Pretraga

Roditelj prijeti nastavnici jer ‘zagovara Darwinovu teoriju evolucije’

A- A+

O sukobu vjerskih udruga, Crkve i roditelja s ministarstvom i nastavnicima oko teme zdravstvenog odgoja posljednjih se mjeseci mnogo pisalo. Kurikulum zdravstvenog odgoja je krenuo, i činilo se kako je tenzijama napokon došao kraj. Međutim, pismo jedne učiteljice koje se pojavilo na stranici nastavnici.org pokazuje što sve nastavnici mogu prolaziti u slučajevima sukobljenih svjetonazora njih i roditelja djece koju podučavaju.

Izdvojeni članak

Zdravstveni odgoj ide kakav jest, bez obzira na suprotstavljena mišljenja

Uvođenje zdravstvenog odgoja uzburkalo je mnoge duhove, pa sukobljavanja Crkve, vjerskih udruga i roditelja s Ministarstvom i nastavnicima nije nedostajalo. Unatoč svemu, kurikulum je krenuo, a neki su nastavnici već osjetili bijes pojedinih roditelja na svojoj koži. Tako se portalu nastavnici.org javila uplašena i revoltirana učiteljica kojoj roditelj jednog učenika, zbog njihovih suprotstavljenih uvjerenja, prijeti smještanjem otkaza, a inspekciju joj je već poslao.

Izdvojeni članak

Zdravstveni odgoj radit će na spriječavanju predrasuda

‘Vi ste nitko i ništa, ja vas plaćam i pobrinut ću se da dobijete otkaz’

– Nakon uvođenja zdravstvenog odgoja, roditelj, koji je član konzervativne vjerske zajednice koja djeluje u okvirima Katoličke crkve, ultimativno je zahtijevao da pustim sa nastave njegovo dijete u vrijeme zdravstvenog odgoja i da mu za taj sat upišem neopravdane sate. To mi se nije svidjelo, ali sam tenzije pokušala ublažiti činjenicom da je u trećem i četvrtom razredu, zastupljenost po njemu spornih sadržaja, svega dva sata godišnje, pa da nema potrebe za takvim metodama. Kako su tenzije u medijima rasle, tako je on pojačavao pritisak na mene. Počeo me verbalno vrijeđati i omalovažavati, podcjenjujući mene i profesiju kojom se bavim. Prijetio mi je da će se pobrinuti da dobijem otkaz jer dijete podučavam suprotno svjetonazoru kojeg gaji i pod kojim odgaja svog sina. Citiram neke od njegovih izjava: ‘Vi ste nitko i ništa, ja vas plaćam i pobrinut ću se da dobijete otkaz i da više nigdje ne radite, napisala je u pismu učiteljica.

Izdvojeni članak

Objavljen šaljivi udžbenik: Zdravstveni odgoj za djecu s katoličkim roditeljima

Poslao joj inspekciju i tužbu jer ‘zagovara Darwinovu teoriju evolucije’

Učiteljica se pravdala činjenicom da radi u državnoj školi, i nije u mogućnosti puštati učenike bez nadzora sa sata na kojima je određena da oni budu. Budući da je odgovorna za učenike koji su pod njenim nadzorom, ne želi nikoga pustiti van učionice. Gnjevni roditelj, koji je inače član konzervativne vjerske zajednice, tada je prijetio inspekcijom, koja je na kraju i pokucala učiteljici na vrata, ali i tužbom, zbog toga što učiteljica ‘zagovara Darwinovu teoriju evolucije i negira Boga koji je stvoritelj i njegovog sina navodi na krivi put’.

Izdvojeni članak

Crkva zaoštrava odnose s MZOS-om: Zdravstveni odgoj se protivi svjetonazoru većine Hrvata

Učiteljica nemoćna i bez pravne zaštite

– Ja sam potpuno nemoćna i nisam pravno zaštićena u ovakvim slučajevima. Kako se braniti protiv nečega za što sam optužena, a što nema veze sa mnom i što nisam napravila? Osim rada u školi, radim i u radionicama sa djecom i ne mogu dozvoliti da se moje ime povezuje uz zlostavljanja i diskriminaciju. Najgore od svega, sada i dijete pokazuje znakove zbunjenosti, nepoštivanja i straha, a ja više ne znam kako ponovo zadobiti njegovo povjerenje.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci tvrde ‘Zdravstveni odgoj je super ideja’

‘Učenici imaju prava i dužnosti, no nastavnicima su predviđene samo dužnosti’

Dotični roditelj je, kako kaže učiteljica, podnio tužbu i Državnoj pravobraniteljici za djecu, zbog čega ona opet očekuje inspekciju. – Ovo spada u domenu zlostavljanja nastavnika od strane roditelja i trebalo bi nas bolje pravno zaštititi. Pri tome mislim da odgovornost za rješavanje ovakvih situacija trebaju preuzesti škola i Ministarstvo, jer zaista je besmisleno da se nastavnka dovodi u situaciju da vodi privatne bitke s roditeljima zbog njihovih vjerskih i inih svjetonazora. U Pravilniku se navode učenička prava i dužnosti, navode se roditeljska prava i dužnosti, ali za nastavnike su predviđene samo dužnosti. Znate li kome se i kako obratiti za pomoć? Imam li ikakvih prava?, napisala je na kraju pisma učiteljica.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap