Pretraga

Rodila se bez jezika, ali nakon godina liječenja naučila govoriti i jesti

A- A+

Djevojka sa svojim liječnikom

Izdvojeni članak

Golobradi medicinski genije glasi kao jedan od najpametnijih ljudi u Indiji

Nesvakidašnji medicinski fenomen koji je pokazao da nikad nije potrebno odustati od sebe nedavno je odjeknuo u svim brazilskim medijima. Dvadesettrogodišnja djevojka rođena je bez jednog od najbitnijih organa za preživljavanje, jezika, no tijekom dugotrajnog liječenja uspjela je to prebroditi i danas može žvakati, ali i govoriti.

Jedan od najrjeđih medicinskih fenomena u svijetu dogodio se Auristeli Viani da Silvi, djevojci koja je rođena bez jezika. Nedostatak tog organa koji je bitan za pravilan razvoj čeljusti joj je onemogućio da se pravilno hrani ili priča.

– Radi se o anomaliji koja izaziva smrt, zato postoji vrlo malo sličnih slučajeva u svijetu. Općenito, zbog teškoća u hranjenju, bebe umiru prije nego se utvrdi dijagnoza, objasnio je za portal g1.globo.com liječnik Frederico Salles koji se bavio djevojčinim izliječenjem.

Liječenje je počelo tako da je ova studentica podvrgnuta prvoj operaciji još 2002. godine te jenakon toga šest godina nosila aparatić kojim se ispravljala deformacija njene čeljusti. Cijeli postupak liječenja trajao je 17 godina gdje je Auristela bila podvrgnuta mnogim tretmanima i liječenjima.

Nakon dugotrajnog liječenja na Sveučilištu Brasilia prije nekoliko dana je predstavljen ovaj fenomenalni uspjeh, jer djevojka može normalno žvakati te govoriti s manjim poteškoćama i to bez jezika.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap