Pretraga

Sa 14 godina Nikola sam zarađuje džeparac sakupljajući boce i stari papir

A- A+

Surovu hrvatsku stvarnost ništa ne opisuje bolje od priče koja je jučer ispričana u vijestima RTL Danas. Dječaku Nikoli Obradoviću iz Ivanić Grada samo je 14 godina. No, on ljeto ne provodi odmarajući od škole na nekoj plaži ili igrajući PlayStation po čitave dane. Kroz ljeto Nikola radi puno radno vrijeme, sakupljajući i prodavajući boce i papir.

Screenshot: RTL Danas

Dok se njegovi vršnjaci hvale kako su čitav dan igrali igricu, a ljeti su na moru, Nikola je samostalno donio drugačiju odluku. Svakog jutra ovog ljeta on ustaje u zoru i s ocem koji radi kao zaštitar putuje u Zagreb gdje sakuplja boce i stari papir. Na taj način zarađuje za svoj džeparac i pomaže svojoj višečlanoj obitelji u kojoj je samo jedan roditelj zaposlen.

– Ustajem se negdje oko 4, 5 sati, dođem s tatom u Zagreb. Meni nije naporno jer imam bicikl s kojim sam puno brži nego pješke, rekao je Nikola za RTL i dodao kako mu je ovako draže, jer roditelje ne mora tražiti za džeparac, već ga zaradi svojim rukama.

Po boci zarađuje pedeset lipa, a isto toliko dobije i za kilogram papira. Dnevno uspije napuniti prtljažnik sakupivši stotinjak boca i stotinjak kilograma papira.

To mu je kaže, dovoljno, a od zaraženog novca kupuje sve šo mu je potrebno od tenisica do bonova za mobitel. Ostatak novca ipak štedi, jer s 18 želi u autoškolu.

– Da sam na njegovom mjestu meni bi bilo mrsko ustajati, ali on tako hoće. Što ću mu ja, ne bih ga zaustavljao kada on hoće raditi, kazao je Nikolin otac Ilija Obradović te dodaje kako je na svoga sina izrazito ponosan.

I ima na što biti, jer se radne navike najbolje oblikuju u ranoj dobi, a Nikola zasigurno neće biti jedan od onih odraslih koji kukaju kako nema posla i žive na račun drugih i države. On već sada zna kako se odnosi prema radu i obitelji, te upravo radom stvara vlastite prilike.