Pretraga

Riješite zagonetku ‘100 šešira’ koja se pojavila na razgovoru za posao u Googleu

A- A+

Na razgovoru za posao u Googleu, koji je po raznim kriterijima među najpoželjnijih 20 poslodavaca u svijetu, rijetko dolaze ispodprosječni kandidati. Ipak, kako bi se prosječni odvojili od zadovoljavajućih i izvrsnih, u ljudskim resurima se služe kojekakvim izlučnim pitanjima. 

Jedno od takvih je i zagonetka ‘100 šešira’, koju je kreirao ekspertni tim sastavljen od stručnjaka sa Oxforda, Kanadskog Instituta za napredna istraživanja i Google DeepMind-a, piše independent.co.uk.

Uz to su ovi znanstvenici kreirali i umjetnu inteligenciju, koja
je sposobna najbrže riješiti navedenu zagonetku, koju kako smo
spomenuli, Google koristi na intervjuima za posao.

Izdvojeni članak

Pokušajte riješiti zagonetku na kojoj je ‘palo’ više od pola studenata Harvarda

Riješite zagonetku

Zagonetka “100 šešira” se sastoji od 100 zatvorenika koji stoje u liniji, jedan iza drugog i svaki nosi crveni ili plavi šešir.

Svaki zatvorenik može vidjeti šešir onoga ispred sebe, ali ne onih iza sebe, kao ni svoj.

Zatvorski čuvar kreće od kraja reda i pita svakog zatvorenika koje mu je boje mu šešir. Ukoliko pogodi, bit će pomilovaan, a ako pogriješi, bit će pogubljen.

Prije ispitivanja čuvara, robijašima je dozvoljeno da kolektivno dođu do plana i strategije. Treba reći da je razvijena umjetna  inteligencija uspjela načiniti strategiju kojom je oslobodila 99 zatvorenika, dok je jedan imao 50 posto šanse preživjeti.

Ispod slike se nalazi odgovor pa prije nego što ga pročitate, vidite jeste li sposobni razriješiti ovu zagonetku i koliko zatvorenika možete spasiti svojom strategijom?

Rješenje

Za splet okolnosti koji je proizvela umjetna inteligencija, posljednji u nizu zatvorenika će reći da mu je šešir plav ukoliko vidi da je neparan broj njegovih kolega koji nose šešir iste boje. U suprotnom, ako je ispred njega parni broj, onda je njegov crvene boje.

U takvom razvoju događaja, svi zatvorenici bi bili sigurni, osim prvog koji bi morao nagađati i okušati svoju sreću, a imao bi 50 posto šanse da pogodi.

Riješite zagonetku ‘100 šešira’ koja se pojavila na razgovoru za posao u Googleu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap