Pretraga

Sedam stvari koje su djeca devedesetih učila u školi, a danas više nisu istina

A- A+

Znanje je krhko, a učenje je cjeloživotni proces. Možda zvuči kao dosadna floskula, ali da je to zaista istina, potvrđuje i ovih sedam činjenica koje su djeca devedesetih učila u školi. Samo neke od neistina su da se Kineski zid može vidjeti s Mjeseca i da su piramide u Egiptu gradili robovi.

Izdvojeni članak

Prvi put na rubu Sunčevog sustava- Pluton je crven i veći od očekivanog

1. Sunčev sustav ima devet planeta, a posljednji je Pluton.

Naš Sunčev sustav od 2006. više nema devet, već samo osam planeta. Te godine Pluton je izgubio status planeta, pa je od tada posljednji u nizu Sustava planet Neptun.

2. Postoje tri oceana.

Danas na Zemlji postoji ukupno pet oceana – Arktički, Atlantski, Indijski, Južni i Tihi ocean. Granice posljednjeg imenovanog Južnog oceana odredila je još 2000. godine Međunarodna hidrografska organizacija.

3. Kineski zid jedina je građevina vidljiva s Mjeseca.

Još je 2005. godine NASA objasnila kako je ovaj, ujedno jedan i od najraširenijih mitova, potpuna neistina. Štoviše, ne samo da se Kineski zid ne može vidjeti s Mjeseca, već golim okom nije vidljiv ni iz niže Zemljine orbite.

4. Dijamant je najtvrđa prirodna tvar na Zemlji.

Fizičari sa Sveučilišta u Singapuru i Sveučilišta u Nevadi ne bi se baš složili s time da je dijamant najtvrđa tvar. Naime, izračunima su došli do potvrde kako su dijamanta tvrđi lonsdaleit i borov nitrid u wurtzeit formi. Jedina ‘kvaka’ je u tome da su ti minerali u prirodi puno rjeđi od dijamanta.

5. Egipatske piramide gradili su (Izraelski) robovi.

Iako je rašireno vjerovanje kako su piramide koje i dan danas stoje u Egiptu izgradili Izraelski robovi, to je netočno. Piramide su gradili, i za to su bili plaćeni, radnici iz siromašnog društvenog sloja u Egiptu i to zbog odanosti faraonu, a ne neke vrste prisile. Egipatski arheolog, dr. Zahi Hawass tvrdi da te konstrukcije ne bi bile toliko savršene da su građene pod prisilom, te da su radnici tada bili poštivani do te mjere da su poginuli na radu bili pokopani u grobnicama u blizini faraona.

6. Politika i gospodarstvo: Hrvatski sabor sastoji se od Zastupničkog i Županijskog doma.

Tijekom devedesetih, Hrvatski sabor se sastojao od dva doma: Zastupničkog i Županijskog koji je uveden 1993. kao regionalno predstavništvo, s po tri zastupnika iz svake županije. Županijski dom ukinut je 2001., a usput valja i spomenuti kako je godinu prije Hrvatski državni sabor preimenovan u Hrvatski sabor.

7. Europska unija ima 15 zemalja članica.

Četvrtim proširenjem Europska unija je 1995. imala ukupno 15 zemalja, kako se pred dvadesetak godina i učilo u školi. Danas to više nije točno, jer posljednjim, šestim proširenjem Europska unija ima 28 zemalja.

Iako na spomen devedesetih oni malo stariji nemaju osjećaj da se radi o tako davnim vremenima, vidimo kako su se neke bitne stvari ipak značajno promijenile. Jedino kurikulum informatike u Hrvatskoj ostaje isti još od 1994.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap