Pretraga

Sarajevski studenti politologije plagiraju zagrebačke Ferovce

A- A+

Zaštitni znak brucošijade FERa, maskota Zari, jutros je osvanuo na vizualu brucošijade sarajevskog Fakulteta političkih nauka.

Zagrebački FER je poznat po izvrsnim studentima ali i najvećoj brucošijadi koju organiziraju sami kreativni studenti. Tijekom godina postala je kultni događaj na kojem nastupaju najveća imena reginoalne estrade a u pozadini se razvila i prava priča oko samih maskota. Najprepoznatljiviji lik je robot – pojačalo ZARI (Zavod za Automatiku i Računalno Inženjerstvo) koji se kao maskota pojavljuje već 4 godine. Uz njega su tu još njegova djevojka ZEA (Zavod za ElektroAkustiku), nemesis ZEMRIS (također nazvan po zavodu fakulteta), te ove godine automatizirani pogon Z.E.S.A. (Zavod za ElektroStrojarstvo i Automatizaciju).

Izdvojeni članak

[XXL fotogalerija] Opće ludilo na Brucošijadi FER-a: Tri tisuće mladih tulumarilo do zore

Ove godine Brucošijada sarajevskog Fakulteta političkih nauka je plakat ovogodišnje brucošijade zajedno s Ferovim voljenim Zarijem ‘posudila’ za svoj vizual. To je potaknulo volontere Kluba studenata elektrotehnike da zaštite autorski rad jednog od svojih članova ‘gerilskom’ metodom objavljujujći zamolbe da vizual uklone sa svoje Facebook stranice. Na kraju je akcija urodila plodom i vizual je skinut, no vijest se toliko brzo proširila internetom da je ovaj pokušaj plagiranja ostao zapamćen.

Evo što je o svemu ovome izjavio tvorac Zarija Matej Grozdanović.

– Ujutro su me dočekali mailovi i poruke koje su imale link na nekakvu Brucošijadu u Sarajevu – a kad sam otvorio event postalo mi je jasno i zašto. Plagirali su vizual koji sam ove godine napravio za Brucošijadu FER-a, a koji korijene ima u nizu vizuala koji radimo posljednjih 4 godine i koji imaju iza sebe čitavu priču. Stoga mi je bilo još suludije da to zapravo kopiraju, s obzirom da njihov event nema apsolutno nikakve poveznice. S obzirom da je u stvaranje ovakve priče utrošeno puno truda, nikako nismo mogli prijeći preko njihove krađe (i pritom žestokog nagrđivanja) vizuala. Kada je KSET-ovom PR-u na upit došao odgovor: ‘Gospodjice Petra,pozdravljamo vas dodjite u Sarajevo i budite nas gost a slika moze biti samo veliki plus za vasu promociju,nas dizajner nam je uradio ovo pojma nemamo da je neka kopija”, nije bilo nikakvog drugog izbora nego da priču prebacimo u javnu domenu. Stoga sam im (uz znatnu dozu sreće i veselja, moram priznati) kreirao vizual u prilogu i javno poslao uz poruku u prilogu. Na kraju su (nakon određene doze spam-a ljudi na njihovom wallu) popustili i maknuli vizuale, ali poprilično je smiješno da mora dolaziti do ovakvih gerilskih akcija da bi netko uopće priznao svoju grešku i prestao koristiti tuđi autorski rad, zaključuje dizajner.

Na slici se nalazi plakat za brucošijadu FERa uz plakat za brucošijadu Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Koliko su slični, prosudite sami.

Sarajevski studenti politologije plagiraju zagrebačke Ferovce
Share via
Copy link
Powered by Social Snap