Pretraga

Sabor mijenja hrvatski grb?

A- A+

Na sljedećoj saborskoj sjednici bit će rasprave o Zakonu o grbu, pa bi moglo doći do promjene izgleda hrvatskog službenog simbola. Grb koji se trenutno nalazi na hrvatskoj zastavi nije usklađen sa standardima.

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav idući tjedan će pokrenuti postupak izmjena Zakona o grbu i zastavi, budući da je otkriveno da se hrvatski grb u nekim detaljima razlikuje od službenih rješenja. Sjednica počinje 10. travnja, piše dnevno.hr.

U uređivanju grba zastalo se tek na nacrtu

Predsjedništvo je razmotrilo problem neusklađenosti grafičkog standarda hrvatskog grba sa Zakonom o grbu i zastavi, te zaključilo da će Odbor za Ustav pokrenuti postupak izmjena Zakona o grbu i zastavi, temeljen kojih će se dati nalog o izradi grba koji će u materijalnom obliku odgovarati propisanom standardu, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko. Također je upozorio da hrvatski grb još nije uređen, jer se zastalo tek na nacrtu, a novi bi Zakon trebao podrobnije konkretizirati kako bi novi grb trebao izgledati.

Moguća promjena na štitu Dubrovačke republike, brodsko-posavske kune i istarske koze

Moguće promjene na štitu Dubrovačke republike, brodsko-posavskoj kuni i istarskoj kozi. Moguće je da će dubrovački zastupnici pokrenuti pitanje promjene plave boje u srebrnu boju na štitu Dubrovačke republike, a do promjene izgleda moglo bi doći i kod brodsko-posavske kune i istarske koze. Iako je nekima čudno što se u promjene izgleda grba ide tek nakon dvadeset godina, Josip Leko tvrdi da nema ništa čudno u usklađivanju onog što nije bilo usklađeno.

Copy link
Powered by Social Snap