Pretraga

S fakultetom 49 posto veća plaća nego samo sa srednjom

A- A+

Prosječna plaća u Hrvatskoj u posljednja tri mjeseca iznosila je 5406 kuna. Listu najplaćenijih zanimanja predvode top menadžeri čija su primanja čak 123 posto veća od prosjeka, a slijede ih u tom pogledu zaposleni u područjima tehnologije i razvoja, te telekomunikacijama. Žene u prosjeku imaju osam posto nižu plaću od kolega snažnijeg spola, a diplomanti odnosno istotretirani magistri struke u prosjeku su plaćeni 49 posto više od ljudi iste struke, ali srednjoškolskog obrazovnog stupnja.

U Hrvatskoj je prosječna plaća u trećem tromjesečju ove godine gotovo identična kvartalu koji je prethodio i iznosi 5406 kuna. Daleko su najplaćeniji top menadžeri koji zarađuju 123 posto veću plaću od prosječne. Slijede ih zaposleni u područjima tehnologije i razvoja, a debelo su iznad prosjeka i djelatnici u telekomunikacijama. Najniže su pak plaćeni pomoćni radnici te oni u tekstilnoj i kožarskoj industriji, pokazalo je istraživanje portala MojaPlaća.hr na uzorku od 273 ispitanika iz 30 djelatnosti.

Izdvojeni članak

Svako peto slobodno radno mjesto nudi se u obrazovnom sektoru

Fakultet donosi duplo veću plaću nego srednja stručna sprema, a najbolji poslodavci strane privatne tvrtke

Osobe koje su završile fakultet u prosjeku imaju 49 posto veću plaću od osoba sa srednjom stručnom spremom. U odnosu na navedenu prosječnu plaću u Hrvatskoj, visokoobrazovani su 22 posto iznad nje u prosjeku, dok djelatnici sa srednjom školom su 18 posto ispod te ukupno prosječne plaće iz istraživanja.

Vlasnička struktura također nije nevažna u plaćanju rada. Tako su u ovom pogledu za djelatnike najbolje privatne tvrtke u stranom vlasništvu, koje daju 15 posto veće plaće od hrvatskog prosjeka. Drugi najbolji poslodavac su državne tvrtke, koje svojim radnicima daju šest posto veću plaću od prosjeka.

Najnepoželjniji su poslodavci ‘domaći’ privatnici.

Važan pokazatelj proizašao iz ovog istraživanja je i to da djelatnici u prosjeku tek nakon tri godine rada dosežu odnosno prelaze prosječna primanja.

Izdvojeni članak

Država studente zdravstvenih fakulteta ‘osudila’ na višegodišnju nezaposlenost

Žene standardno manje plaćene od muškaraca, a Grad Zagreb županija s najvišim plaćama

Prema posljednjim podacima HZZ-a žena je na burzi više nego li muškaraca za nešto više od 18 tisuća, no i kod ovih koje rade, primanja su u prosjeku niža. Kao i u drugom tromjesečju ove godine i u trećem su plaće ženama osam posto niže u odnosu na snažniji spol.

Gledano prema županijama, standardno po visini prosječnih plaća listu predvodi županija Grad Zagreb, a slijedi ju Dubrovačko-neretvanska. U obje županije prosječna su primanja iznad hrvatskog prosjeka.

Najniže su pak plaće u Međimurskoj te Požeško-slavonskoj koje su niže za 20 odnosno 18 posto od hrvatskog prosjeka.

Izdvojeni članak

Pogledajte koja su najplaćenija zanimanja u metropoli

U najtraženijem zanimanju bolja plaća sa srednjom školom nego s diplomom

U istraživanju portala MojaPlaća.hr podrobnije su analizirane plaće u najtraženijem zanimanju, to jest za prodajne predstavnike.

Obrazovni stupanj u ovoj struci nije hijerarhijski posložen kako to obično biva. Tako da su radnici sa srednjom stručnom spremom nešto plaćeniji (prosjek 5060 kuna), od fakultetskih prvostupnika (prosjek 4944).

Nema anomalija kada je riječ o visokoobrazovanim prodajnim predstavnicima, pa tako diplomanti i magistri struke imaju prosječnu plaću 5837 kuna.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap