Pretraga

Riješite zagonetku iz kninske srednje školu koju nitko ne može dokučiti

A- A+

Nakon vijetnamskih, singapurskih i drugih azijskih zagonetki iz ranih razreda osnovne škole koje zabavljaju cijeli internet, pojavila se zagonetka iz kninskih srednjih škola za koju još nitko nije ponudio sveobuhvatno rješenje.

Zagonetka je postavljena na sljedeći način: Knin je grad s oko 25 posto srpskog stanovništva prema popisu iz 2011. godine. Dvije srednje škole, Srednja strukovna škola kralja Zvonimira i Srednja škola Lovre Montija organiziraju službenu Maturalnu večer na kojoj će obred molitve hrane napraviti Katolički svećenik. Pitanje iz zagonetke glasi: Smije li Katolički svećenik na večeri organiziranoj od strane škole u kojoj 25 posto učenika nije katoličke vjeroispovijesti održati molitvu? Odgovor obrazložite argumentacijom.

Pri pomoći rješavanju zagonetke od pomoći vam može biti Ustav i Zakon o odgoju i obrazovanju:

  • U Zakonu o odgoju i obrazovanju osnovnih i srednjih škola RH, članak 4., stavak 3. piše:“ odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece i osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i tolerancije te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva.“
  • Ustav Republike Hrvatske, članak 41. glasi:“ Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.“
Izdvojeni članak

Profesorice iz Knina tražile da svećenik ne blagoslovi učenike na maturalnoj večeri

Kninska zagonetka nije izmišljena, nego realna situacija

Iako se čini da je Ustav poprilično jasan, te da su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države, a škole svakako spadaju u okrilje države, građani su izrazito podijeljeni po pitanju tumačenja domaćeg prava.

Zagonetka iz Knina nije izmišljena, nego realna situacija koja se dogodila, a dvije profesorice su podnijele ravnateljima zahtjev za zaštitu učenika u kojem su napisale ‘Uvrštavanjem molitve u program zabave svih učenika škola privilegira se jedna vjerska zajednica te se tim postupkom jednu skupinu učenika čini jednakijima od drugih’. U ovom trenutku Ministarstvo čeka očitovanje samih ravnatelja do kojih nismo uspjeli doći kako bi čuli njihovo rješenje.

Kninska zagonetka je vrlo dobar primjer podjela u hrvatskom društvu, za koju se često govori da ne postoji, ali ona se vrlo dobro očituje u tumačenju zakona. Smije li jedna skupina koja ima većinu, nametnuti nešto manjoj skupini. Može li većina odlučivati u ime svih po pitanju vjerskih sloboda ili vjera treba biti privatna stvar individue.

Dva rješenja, a nitko ne može utvrditi koji je točan

Mozgalicu iz Knina još nitko nije uspio riješiti tako da se dvije strane dogovore o točnom odgovoru jer svaka nudi svoje rješenje. Prvo je da na maturalnoj večeri škole svećenik jedne vjere ne bi smio dobiti pravo pomoliti se s obzirom na to da u školi ima veliki broj učenika manjina.

Drugi rezultat koji su matematičari dobili je da većina ima pravo odlučiti u ime svih po pitanju vjere te da se manjina mora pokoriti s obzirom na većinsku katoličku tradiciju u Hrvatskoj.

Pitanje iz Knina je raskršće na kojem se nalazimo pred matematičarima iz oba tabora. Prvi su zabrinuti da će institucionalizacija vjere kroz maturalne zabave dovesti u pitanje sekularnost države, a često ističu kako se u tom slučaju neće moći znati kraj toj institucionalizaciji.

Drugi tabor govori o napuštanju tradicije i kulture te kroz šaljive video uratke iz Sjeverne Koreje prizivaju komuniste u Hrvatskoj na koje se jako ljubomorni u Pyongyangu. Misle oni tako da je to samo početak uništavanja vjere u Hrvatskoj, a boje se koji je sljedeći korak prvog tabora.

Maturanti o svemu šute

Nagrada za rješenje zagonetke iz Knina je vrlo vrijedna – premijerska titula. Naime, niti jedan političar nije uspio usuglasiti stanovništvo po pitanju vjerskih sloboda. Nije to laki zadatak jer za rješenje treba dovesti matematičare oba tabora za stol, natjerati ih da jasno kažu koji su im ciljevi i želje, te da zajednički amenuju točan odgovor.

Sve dok se kninska zagonetka ne riješi, političke priče o ujediniteljima podijeljenog naroda će biti samo fraze koji će služiti za skupljanje naklonosti jednog od tabora. Rješenje bi trebalo doći od onih u čije ime se maturalna zabava radi, ali od njih za sada ni glasa.

Ipak, ako se odluče javiti, neka svoje rješenja ponude na redakcija@srednja.hr

Riješite zagonetku iz kninske srednje školu koju nitko ne može dokučiti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap