Pretraga

Saznajte kolike su kazne za vožnju pod utjecajem alkohola

A- A+

Nesreća koja je odnijela živote dviju srednjoškolki iz Fažane potresla je javnost. Alkohol i volan najveći su neprijatelji hrvatske mladosti. Vijesti su nedjeljom ujutro prepune izvještaja o tragedijama na cestama, u kojima često sudjeluju mladi pod utjecajem alkohola.

Flickr

Izdvojeni članak

Provjerite koje sve opomene i kazne očekuju učenike u ovoj školskoj godini

Vožnju pod utjecajem alkohola naši mladi prečesto plaćaju životom. U usporedbi s nesrećom, cijena kazne za vožnju pod utjecajem alkohola ne znači ništa. Kazne ne mogu boljeti jednako strašne kao posljedice nesreće, ali ipak mogu boljeti. Evo kolike su kazne za vožnju pod utjecajem alkohola!

0,5 – 1

U krvi je dozvoljeno imati do 0,5 promila alkohola. Ako vozite automobil ili drugo motorno vozilo, a u krvi imate između pola i jedan promil u krvi, biti ćete kažnjeni s 1.000 do 2.000 kuna.

1 – 1,5

Ako u krvi imate više od jedan, a manje od jednog ipo promila kazna iznosi između 2.000 i 5.000 kuna. 

Preko 1,5

Ako imate više od 1,5 promila alkohola u krvi kazna se može popesti i do 15.000 kuna ili 60 dana zatvora. Maksimalnu kaznu i 60 dana zatvora riskiraju i oni koji odbiju ‘puhati’. U slučaju da odbijete alkotest, zatečeni ste u prekršaju za koji je kazna viša od 10.000 kuna ili za nju možete dobiti 60 dana zatvora, policija vas ima pravo uhititi.

Kaznu mogu dobiti i biciklisti. Oni za alkoholiziranost veću od 0,5 promila alkohola u krvi plaćaju 500 kuna .