Pretraga

Sada je i službeno, HZJZ ukinuo samoizolaciju za učenike: Evo dokumenta

A- A+

Kako je već najavljeno, od ponedjeljka se ukida samoizolacija za učenike koji se samotestiraju, a sada je HZJZ objavio i dokument preporuka za tu novu mjeru. Uoči uvođenja samotestiranja za školarce, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin komentirala je kako će testiranje djeci biti zabavno te kako se radi o vrlo jednostavnom testu.

Screenshot: HZJZ

Nakon videa s uputama za testiranje školaraca, HZJZ danas je objavio i konačni dokument s preporukama za novu mjeru koja kreće od ponedjeljka – ukidanje samoizolacije za učenike koji se samotestiraju. Iz HZJZ-a naglašavaju da je mjera redovitog samotestiranja dobrovoljna te da je za njenu uspješnu i učinkovitu provedbu važno je da što više učenika sudjeluje u redovitom samotestiranju.

– Najlakši test ikad. I to nam je slogan pa će škole izabrati koji im je draži. Ovo je vrlo jednostavan test. To nije težak test, djeci je vrlo često i zabavan, vrlo rado čekaju rezultat, to je jedno iščekivanje u obitelji, 15 radosnih minuta. U tom smislu bismo više voljeli da se gleda nego na ove neke druge načine, objasnila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a za N1.

Podsjetimo, u testiranju sudjeluju svi učenici čiji su roditelji odlučili da njihovo dijete provodi mjeru redovitog samotestiranja. Oni koji su oslobođeni karantene (dvaput cijepljeni ili oni koji su preboljeli pa kasnije jednom cijepljeni) mogu u testiranju sudjelovati kao svi učenici ili na način da se samotestiraju samo u slučaju pozitivnog testa tijekom rutinskog samotestiranja drugih učenika u istom razredu.

– U ovom slučaju učenici će također dobiti dva testa budući da je preporuka HZJZ-a da se trebaju testirati odmah nakon posljednjeg kontakta te je preporučljivo da se testiraju i 5 – 7 dana od kontakta s pozitivnom osobom. Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene sukladno uputama HZJZ-a, a odlukom roditelja/skrbnika ne žele sudjelovati u rutinskom samotestiranju, provode u vlastitom aranžmanu samotestiranje odmah nakon kontakta i 5 – 7 dana od kontakta, naglašavaju iz HZJZ-a.

Sve detalje i upute oko nove mjere za učenike možete pogledati ovdje.