Pretraga

Savjeti za introvertirane osobe pri traženju posla

A- A+

Ukoliko ste introvertirana osoba, vjerojatno ste se susreli sa sumnjom u vlastite sposobnosti da ste izborite za svoje mjesto u školi, na fakultetu, ili u traženju posla. Ipak, nema mjesta takvom razmišljanju, jer su mnoge karakteristike introvertiranih osoba ono što poslodavci traže u budućim radnicima, a donosimo i nekoliko savjeta kako se istaknuti na razgovorima za posao.

Introvertirane osobe, odnosno osobe koje su više usredotočene na vlastite misli i emocije, te nisu toliko otvorene prema vanjskom svijetu, u velikoj mjeri smatraju kako će ih upravo taj njihov karakter spriječiti da se istaknu kod poslodavaca i dobiju posao ili unapređenje. Istina je zapravo da oni imaju mnoge kvalitete koje poslodavci izrazito cijene. Za one koji su u strahu da će ih vlastita povučenost spriječiti u razvoju karijere, donosimo savjete koji će im pomoći da se uvjere u suprotno.

Izdvojeni članak

Što odijevanje za posao govori o vama

Introvertirane osobe posjeduju mnoge kvalitete

Kao prvo, introvertirane osobe imaju brojne snage koje se u poslovnom svijetu cijene. Neke od njih uključuju sposobnost da promisle prije nego krenu u akciju, da formuliraju ideje u svojoj glavi prije nego ih predstave drugima, što pomaže da otklone moguće greške i poboljšaju nastup prije nego on uopće krene. Oni također zalaze dublje u teme koje ih zanimaju, i otkrivaju mnoge mogućnosti koje ekstroverti u svom energičnom nastupu mogu previdjeti.

Kreativnost, osmišljavanje strategija i sposobnost da ostanu mirni pod pritiskom, također su snage koje imaju introvertirane osobe, a mnogo znače u poslovnom okruženju, piše Business Insider. Tih kvaliteta trebate biti svjesni, kako biste lakše prebrodili ono što vas sprečava da krenete putem uspjeha.

Izdvojeni članak

Hobiji koje možete pretvoriti u posao

Ljude upoznajte jedan-na -jedan

Pomisao na upoznavanje ljudi u velikoj grupi za introverte može biti zastrašujuće i paralizirajuće iskustvo. Oni preferiraju upoznavanje jedan-na-jedan, jer se tako osjećaju ugodnije i sigurnije. Ukoliko je moguće, ljude pokušajte upoznati upravo na ovaj način. Introverti su često dobri slušatelji, što mnogi cijene i zbog čega im se neka osoba vrlo lako svidi. Također, pitanja koja planirate pitati zapišite na papir. Introverti se često izgube u vlastitim mislima, a lista pitanja pomoći će da se osjećati samopouzdanije.

Borite se protiv sramežljivosti

Introvertirane osobe često su sramežljive, a pri upoznavanju s drugim ljudima nemaju baš smisla za upuštanje u ćaskanje, pa stoga često ispadnu sramežljivi ili čak neprijateljski nastrojeni u očima drugih. Kako biste se borili s tim problemom, smislite nekoliko tema koje ćete moći koristiti kao okidač na razgovore na početku upoznavanja. Na taj način nećete se uhvatiti kako ne znate o čemu biste započeli razgovor.

Podijeli svoje ideje i predviđaj unaprijed

Introverti često imaju mnogo ideja, koje su zapravo dobre, ali jednostavno se neki put osjete uhvaćenim u krivom trenutku kada im se postavi pitanje koje nisu očekivali. Treba im vremena da formuliraju ideju u svojoj glavi, kako bi je prezentirali. Kako se ne bi doveli u situaciju da ne znate što reći, prije razgovora pokušajte predvidjeti u kojem smjeru bi intervju mogao ići i koja pitanja bi vam se mogla postavljati.

Telefon umjesto e-maila

Introvertirane osobe preferiraju komunicirati putem maila, umjesto razgovora preko telefona. Ipak, i telefon možete okrenuti u svoju korist. Uvijek imajte bilješke ispred sebe i ono što želite reći, ili pitati napisano na papir. Pokušajte se smijati dok razgovarate na telefon, jer na taj način zvučite prijateljski osobi preko žice.

Izdvojeni članak

Traženje posla: Nema Hrvata koji bi odbio inozemni angažman, Europa najpoželjnija

Sudjelujte u komunikaciji o onome što vas zanima

Ukoliko se radi o temi koja vas iznimno zanima, slobodno dajte svoje mišljenje i pričajte o tome. Kada govore o onome što ih interesira, introverti mogu zračiti samopouzdanjem, što je uvijek plus u poslovnom okruženju.

Pripremite se unaprijed

Kada idete na razgovor za posao, pokušajte saznati što više o tvrtki i radnom mjestu na koje se prijavljujete. Razgovori za posao osmišljeni su kao dvosmjerna komunikacija, u kojoj pitanja postavlja poslodavac, ali i kandidati. Ako pokažete interes za tvrtkom, i dokažete da ste se informirali o svemu, mogli biste lako trijumfirati.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap