojim osobnim financijama, stoga su sebi dali više ocjene.