Pretraga

S najviše osvojenih glasova hrvatski predstavnik ušao u Savjet za mlade Vijeća Europe

A- A+

Donedavni predsjednik Mreže mladih Hrvatske Marko Boko, izabran je s najviše glasova od svih kandidata u Savjet za mlade Vijeća Europe. Izabran je kao predstavnik MMH-a, a podršku je dobio od nacionalnih vijeća za mlade iz 14 zemalja.

Foto: Marko Boko nakon izbora s kolegama od kojih je dobio podršku

Brojne aktivnosti Savjeta za mlade Vijeća Europe

Savjet za mlade Vijeća Europe osigurava sudjelovanje mladih i u drugim aktivnostima Vijeća Europe, a djelovanje Savjeta je specifično jer je ono dio suupravljanja (co-managment) u Odboru za mlade Vijeća Europe, gdje predstavnici/ice organizacija mladih ravnopravno sudjeluju u radu s predstavnicima vlada članica Vijeća Europe.

Savjet za mlade Vijeća Europe glavno je savjetodavno tijelo Vijeća Europe po pitanju mladih, koje se sastoji od 30 predstavnika nacionalnih vijeća mladih i međunarodnih organizacija mladih iz država članica Vijeća Europe. Cilj Savjeta je osigurati prisustvo glasa mladih i njihovog doprinosa procesima i inicijativama vezanima uz njihov položaj.

– Moj mandat započinje u siječnju 2016. godine i traje do siječnja 2018. godine, a svoj fokus probat ću staviti na iduća područja: odgoj i obrazovanje za ljudska prava i aktivno građanstvo, razvoj i priznavanje rada s mladima i neformalnog obrazovanja, zapošljavanje mladih i regionalna suradnja (jugoistočna Europa i Euro-mediteranska suradnja). Dakako, to ovisi o tome kako će se odviti podjela portfolija, no s obzirom na ekspertizu Mreže mladih Hrvatske u spomenutim područjima vjerujem da ne bih trebao imati problema baviti se tim temama, rekao je Marko Boko.

Izdvojeni članak

Mreža mladih Hrvatske okomila se na Prijedlog Zakona o radu

Dok su drugi blokovi imali po tri kandidata, Boko je bio jedini kandidat nacionalnih vijeća mladih s juga Europe okupljenih u European Youth Forumu,a podršku je dobio iz Portugala, Španjolske, Katalonije, Francuske, francuske zajednice u Belgiji, Italije, Malte, Slovenije, Srbije, Grčke, Bugarske, Rumunjske i Cipra.

– Mogućnost sudjelovanja u radu Savjeta za mlade Vijeća Europe nije nešto što se ostvaruje preko noći i riječ je o rezultatu višegodišnjeg truda Mreže mladih Hrvatske na međunarodnoj razini i u radu Europskog foruma mladih (pan-europske krovne organizacije mladih, koje smo punopravna članica). Na toj razini djelovanja aktivan sam skoro 5 godina i sukladno tome dobio sam puno povjerenje svoje organizacije i svih nacionalnih vijeća mladih s juga Europe da budem njihov jedini kandidat, pri čemu sam ostvario najveći broj glasova od svih kandidata, na čemu sam vrlo zahvalan, no sada nas sve skupa očekuje izazovan rad s velikom odgovornošću da sve obveze izvršimo što bolje i predanije, zaključio je Boko iz Bruxellesa.

Copy link
Powered by Social Snap