Pretraga

Roditelji se pobunili protiv skupog izleta, a ravnatelj im poručio da prestanu pušiti pa će imati za djecu

A- A+

Učenicima osnovne škole Sunja u Sisačko-moslavačkoj županiji organiziran je četverodnevni izlet na jadransku obalu. Međutim, mnogim roditeljima cijena od 1500 kuna nije nimalo pristupačna, obzirom da su bez posla ili primaju socijalnu pomoć te su se pobunili protiv tako skupog putovanja. No, ravnatelj spomenute škole Stjepan Košković ne samo da nije pokazao sluh za ovakvu, nimalo neobičnu situaciju u Hrvatskoj, nego smatra da bi navedeni iznos mogli skupiti svi roditelji, samo da ‘prestanu piti i pušiti’!

Foto: os-sunja.skole.hr

U trenucima kada svi govore isključivo o oporavku gospodarstva, ponukani ogromnim brojem nezaposlenih, kao i lošim statusom velikog broja onih koji rade, ravnatelj u osnovnoj školi Sunja, organizira za učenike četverodnevni školski izlet po jadranskoj obali za 1500 kuna. Da ne spominjemo kako mnoge turističke agencije u Hrvatskoj za manje novce imaju u ponudi četverodnevne izlete kroz nekoliko europskih zemalja, jer to nije tema. Važno je da su se roditelji pobunili protiv ovakvog izleta, budući da ih je veliki broj u teškoj ekonomskoj situaciji pa su predlagali neku jeftiniju verziju školskog izleta.

Izdvojeni članak

Iz SC-a optužuju Sveučilište da je štitilo bivšeg ravnatelja Vidovića, a u Rektoratu ne znaju hoće li im se sanirani objekt vratiti u ruke

Izlet namijenjen djeci boljeg statusa

Međutim roditelji nisu naišli na razumijevanje kod ravnatelja škole, a reagirala je i jedna baka, koja je željela ostati anonimna radi zaštite unuka.

– Apsurd je da nemaju što jesti, a moraju platiti školu u prirodi u Trogiru. Cijena je 1500 kuna za četiri dana po djetetu, a tko nema, ne ide, požalila se baka iz Sunje za 24 sata, te dodala kako ravnatelj inzistira na besmislenom putovanju koje se moglo organizirati bliže Sunji i po pristupačnijoj cijeni.

– A čujte, to je namijenjeno djeci boljeg statusa. Idu na četiri dana, a obići će Trogir, Split, Zadar, slapove Krke, Šibenik. S njima ide do pet voditelja. Nije obavezno i tko ne želi, ne mora ići, no nitko mi ne može reći da se taj novac ne može skupiti tijekom godine.

Ako roditelji svaki mjesec odvoje po 200 kuna, to je i više nego dovoljno za put i džeparac, objašnjava ravnatelj Stjepan Košković za spomenuti izvor, za 24 sata.

Izdvojeni članak

Ravnatelji srednjih škola: Ima važnijih stvari od ukidanja općeg uspjeha

‘Ovima na socijali je dobro. Neka prestanu pušiti ili piti pivo.’

Ravnatelj je komentirao i opasku da netko tko je bez posla ili na socijalnoj pomoći, ne može izdvajati ni 200 kuna mjesečno za četverodnevni školski izlet.

– Ovima na socijali je dobro. Neka prestanu pušiti ili piti pivo. Šteka cigareta ili sanduk pive je 150 kuna i radije će kupiti to nego dati za djecu. Oni ne misle na djecu. Njima je dobro, a djeci kako bude, izjavio je ravnatelj.

Jeftinija destinacija nije ponuđena kao opcija, a nije ni trebala biti smatra ravnatelj.

– Ovo je već tradicija. Zašto bi bili oštećeni oni učenici koji žele ići? Dobro je da se druže i da uče. Idu učenici boljeg statusa, a bokci ne idu, zaključio je Stjepan Košković uz slaganje da je riječ o diskriminaciji među djecom, ali i da su za nju odgovorni roditelji koji ne žele platiti izlet, a ne škola.

Izdvojeni članak

Ministarstvo smjenjuje ravnatelja sporne kaštelanske škole

Iz MZOS poručili da ne smije biti diskriminacije među djecom

– Niti jedno dijete temeljem svog materijalnog statusa ne smije biti diskriminirano. Stoga će Ministarstvo tražiti od ravnatelja da škola i lokalna uprava nađu novac kako bi sva djeca išla u školu u prirodi, poručili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a prenosi spomenuti izvor.

Od 315 učenika u osnovnoj školi Sunja, sedmero ih je gladno. Dio ih pak ima subvencioniranu prehranu, budući da su im roditelji na socijalnoj pomoći, navodi spomenuti list te napominje kako je očigledno da cigarete i piće nisu najveća prepreka u ovom slučaju.

Roditelji se pobunili protiv skupog izleta, a ravnatelj im poručio da prestanu pušiti pa će imati za djecu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap