Pretraga

Oni se trude Hrvatsku pretvoriti u ljepše mjesto za život: Odlučeno u čije ruke odlazi Nagrada Luka Ritz

A- A+

Osim Ministarstva znanosti i obrazovanja, posebnu Nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodjeljuje i Grad Zagreb. Nagrada se dodjeljuje učenicima od 5. do 8. razreda te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima. Ove godine ona odlazi u ruke Tvrtka Šapine i Mislava Matijevića.

Luka Ritz

Prema odluci zagrebačke Gradske skupštine, Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodijelit će se 16. studenoga, na Međunarodni dan tolerancije, osnovcu Tvrtku Šapini i Mislavu Matijeviću. Obojici će biti uručeno priznanje i novčana nagrada.

Osnovac Tvrtko samoinicijativno je počeo pomagati učeniku s teškoćama u razvoju

Izdvojeni članak

Petica iz ljudskosti – zaključena: Dodjela jedne nagrade Vinkovčanki je bila važnija čak i od mature iz Biologije

Tvrtko je učenik Osnovne škole Grigora Viteza, a kako stoji u njegovoj nominaciji, uzornog je vladanja, odgovoran, svestran i uspješan učenik.

– Uključuje se u sva važna školska događanja i sudjeluje na natjecanjima iz različitih predmeta. Vrlo je aktivan član novinarske grupe i već dvije godine s još jednom učenicom uređuje školski list “Mašta i svašta”. Interpretativne sposobnosti pokazao je u mnogim predstavama i školskim događanjima. Unatoč značajnim obrazovnim postignućima, samozatajan je dječak s vrlo izraženom empatijom prema drugima i nesebično se uključuje u sva humanitarna događanja i akcije (“Dobro je činiti dobro”- akcija za samoposlugu za potrebite u Vukovaru, “Dobro se dobrim vraća” za obitelji učenika njegove škole u potrebi, “Projekt kumstava, za jedno dijete u Africi” kojim su prikupljena novčana sredstva za cjelogodišnje školovanje jednog djeteta u Africi) potičući i ostale učenike da se aktiviraju. Socijalno je vrlo osjetljiv i human, stoji u prijavi na javni poziv Grada Zagreba.

Prema nemoćnima i onima koji su drukčiji, Tvrtko se ponaša zaštitnički i podupire ih bez nametljivosti, što najbolje dokazuje činjenica da je samoinicijativno počeo pomagati učeniku s teškoćama u razvoju koji je integriran u njegov razred.

– Osim što intenzivno vodi brigu o dječaku, nastoji ga uključivati u sve razredne aktivnosti, širiti krug socijalne potpore i pomagati mu svakodnevno u nastavnom procesu. Omiljen je član razrednog kolektiva i cijele škole te je vrlo uspješan u rješavanju konfliktnih i složenih vršnjačkih odnosa. Potiče zdrave odnose i pozitivnu komunikaciju u razredu. Pozitivni je uzor koji promiče prijateljstvo i jednake mogućnosti za sve podižući društvenu svjesnost o pravednijim odnosima, stoji u zaključku Gradske skupštine koja će Tvrtku dodijeliti nagradu.

Gimnazijalac Mislav tijekom tri je dana s kolegama bojio obiteljski stan u Voltinu naselju

Izdvojeni članak

Poseban trenutak za hrabre i tolerante: Učenicima dodijeljena Nagrada ‘Luka Ritz’ 2017.

U kategoriji učenika srednjih škola, nagrada odlazi u ruke Mislava Matijevića, učenika I. gimnazije Zagreb.

– Vrstan je učenik koji se ističe iznimnom motiviranošću i širokim dijapazonom interesa kako za društvene i humanističke znanosti, tako i za prirodne, a osobito tehničke. Jednako je angažiran i u svim školskim priredbama i aktivnostima ili kao glumac ili kao tehnička potpora ili kao idejni začetnik pojedinih projekata. Osobito je aktivan i uspješan u Programu prevencije nasilja I. gimnazije u koji se uključio radionicama o toleranciji i medijaciji u nasilnom sukobu učenika, u Volonterskom, Debatnom klubu i Dramskoj skupini gimnazije te kao volonterska tehnička podrška u kinoežiji i kao snimatelj/montažer na svim školskim manifestacijama tijekom cijelog školovanja, stoji u prijedlogu za dodjelu Nagrade.

Osim toga, Mislav je autore softvera za lakše svladavanje gradiva glazbene umjetnosti i, što je najpozitivnije u toj priči, softver je besplatno stavio na raspolaganje svim učenicima škole.

– Među njegovim je brojnim volonterskim aktivnostima akcija 72 sata bez kompromisa u kojoj je tijekom tri dana s kolegama volonterima bojio obiteljski stan u Voltinu naselju u Zagrebu (2015.) te predstava Proljetni ples cvijeća koju je održao u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, a štićenicima Doma je i čitao priče (2016.). Ne staje na dobrim namjerama i idejama, već ih samoinicijativno provodi u djelo te tako njegov doprinos drugima dobiva konkretnu realizaciju. Promišlja svijet oko sebe, traži rješenja konkretnih problema i u svakom se trenutku nastoji izgrađivati kao osoba te je otvoren za učenje i suradnju s drugima. Svojim pozitivnim stajalištem i proaktivnošću pokazuje nam da svijet može postati bolje mjesto, zaključak je u prijedlogu zbog kojeg je Mislav osvojio ovu Nagradu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap