Pretraga

Sada je i službeno: Buljan-Culej odlazi, raspisuje se novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu

A- A+

Kako je najavljivano prethodnih dana, jutros je na sjednici Vlade obznanjeno kako Ekspertna radna skupina dobiva novo vodstvo. No, još uvijek ostaje nepoznato napušta li Jasminka Buljan Culej poziciju zbog nepravilnosti u provedenom natječaju za njen izbor, a koje je pokazala nikad službeno objavljena analiza MZO-a, ili je riječ o političkom dogovoru HNS-a i HDZ-a . Ministrica Blaženka Divjak o tome nije govorila, tek je medijima potvrdila da će novi natječaj biti raspisan, a kako će vodstvo Posebnog stručnog povjerenstva, umjesto Vican, preuzeti premjer Andrej Plenković.

Jasminka Buljan Culej: Screenshot: YouTube

Na jutrošnjoj je sjednici Vlade premijer Plenković zahvalio Posebnom stručnom povjerenstvu u dosadašnjem sastavu na izrađenom prijedlogu Akcijskog plana, te najavio kako je daljnji korak ulazak dokumenta u daljnju proceduru i pred saborski odbor i pred nadležne resore.

Izdvojeni članak

Ministarstvo zaobišlo ERS i krenulo u ‘reaktivaciju’ stručnih radnih skupina iz kurikularne reforme

– S obzirom da su se promijenile okolnosti u momentu kad smo formirali PSP i konfiguracija Vlade i resor se promijenio, imamo novu ministricu, dogovorili smo se da ćemo osvježiti članstvo i vodstvo PSP-a i dovesti novo vodstvo Ekspertne radne skupine i time otkloniti medijske, nerijetko zlonamjerne, špekulacije u vezi teme o kojoj ja i Vlada želimo ostvariti najbliži konsenzus. Ovo je tema oko koje svatko u Republici Hrvatskoj ima mišljenje, jer mu je važno kroz kakav će obrazovni sustav proći njihova djeca. I zato ćemo u suradnji i partnera i mene osobno kao predsjednika Vlade, ministrice, Sabora, budućih članova, koji će tu biti institucionalno ili zahvaljujući ekspertizi intenzivno se baviti ovim pitanjem i od reforme učiniti jednu od strukturnih reformi, kazao je Plenković na današnjoj sjednici ne ulazeći u detalje razrješenja Buljan Culej.

Da će novi natječaj za izbor Ekspertne radne skupine biti raspisan, potvrdila je i nakon sjednice ministrica Blaženka Divjak, ujedno i nova suvoditeljica PSP-a.

– Sad ide novi natječaj za izbor članova Ekspertne radne skupine prema pravilima koje će odrediti Povjerenstvo, kazala je Divjak za N1 dodavši kako nije razgovarala s još uvijek aktualnom predsjednicom Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, Dijanom Vican.

Izdvojeni članak

Emotivno i butthurt pismo Dijane Vican: Zbog izjava predsjednice prestaje ‘davati sebe javnom dobru’

Kako je portal srednja.hr prvi pisao, pred nekoliko je dana, a unatoč činjenici da postojeća Ekspertna radna skupina još uvijek nije razriješena, na e-mail adrese članova predmetnih stručnih radnih skupina (SRS), koje su radile u sklopu Cjelovite kurikularne reforme, stigao upitnik iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. MZO je iz upitnika želio saznati jesu li članovi SRS-ova spremni sudjelovati u nastavku rada stručne radne skupine. Stoga su se pojavile glasine kako se na mjesto voditelja ERS-a vraća Boris Jokić, o čemu je ministrica Divjak upitana nakon sjednice.

– Ne, ne. U tom smislu nisam kontaktirala s njim i mislim da se moramo držati toga da se objavi natječaj i da se prema kriterijima izabere Ekspertna radna skupina koja će biti u stanju zajedno s ministarstvom raditi. Bit će veliki teret na stručnim radnim skupinama koje moraju pripremiti puno materijala. Taj materijal je podloga za izradu materijala za nastavnike. Veliki je to posao. Važno je da zaboravimo koja će osoba, institucija ili stranka voditi neki proces nego da uspijemo u godinu dana prirediti sve potrebno za pilot projekt, kazala je Divjak, prenosi N1.

Dodaje, stručne skupine koje je Ministarstvo pozvalo na suradnju dale su dobar odaziv.

– Od 359 poziva imamo 310 pozitivnih odgovora. Sada to treba formirati i stvarno sve molim i medije da budemo pozitivni i da damo stručnjacima da rade na tome, rekla je ministrica za N1.

Pročitajte pismo koje je dojučerašnja predsjednica Posebnog stručnog Povjerenstva Dijana Vican napisala predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap