Pretraga

Romska djeca u šoku: Pokušali im ponovno blokirati nastavu

A- A+

emedjimurje.hr

Nakon što su prije dva dana mještani Gornjeg Hrašćana zabranili djeci romske nacionalnosti da krenu u školu, jučer se skoro ponovio isti scenarij. Ispred područne škole ponovno se okupila nekolicina roditelja. Djeca romske nacionalnosti također su došla sa svojim roditeljima. Došlo je do verbalnog delikta između te dvije skupine, no na kraju se nastava za 44-ero djece ipak održala. 

Uz nešto manji broj prosvjednika, jučer se nastavilo neugodno iskustvo za djecu romske nacionalnosti. U njihovoj pratnji bili su roditelji koje su na ulazu u školu dočekali drugi roditelji. Mališani nisu shvaćali o čemu se radi te su šokirani i u suzama pratili verbalna prepucavanja odraslih.

Izdvojeni članak

Roditelji protestirali: ‘Ne želimo da romska djeca idu u školu s našom’

‘Naša škola je premalena, nema mjesta za Rome’

Podsjećamo, roditeljima drugih školaraca smeta što djeca romske nacionalne manjine ‘nemaju higijenske navike i nemaju predznanje.’

Također su tražili da se romska djeca smjeste i u druge škole, a ne samo u onu u Gornjem Hrašćanu.

Zbog prenatrpanih kapaciteta u matičnoj školi u Macincu, održavanje predškole za Rome preselilo se u školu u Gornjem Hrašćanu koju pohađa 33 učenika u tri razreda. Tamošnji roditelji tvrde da je škola premalena da bi u njoj bilo mjesta i za predškolu za Rome.

Zaposlenici škole moraju držati konce u rukama

Iako su mali Romi jučer imali nastavu, stav roditelja druge djece nije se promijenio. Međimurski župan Ivan Perhoč, te Radovan Balog, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Parag dogovorili su da će sva otvorena pitanja riješiti u toku od dva tjedna.

Za to vrijeme svi zaposleni i ravnateljica moraju osigurati kvalitetne uvijete za održavanje redovne nastave predškolskog odgoja za svu djecu, uključujući i onu romske nacionalnosti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap