Pretraga

Samoborski učenici inovacijom zadivili i tehnološki napredne Korejce: U Seoulu se okitili srebrenom medaljom

A- A+

Martin Sokolović, Lovro Stipanović i Josip Oroz su trojac iz Srednje strukovne škole Samobor (dva člana su od listopada na fakultetima), koji polako osvaja svijet sa svojom 3D znanstvenom podmornicom, za koju su pobrali niz nagrada. Predvođeni profesorom Ivanom Vlainićem, koji je podsjetit ćemo vas svojevremeno bio i školski mentor Mate Rimca, Samoborčani su danas još jednom odlikovani za svoj izum i to na renomiranom međunarodnom Sajmu inovacija u Seoulu.

O kakvoj se konkurenciji tamo radilo, najbolje će vam predočiti podatak da su izlagači iz 34 zemlje, na sajmu predstavili više od 700 inovacija, a događaj je organiziran pod visokim pokroviteljstvom dvaju ministarstava Južne Koreje te nekoliko drugih državnih i privatnih agencija.

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nije mu ni nebo granica: Svestrani Ilija donio broncu s međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike

Samoborčani, od kojih je sada još samo Martin srednjoškolac, dok je Josip od listopada na Fakultetu prometnih znanosti, a Lovro na FSB-u, svoju seoulsku medalju su ostvarili u kategoriji mladih inovatora.

Znanstvena podmornica za istraživanje podvodnog svijeta, tako je zavrijedila već treću međunarodnu medalju, budući da je prethodno zlatom nagrađena na Međunarodnom sajmu iENA u Nürnbergu i na Međunarodnoj izložbi inovacija Inventum u Iloku.

– Meni osobno, a i mojim kolegama ovo priznanje znači veliki pomak prema naprijed u smislu daljneg razvoja našeg projekta, ali i nekih novih projekata. Ponajprije zato jer se na svakom sajmu, bio on međunarodni ili državni, steknu nova poznanstva i nove ideje. Sajam u Južnoj Koreji nas je dodatno motivirao jer su članovi komisije ostavili utisak da su veoma zainteresirani za naš izum. Dakle, zemlja u kojoj su tehnologija i inovacije daleko ispred ostatka svijeta, dala nam je do znanja da se naš rad ističe među ostalima, govori nam Josip Oroz, jedan od članova odlikovanog trojca.

Usput nam je otkrio da u travnju iduće godine svoju podmornicu planiraju izložiti na sajmu u Ženevi, a u planu im je u studenom 2018., ponovni odlazak na Daleki istok, preciznije u Kinu, premda Josip pojašnjava da je ta avantura za sada pod znakom upitnika.