Pretraga

Savjeti kako zaštitite svoj bicikl od krađe

A- A+

U posljednje vrijeme lopovi sve više vrebaju nezaštićene bicikle koje nakon krađe prodaju u dijelovima ili kao kompletno vozilo. Imajte to na umu svaki put kad ‘na sekundu’ ostavite svoje omiljeno prijevozno sredstvo ispred trgovine ili na nekom drugom mjestu. Zagreb još uvijek ima relativno malo lokacija predviđenih za parkiranje bicikla, stoga provjerite kako se možete zaštititi od moguće krađe.

www.npr.org

Ako ste vlasnici bicikla, onda ste se vjerojatno nekada našli u situaciji kada niste bili sigurni gdje parkirati svog ljubimca na dva kotača. U samom centru Zagreba postoji nekoliko lokacija koje su predviđene za parkiranje bicikla, no još uvijek se radi o malom broju s obzirom na to koliko građana koji koriste to prijevozno sredstvo. Osim sve veće popularnosti omiljenog vozila iz djetinjstva, u porastu je i broj njihovih krađan. Naime, lopovi u vašem trenutku nepažnje koriste situaciju nakon čega vi ostajete bez vozila, a oni isti prodaju. Stoga pročitajte nekoliko savjeta kako biste se zaštitili od potencijalnih vrebača, piše Soundset.

Izdvojeni članak

Javni bicikli u Zagrebu jeftiniji i na više lokacija

Nepropisno parkiranje kažnjava se i do tisuću kuna

U okolnim krajevima Zagreba, gdje ne postoje mjesta za parkiranje, trebate biti vrlo oprezni prilikom ostavljanja svog bicikla. Pazite da izaberete mjesto koje neće ometati ostale sudionike u prometu, ali da će vam vozilo biti na vidljivoj i osvjetljenoj lokaciji.

Nepropisno parkiran bicikl tretira se kao svako drugo nepropisno parkirano vozilo, a predviđena kazna je od 300 do 500 kuna. Također u glavnom gradu bicikl ne smijete vezati za drvo. Prema Odredbama o komunalnom redu iz 2008. godine zabranjeno je vezati bicikle, motore, prikolice i slično za drveće, grmlje ili parkovnu odredbu te je za to kazneno djelo predviđena kazna od 700 do čak 1000 kuna.

O trošku vlasnika, nepropisno parkirani bicikl može biti i uklonjen s javne površine. Da biste izbjegli nepotrebne troškove, ili gubitak svog bicikla, dovoljno je nabaviti jako korisna pomagala.

Izdvojeni članak

Mladenačka ljubav nema granica: Sarajlija (18) biciklom ide u SAD po djevojku

Vrste zaštite

U svakom slučaju vam je bolje potrošiti jednokratno nekoliko stotina kuna, nego strahovati od kazni ili moguće krađe nakon čega ste u gubitku i nekoliko tisuća kuna.

Svakako biste trebali kupiti kvalitetan lanac ili lokot kojim ćete zavezati svoj bicikl. Na svakom koraku imate u ponudi raznovrsne lance kojima varira kvaliteta, ali i cijena. Za one slabije i manje kvalitetne izdvojit ćete nekih 70-ak kuna, dok onim boljima cijena prelazi i 500 kuna. Jedan od najpouzdanijih je takozvani U-lock lokot koje možete kupiti već za 150 kuna.

Važno je imati zapisan broj rame svog bicikla, jer će vam upravo taj broj biti ključan pri prepoznavanju ukradenog vozila. Također, nikako ne biste smjeli vezati kotač, nego ramu. U slučaju da lokotom i lancem svežete samo kotač, može vam se dogoditi da samo taj dio i pronađete na mjestu gdje ste parkirali bicikl.