Pretraga

Šalabahter za kampanjce: Pet trikova za noć prije ispita

A- A+


Izdvojeni članak

ČPČPP metodom učenja do najboljih ocjena

Već smo vas upoznali s tehnikama koje vam mogu pomoći da ostanete budni cijelu noć prije ispita te na koji način pripremiti ispite u jednom danu. Ovaj put vam donosimo pet konkretnih trikova kojima možete pribjeći kako biste se pripremili za ispit. Ne možete se uvijek oslanjati na ovakav kampanjski način učenja, jer s ovim načinom često sami sebi stvarate više pritiska i stresa nego što je to zaista potrebno.

Nije mudro svaki ispit ili predmet učiti noć prije testiranja, no postoje studenti i učenici kojima je to dugogodišnja praksa. Ako ste po prirodi kampanjci i jednostavno ste naviknuli na ovakav stil učenja, ovih pet tehnika vam neće biti na odmet. Napominjemo kako vam ovi trikovi neće pomoći ukoliko kanite proći matematiku, no za neke druge predmete vam mogu koristiti.

Izdvojeni članak

Kod učenja i najmanje stvari mogu poremetiti koncentraciju

Pisanje

Ukoliko ste tip učenika ili studenta koji prilikom zapisivanja podataka na nastavi već zapamti veći dio gradiva, onda bi ovo trebao biti vaš prvi izbor. Ako se radi o kompliciranim imenima koji su još povezani s datumima probajte ispisati jedan pojam kraj drugog više puta. Nakon toga okrenite papir i probajte to ponovno zapisati.

Ovaj način pisanja najvažnijih podataka vam može uvelike pomoći i biti ključni okidač u memoriji u trenutku kad ćete svoje znanje morati pokazati na ispitu. Ovo ne možete primjeniti na cijelo gradivo već samo na ključne riječi, ako primjerice učite povijest.

Slušanje

One osobe koje su takozvani slušni tipovi i često puta se sjete nekog događaja upravo zbog načina na koji je izgovoren, trebaju primjeniti ovu taktiku. Upravo glasno ponavljanje informacije samome sebi može biti sasvim dovoljno. Razna psihološka istraživanja potvrdila su da prosječna osoba ponavljajući listu od tridesetak različitih pojmova kroz pola sata može odlično zapamtiti cijeli popis informacija. Vrijedi pokušati.

Ukoliko imate vremena i želje probajte se snimiti dok sami sebi izgovarate gradivo, te isto slušajte na putu do fakulteta ili škole u jutro prije ispita. Iako to nije idealna tehnika, u ovom trenutku vjerojatno bolje nemate.

Izdvojeni članak

Deset načina kako se motivirati za učenje

Gestikulacije s rimom

Pomicanje ruku u određene pozicije zajedno s ritmičkim izgovaranjem riječi može biti način pamćenja kompliciranih definicija koje nažalost morate znati ‘od riječi do riječi’. Recimo da morate zapamtiti rečenicu

‘U svom najužem značenju pojam običajnog prava odnosi se na nekodificirano pravo što su ga razvili sudovi, koje slijedi doktrinu presedana, tj. prošlih sudskih odluka u sličnim slučajevima.’

Počet ćete čitati rečenicu i na riječima ‘običajno pravo’, ‘nekodificirano pravo’, ‘sudovi’ i ‘doktrina presedana’ ćete ritmički ponoviti istu gestikulaciju rukom. Naprimjer ako ste ‘običajno pravo’ izgovorili u trenutku dok ste rukom dotaknuli jedno rame, onda će sljedeći pojam biti ‘nekodificirano pravo’ i rukom ćete dotaknuti drugo rame. Na ovaj način povezujete svoju motoriku s ključnim riječima pa iako ćete izgledati pomalo smiješno, moglo bi vam mnogo značiti na samom ispitu.

Vizualiziranje

Kognitivne mape i crtanje definicija za kampanjce često nema smisla, jer nemaju dovoljno vremena. Zbog toga sve mora ostati u glavi, što znači da možete probati vizualizirati priču u glavi. Ovo je puno teže kod definicija koje su prekrute da bi se mogle svesti na priču u sličicama, no ponovno sve je u vašoj mašti i kreativnosti.

Nije bitno na koji način ćete vi zapamtiti gradivo, pa čak i ako vizualizirate nešto potpuno drugačije od onog što stoji u definiciji. Sve dok u vašoj glavi to ima smisla i logično je, a vi ćete napisati točnu definiciju, nemojte oklijevati u poigravanju ovom tehnikom.

Trikovi povezivanja

Zavarajte svoj dosadašnji način razmišljanja i poigrajte se datumima i teškim riječima. Neka vam prvo slovo ključne riječi neke definicije bude u glavi povezano s datumom kojim vežete tu definiciju. Tako ćete to svrstati u jednu ‘ladicu’ i moći ćete sve povezati kad dobijete ispitno pitanje. Ovo vrijedi za slučaj kad imate jako puno podataka, a jako malo vremena.

Ne biste trebali sve ‘nabubati na pamet’ jer će vam se dogoditi potpuni kaos u informacijama sljedeći dan, s obzirom na to da vrlo vjerojatno nećete spavati pa mozak neće stići procesuirati sve informacije koje je morao prikupiti. Zbog toga se oslanjajte na ključna slova i ključne riječi za koje morate moći pronaći poveznicu. Samo tako ćete se sutradan sjetiti ‘što je pjesnik htio reći’.

Probajte pronaći odgovarajući tehniku, možda pritom i naučite

Postoje brojni načini učenja u zadnjem trenutku. Dakako da niti jedan od njih nije ispravan, ali u situacijama kad jednostavno ne stignete, morate se znati snaći. Zbog toga nemojte gubiti vrijeme nad očajavanjem kako ne stignete, već probajte barem nešto zapamtiti.

Pritom se nemojte ustručavati probati neku od ovih tehnika, jer ćete barem potrošiti vrijeme korisno nad svojim gradivom pa možda u pokušavanju učenja nešto i naučite. Na kraju bi vam to moglo biti i dovoljno da prođete ispit ili pak neočekivano, zadovoljite s visokom ocjenom.