Pretraga

Riječani organizatori prvog prvenstva u bacanju papirnatih aviona

A- A+

Nakon Svjetskog prvenstva u pucketanju, inovativni Riječani ponovno su osmislili jedinstveno natjecanje, ovog puta u bacanju papirnatih aviona. Ovo natjecanje se održava u sklopu Riječke industrijske olimpijade koja će trajati sve do 2020. godine kada je Rijeka postaje prijestolnicom kulture.

Cilj ove manifestacije je kroz neformalna natjecanja, povezati ljude i objekte riječke industrijske baštine kroz neke od najpopularnijih igara na riječkom području dalekih šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. 

Izdvojeni članak

Rijeka prijestolnica europske kulture, evo što to zapravo znači

Riječka industrijska olimpijada uključuje pet natjecateljskih disciplina 

Kroz Riječku industrijsku olimpijadu koja će raznovrsnim natjecateljskim programom trajati sve do 2020. godine, plan je motivirati ljude da
provedu dan na otvorenom, u društvu prijatelja i obitelji, učeći ili ponavljajući povijest Grada
Rijeke istovremeno se igrajući igara koje su njihovi djedovi i bake, roditelji ili oni sami igrali kad
su bili djeca. 

U sklopu RIO-a bit će održano pet zanimljivih natjecateljskih disciplina: bacanje
papirnatih aviona, vezivanje pomorskih čvorova, gađanje u metu štukalnicom, gradovi i države
te potapanje brodova. Svaka od ovih disciplina igra se na autentičnoj lokaciji usko povezanoj s temom natjecanja.

Kako bi očuvali tradiciju ove manifestacije, organizatori iz DSR-a Primorje osmislili su i ‘Battleship Fiume Boardgame’ društvenu igru u kojoj su sjedinjene sve natjecateljske discipline u malom. Društvena igra ove Olimpijade trebala bi postati novi, riječki suvenir.  

Izdvojeni članak

Genijalna riječka ideja: Svjetsko prvenstvo u puckanju bubble folija

Bandiera Russa – natjecanje u spomen riječkom avioinženjeru

Nova, ali i prva na redu od disciplina Olimpijade svakako je jedna od simpatičnijh. Riječ je o natjecanju ‘Bandiera Russa’, odnosno bacanju papirnatih aviona. Natjecanje se održava u prostorima stare tvornice papira , popularne ‘Hartere’, a osim na papir, natjecanje se referira i na Roberta Bartinija kako kažu organizatori, zaboravljenog sugrađana, genija avioinženjeringa i znanstvenika čiji je rad u konačnici poslao prvog čovjeka u svemir. 

Kao u svakoj pravoj igri, tako i u disciplini bacanja papirnatih aviona postoje parametri i pravila bodovanja najboljih ‘pilota’. Parametri su vrijeme koje avion provede u zraku i udaljenost koju je prošao. Kao referentne vrijednosti bodovanja uzimaju se najveća udaljenost koju je avion dosegao i najdulje vrijeme koje je proveo u zraku, i to u korist vremena u omjeru 60:40. U prvom krugu natjecanja sudjeluju svi natjecatelji s tri bacanja tri različita aviona, a u bodovanje ulaze najdulji hitac i najdulje vrijeme.

U finale natjecanja ulaze najbolja četiri natjecatelja koji razigravaju za pobjednika. Najbolje letače očekuju vrijedne nagrade poput večere u jednom restoranu, kao i panoramski let avionom iznad Rijeke za pobjednika.

Svi oni koji nisu hrabri okušati se u ovom natjecanju moći će uživati u radionicama recikliranja papira, ali i u razgledavanju izložbenog postava. ‘Bandiera Russa’ održava se u subotu, 21. svibnja s početkom u 11 sati. Nova manifestacija Riječke industrijske olimpijade gdje će se potapljati brodovi predviđena je za 17. rujna 2016. godine. 

Riječani organizatori prvog prvenstva u bacanju papirnatih aviona
Share via
Copy link
Powered by Social Snap