Pretraga

U sedam hrvatskih škola gasi se nastava, a u njih 95 nije upisan nijedan učenik

A- A+

Premda bi članci o prvašićima, koji se tek upisuju u školu trebali biti nešto vedriji i razdraganiji, nažalost već nekoliko godina, u Hrvatskoj se pišući o tome, bavimo crnim statistikama. Drugačije neće biti ni ovoga puta. Naime, prema još uvijek privremenim podacima o upisima, koje smo dobili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, u ovoj školskoj godini upisano je 40.115 učenika, a nastava se zbog nedostatnog broja učenika neće izvoditi u sedam područnih škola. Njih sedam, nalazi se u šest županija, budući da su dvije u Karlovačkoj županiji – Područna škola Siča te Područna škola ‘Lucija Capan’.

Škole u kojima se nastava ne izvodi u 2017./2018.

Tim neveselim brojkama, treba dodati podatak, da u 19 županija u 90 područnih i 5 matičnih škola u tekućoj školskoj godini, nije upisan ni jedan učenik. Ipak, u tih 95 škola, nastava će se izvoditi, budući da ih u višim razredima pohađa 753 učenika u 140 razrednih odjela.

U 21 osnovnoj školi imamo do dva učenika

Izdvojeni članak

Srednjoškolski smjerovi koji su se ugasili u ovoj školskoj godini: Neki su i deficitarni

I dok smo prije petnaestak godina imali oko 50.000 prvašića u generaciji, prije desetak 45.000 učenika, u zadnjoj smo petoljetci, negdje iznad 40.000, s tendencijom opadanja broja prvašića.

Tako se ove godine u prve razrede osnovne škole upisalo 40.115 učenika, odnosno 300-njak manje nego li prošle godine, kada je prvi put u školske klupe sjelo 40.503 prvašića.

Ipak, ukupna brojka upisanih nije toliko dramatična (u odnosu na nekoliko prethodnih godina), koliko je dramatična okolnost da u pojedinim krajevima domovine nema novoupisanih, ili škole pohađa ukupno tek nekoliko učenika.

Škole u kojima u školskoj godini 2017./2018. u prvi razred nije upisan ni jedan učenik

Tako uz navedene škole u kojima je ugašena nastava te uz 95 onih u kojima nije upisan nijedan prvašić, imamo i 21 područnu školu s ukupno dva učenika te njih 120, s do pet učenika. Podatak da se tih 120 škola nalaze u 19 županija, svjedoče o smanjenju stanovništva gotovo na cijelom državnom teritoriju.

– Od toga je  60 područnih škola u koje u I. razred nije upisan ni jedan učenik, a u preostalih 60 područnih škola u I. je razred upisano 89 učenika. Ukupno će u navedenih 120 područnih škola nastavu pohađati 406 učenika, izvještavaju nas iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Područne škole s jednim ili dva učenika

U Primorsko-goranskoj županiji najviše malobrojnih škola

Izdvojeni članak

Otkrivamo za koje je srednjoškolske programe ove godine vladao najveći interes osmaša

Već smo spomenuli da je pomanjkanje broja učenika skrivilo gašenje nastave u sedam područnih osnovnih škola, ali i da njih 120 ima do pet učenika u cijeloj školi.

No, iznenadilo nas je da se najviše tih škola s do pet đaka, nalazi u Primorsko-goranskoj županiji, njih čak 12.

Slijede ih Virovitičko-podravska i Splitsko-dalmatinska s po 11 ovakvih škola, u kojima svi učenici stanu u jedan automobil.

U Gradu Zagrebu s druge strane nema ovakvih škola, a u Međimurskoj županiji je tek jedna područna škola s manje od pet učenika.

[scribd id=359932777 key=key-0pWPdFPJ9sAkCl5lnisc mode=scroll]

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap