Pretraga

Saborski zastupnik zaziva povratak vojnog roka: ‘Što će siroče kad mu počne pucati iznad glave?’

A- A+

Rat u Ukrajini i dalje ne jenjava, a ovih je dana ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov najavio uvođenje temeljne vojne obuke na fakultete i u škole, koja će biti obavezna. U Hrvatskoj je vojni rok ukinut prije više godina, ali saborski zastupnik, ujedno i član Odbora za obranu, Željko Sačić, smatra da se on mora vratiti. Stava je da bi on trebao trajati dva mjeseca i da se u njega trebaju uključiti svi koji nemaju prigovor savjesti. No predsjednik istog tijela ima drugačiju zamisao.

Željko Sačić | screenshot: OsječkaTV, MORH (YouTube)

S početkom 2008. godine u Hrvatskoj je zamrznuto služenje obveznog vojnog roka. Od tada je moguće služiti dragovoljni. Od početka rata u Ukrajini, koji ne jenjava, i pada bespilotne letjelice pored studentskog doma na Savi, povremeno se poteže pitanje povratka obveznog vojnog roka. Ono je sada ponovno aktualno, a sve nakon što je prošloga tjedna ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov najavio uvođenje obvezne temeljne vojne obuke na ruske fakultete i škole.

Neki u Saboru zagovaraju povratak obveznog vojnog roka

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i član saborskog Odbora za obranu, Željko Sačić, za net.hr izjavio je da zagovara povratak obveznog vojnog roka u Hrvatskoj. S time da je stava da bi on trebao trajati dva mjeseca. Kako je otkrio za net.hr, čak je i službeno zatražio od svih članova Saborskog odbora za obranu da se krene u obnavljanje instituta vojnog osposobljavanja. Tvrdi da su se svi usuglasili s time, ali se priča utišala tijekom pandemije i rata te da je ‘sve stalo umjesto da se ubrza’.

– A vidite da se oko nas sve komplicira. Skandinavske zemlje i Poljska obnavljaju vojni rok, Srbija je prije godinu dana digla svoj rezervni sastav… Mi u tom rezervnom sastavu imamo gotovo 300 tisuća ljudi, ali tek tu i tamo pozove se dvjestotinjak ljudi koji budu na obuci sedam, osam dana i dobiju dnevnicu od 150 kuna. No, bez ozbiljne, dobro osmišljene dvomjesečne obuke, mi tu bazu nećemo proširiti. Svaki mladić koji ne izrazi prigovor savjesti trebao bi biti uključen u to, da barem jednom isproba oružje. Možemo mi imati i avione i tenkove i helikoptere i gusjeničare, ali bez vojničke čizme, bez vojnika, faktički nemamo sposobnosti branjenja. Kao profesor i ratni zapovjednik mislim da se u dva mjeseca može sasvim dovoljno naučiti mlade ljude osnovnim vojnim znanjima. Što će siroče kad mu počne pucati iznad glave? Koga će braniti ako ništa ne zna? Tada samo gleda kako sa spasi živu glavu, a ne zna kako je spasiti, rekao je Sačić za net.hr.

Izjavu za net.hr oko ovog je pitanja dao i Franko Vidović, zastupnik Socijaldemokrata i predsjednik saborskog Odbora za obranu. Kazao je da bi socijaldemokrati podržali da se u srednje škole uvede predmet koji bi pokrivao područje obrane, ali i neka druga područja. Kroz taj bi predmet učenici učili o civilnoj zaštiti i ustroju vojske, ali da ‘nikakvo oružje u blizini škole ne dolazi u obzir’. Vidović je za net.hr istaknuo kako smatra da bi za punoljetne maturante bilo dobro da MORH organizira kampove u trajanju od sedam do deset dana ‘gdje bi se i muškarci i žene učili osnovama streljačkog naoružanja i nekim osnovnim vojnim znanjima’.

Izdvojeni članak
vojska

Sveučilište obrane i sigurnosti još nema ni svoj statut, a nagodinu žele upisivati studente

Dragovoljni vojni rok od 2088. do 2021. završilo 9.925 ročnika

Istaknimo za kraj i kako smo u ožujku ove godine na portalu proveli anketu s vrlo konkretnim pitanjem ‘Treba li se u Hrvatskoj vratiti služenje obaveznog vojnog roka?’. Od 1.465 čitatelja većina, njih oko 61 posto tome se usprotivila.

– Prvo pod obavezu vojnog roka staviti najstarije radno sposobne zagovaratelje, radno sposobne i politički aktivne. Onda propale roditelje koji zagovaraju vojni rok jer nisu djecu uspjeli naučiti pospremati krevete, čistiti i kuhati za sebe, jedan je u nizu komentara protivnika uz našu anketu.

Pisali smo i o interesu za dragovoljno vojno osposobljavanje između 2008. otkada je zamijenio obvezni pa do 2021. Iz MORH-a su nam otkrili kako je na njega ukupno upućeno 10.459 kandidata, od kojih je 9.065 muškaraca i 1.394 žena. Od spomenutog broja ukupno upućenih kandidata, dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 9.925 ročnika (8.597 muških i 1.328 žena).