Pretraga

Savjeti za borbu protiv proljetnih alergija

A- A+

Alergije su neuobičajeni odgovori ljudskog imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Iako su mnogi ljudi alergični na različite čimbenike poput određene hrane, začina ili slično, većina nas kad se spomene alergije misli na probleme koje nam zadaje sama priroda dolaskom proljeća. Donosimo nekoliko savjeta kako se boriti protiv njih.

Željno smo iščekivali proljeće, a sad kad je konačno stiglo, mnogi od nas ga proklinju zbog muka koje im zadaje pelud koji se širi zrakom i začepljuje dišne puteve. Zbog toga ste oboružani pumpicama za otčepljivanje sinusa, maramicama i lijekovima za ublažavanje simptoma. Postoje ipak prirodnije metode za borbu s dosadnim alergijama.

Izdvojeni članak

DIDS: ‘Pomoći ćemo ljudima oko alergijskih problema’

Prehrana je bitna

Alergeni su oni koji nam zadaju probleme poput začepljenog nosa, suznih očiju ineprestanog kihanja. Iako su oni vanjski čimbenik, problem je u tome kako naše tijelo reagira na njih. Ako je tijelo prepuno klasičnih alergena iz hrane, imunološki sustav burno će reagirati i na one izvanjskog svijeta. Stoga je pametno smanjiti unos pšeničnih proizvoda, konzumaciju mliječnih proizvoda, a ne bi bilo na odmet sniziti razinu šećera koju unosite u tijelo.

Med za prevenciju

Med u sebi sadrži malene količine peludnih čestica, koje pčele skupljaju zajedno s nektarom iz cvijeća. Kao što alergičari u sebe unose male doze alergena kako bi smanjili preosjetljivost na njih, tako i jedenje meda djeluje poput određene imunoterapije. Na taj način sprečavate alergijske reakcije.

Vitamin C

Ovaj vitamin, uz ostale blagodati koje pruža, ublažava simptome alergije. On je vrlo snažan aktioksidans i stabilizator mastocita koji ispuštaju histamin kad dođu u kontakt s alergenima. Upravo je histamin uzrok simptoma kao što su iritacija očiju, kihanje i curenje nosa.

Izdvojeni članak

Znate li koja je ‘it’ boja ovog proljeća?

Čaj od koprive

Osim što je čaj od koprive jako zdrav, ovaj prirodni napitak vrlo je koristan u borbi protiv alergijskih reakcija.

Ispiranje nosa slanom vodom

Pelud koji se širi zrakom udiše se dok smo vani, a alergeni često ostaju zarobljeni u nosu. Pelud tako potiče alergiju, a nju možete ublažiti da ta ispirete nosnice slanom vodom.

Udisanje para eteričnih ulja

U vodu koja je skoro zakipila ukapajte četiri kapi ulja eukalitusa, dvije kapi ulja čajevca i tri kapi ulja ružmarina. Približite se vodi, glavu prekrijte ručnikom i paru udišite pet do deset minuta.

Akupunktura

Akupunktura je više puta dokazana kao prava terapija za mnoge boljke, a ako se primjenjuje lokalno, može dosta ublažiti simptome nazalne i sinusne upale koje muče alergičare.

Savjeti za borbu protiv proljetnih alergija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap