Pretraga

SDP pokreće proceduru opoziva ministrice Divjak: ‘Dajemo premijeru da bira je li kriv on ili ona’

A- A+

Iz Kluba zastupnika SDP-a danas su najavili kako pokreću izglasavanja nepovjerenja ministrici obrazovanja i znanosti, Blaženki Divjak. Kako kaže predsjednik Kluba SDP-ovca, Arsen Bauk, ne smatraju samo Divjak odgovornom za stanje u obrazovnom sustavu, ali će premijeru dati ‘pravo da odabere je li kriv on ili je kriva ona’.

Screenshot: YouTube; Vlada RH

Kako prenosi N1, Klub zastupnika SDP-a pokrenut će proceduru za izglasavanja nepovjerenja ministrici obrazovanja i znanosti Blaženki Divjak. Planiraju to učiniti u tajmingu koji će predsjedniku Sabora omogućiti da tu raspravu stavi na dnevni red prije ustavne stanke za Božić.

Bauk: ‘Dat ćemo premijeru Plenkoviću pravo da odabere je li kriv on ili je kriva ona’

Izdvojeni članak

Plenković kaže da je situacija s Divjak ‘malo nezgodna’: ‘Nije dobro ne ići u školu, mora se učiti’

– Namjeravamo, počevši već danas, u iduća tri dana prikupiti potpise za opoziv i onda se o tome može raspravljati na redovnoj sjednici do 15. prosinca, pojasnio je Arsen Bauk, piše N1.

Ako predsjednik Sabora točku ne stavi na dnevni red do tog datuma, dodaje, iz toga će iščitati poruku da se u HDZ-u boje rezultata glasanja ili da još nisu odlučili kako će se postaviti.

– Za stanje u obrazovnom sustavu ne smatramo odgovornom samo ministricu Divjak, ali dat ćemo premijeru Plenkoviću pravo da odabere je li kriv on ili je kriva ona. Ako je odluči braniti, to je znak da je kriv on, a ako je ne bude branio, znači da je kriva ona, zaključio je Bauk, piše N1.

Batinić: ‘Uvjeren sam u podršku premijera’

Milorad Batinić, predsjednik Kluba HNS-a za inicijativu kaže da ona govori o samom SDP-u, njihovoj bezidejnosti, besadržajnosti u aktivnostima u posljednje dvije godine te pokazuje određenu slabost te stranke. Ne boji se, dodaje, reakcije Kluba HDZ-a, te vjeruje da Plenković neće smijeniti Divjak.

Izdvojeni članak

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

– Bio bi to presedan u hrvatskoj povijesti i povijesti vlada, pogotovo što je u pitanju jedna od najuspješnijih ministrica. Nema objektivnih razloga da se to dogodi. Uvjeren sam u podršku premijera Plenkovića, u konačnici ona je članica njegove Vlade, rekao je Batinić.

Na pitanje, ako ona nije bila kriva za štrajk prosvjetara, je li odgovoran premijer, Batinić je uzvratio da ‘ministrica u tom procesu nije imala niti tkaninu niti škare’ te kako on nije tu da traži krivce, nego je sada ‘najvažnije je da je štrajk završen i da djeca ponovno idu u školu’.

Za pokretanje postupka opoziva člana Vlade potrebno je skupiti 31 potpis i zahtjev se automatski uvrštava u dnevni red. Vlada je dužna u roku od osam dana izjasniti se o tom zahtjevu, a saborska rasprava mora se provesti najkasnije za 30 dana, prenosi N1.

SDP pokreće proceduru opoziva ministrice Divjak: ‘Dajemo premijeru da bira je li kriv on ili ona’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap