Pretraga

Ribić odlazi s čela Matice sindikata: ‘Čovjek od riječi i principa život je posvetio sindikalnoj borbi’

A- A+

Nakon dugog niza godina, Vilim Ribić više nije predsjednik Matice hrvatskih sindikata. Nije se kandidirao za novi mandat, a njegovo mjesto čelne osobe zauzet će Sanja Šprem, ujedno i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. Šprem, koja je do sada bila potpredsjednica Matice, na mjesto predsjednice izabrana je jednoglasno.

Foto: Matica hrvatskih sindikata

Iz Matice hrvatskih sindikata, priopćeno je kako je na subotnjoj sjednici za predsjednicu Matice izabrana Sanja Šprem, inače predsjednica najvećeg sindikata u školstvu, Sindikata hrvatskih učitelja.

Šprem je izabrana jednoglasno

Šprem je na čelnu poziciju izabrana jednoglasnom podrškom od 43 glasa.

– Na mandat od tri godine u Nadzorni odbor izabrani su Jere Bilan iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Ariana Bogner Boroš iz Sindikata hrvatskih učitelja, Želimir Dulčić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Anita Gjopar iz Nezavisnog sindikata knjižničara Hrvatske i Ljiljana Sambol iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara. U Člansko vijeće Matice izabrani su Heli Hajdić Nikolić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Roman Balen iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Aleksandar Lukadinović iz Sindikata hrvatskih učitelja, Zoran Šinjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Višnja Šarić iz Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske, priopćeno je iz Matice hrvatskih sindikata.

Inače, Matica hrvatskih sindikata okuplja 11 sindikata iz područja zdravstva, predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja, pravosuđa, djelatnosti mirovinskog osiguranja, bankarskih djelatnosti i razminiranja. Osnovana je 1993. a od njezinog osnutka predsjednici Matice bili su Vilim Ribić (Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja), Dalimir Kuba (Sindikat hrvatskih učitelja) i Zdenka Gizdić (Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara).

Izdvojeni članak
senat sindikata

Sindikat osnovao svoj Senat, kažu da je počeo s radom: Među članovima i neka zvučna imena

Ribić se nije kandidirao

Ribić je ponovno za predsjednika izabran 2011. te je dužnost obnašao do ovih izbora, dok je Šprem do sada bila potpredsjednica i zamjenica predsjednika Matice te predsjednica Vertikale sindikata obrazovanja.

Na subotnjoj sjednici je izložen i pregled aktivnosti i učinaka Matice u proteklom razdoblju, provedena je rasprava o aktualnim sindikalnim temama, prihvaćeni su financijski izvještaj i izvještaj Nadzornog odbora za 2021. godinu te je usvojena politika Matice za 2022. godinu.

– Vilimu Ribiću, osnivaču i dugogodišnjem predsjedniku Matice hrvatskih sindikata, kojemu je, nakon odluke da se više neće kandidirati, ovo bio posljednji mandat, iskazana je posebna zahvalnost na predanom vodstvu i sindikalnom žaru. Čovjek od riječi i principa život je posvetio sindikalnoj borbi i obilježio posljednjih trideset godina sindikalizma u Hrvatskoj, priopćeno je iz Matice hrvatskih sindikata.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap