Pretraga

Samo četiri zemlje u Europi ne mijenjaju računanje vremena

A- A+

Ne mora se više mnogo ponavljati kako smo sa subote na nedjelju krenuli zimski računati vrijeme pa su tako time dani postali kraći, a noći duže. No, ne treba zanemariti podatak kako je Hrvatska tek jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja mijenja računanje vremena ljeti i zimi. 

Pinterest

Izdvojeni članak

Zašto satovi u reklamama uvijek pokazuju deset sati i deset minuta?

Tek 20 posto svjetskog stanovništva još uvijek mijenja računanje vremena dvaput godišnje. U taj postotak ulazi i Hrvatska koja već neko u Europskom parlamentu raspravlja oko toga treba li ukinuti mijenjanje vremena i odlučiti se za jedno.

U ovom je stoljeću čak četrnaest zemalja odustalo od mijenjanja vremena, a četiri zemlje nalaze se u Europi. Island, Bjelorusija, Rusija i od nedavno u Turskoj nema pomicanja kazaljki ma o kojem se godišnjem dobu radi. Takve promjene kažu stručnjaci, utječu na ljudsko zdravlje.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec proveo je online anketu, a od više 1.500 anketiranih njih 85 posto izjasnilo se da se vrijeme ne bi trebalo mijenjati. Također, veliki je broj kazalo kako promjenom sata osjeća zdravstvene poteškoće. 

– Pomak vremena utječe na proizvodnju hormona u ljudskom tijelu, zato što je njihova proizvodnja ovisna o svjetlosti  i takav pomak uzrokuje poremećaj koji se ne može riješiti spavanjem jedan sat duže ili kraće, istaknuo je Škrlec za Temu dana.

Kao liječnica, zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan istaknula je da se najčešće radi o nesanici, glavobolji, a kako nema konkretnih znanstvenih studija oko konačne odluke da se sat ne mijenja treba biti veoma oprezan. Također, odluka treba biti donešena unutar cijele Europske unije, a tema računanja vremena aktualizira se svaki put kada se mijenja sat.

Podsjetimo, odluka oko mijenjanja vremena donesena je još davne 1916. godine, a uvjeti su se od tada dosta promijenili. Prije nekoliko godina, odnosno 2011. godine Rusija je ukinula zimsko, prirodno računanje vremena, a u rujnu ove godine pridružila im se i Turska.