Pretraga

Senat Sveučilišta sutra odlučuje o ukidanju studija filozofije na Hrvatskim studijima

A- A+

Rektorski kolegij Sveučilišta u Zagrebu u užem sastavu donio je prijedlog upisnih kvota preddiplomskih studija u ak. god. 2017./2018. Prema prijedlogu, predviđeno je 0 upisnih mjesta za dvopredmetni studij filozofije na Hrvatskim studijima. Drugim riječima, od sljedeće godine na HS-u više ne postoji studij filozofije. Iako je odluka privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a bila da se upisne kvote samo prepolove, Rektorski kolegij odlučio je drugačije, a o tome smo porazgovarali s predstojnikom Odsjeka za filozofiju Tomislavom Janovićem. Predsjednica Studentskog zbora HS-a Ivana Široki najavila je da će predložiti studentskim predstavnicima na Senatu da ulože suspenzivni veto.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Prema pripremnim materijalima za sutrašnju sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu, upisne kvote za preddiplomski dvopredmetni studij filozofije na Hrvatskim studijima smanjene su na 0 studenata što znači da se od sljedeće akademske godine na HS-u studenti više neće upisivati na filozofiju. Takav prijedlog Rektorskog kolegija u suprotnosti je s odlukom Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a, koje je predvidjelo 15 upisnih mjesta za preddiplomski studij filozofije. Taj je prijedlog Rektorski kolegij donio uz sljedeće obrazloženje.

– Na temelju zaključka Rektorskog kolegija u užem sastavu da se neće pripremati novi studijski program Filozofije na Hrvatskim studijima, jer bi to bilo utrostručavanje takvog studija na Sveučilištu, te sukladno molbi pročelnika HS, Rektorski kolegij u užem sastavu predložio je prenamjenu 15 upisnih mjesta predviđenih za studij Filozofije u kvotu od 15 upisnih mjesta za pripadnike hrvatske dijaspore na studijima HS prema ostvarenim rezultatima kandidata u razredbenom postupku i njihovom izboru, kako stoji u jednom od dokumenata za pripremu sjednice Senata.

Privremeni ZNV, nakon traženja prorektora Ante Čovića da se kvota filozofima stavi na nulu, izglasao je da se ona prepolovi, a druga polovina dosadašnje kvote raspodjeli preostalim studijskim smjerovima.
O uspostavi studija iseljeništva ZNV nikada nije raspravljao.

Prijedlog kvota za Senat

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu na optuženičkoj klupi zbog promjene statusa Hrvatskih studija

‘U ukidanju studija filozofije prevladali su osobni razlozi’

O svemu smo porazgovarali s pročelnikom Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija, doc. dr. sc. Tomislavom Janovićem, koji nam je rekao kako su u pitanju smanjivanja kvota za studij filozofije prevladali osobni razlozi ljudi koji se nalaze na vrhu Sveučilišta.

– Čak je i novi privremeni ZNV Hrvatskih studija bio za prepolovljenje upisnih kvota za studij filozofije, premda je na istoj sjednici jedan od članova Vijeća, a ujedno i prorektor Ante Čović predlagao kvotu 0, odnosno ukidanje. Tada je na ZNV-u odlučeno da će upisna kvota za studij filozofije u ak. god. 2017./2018. biti 15 studenata. Ovo što se sada dogodilo jest da se Rektorski kolegij, po prvi puta ikad, odlučio umiješati u odluku sastavnice o upisnim kvotama na studije, kaže nam profesor Janović.

Zanimljivo je, ističe profesor Janović, kako se u novom privremenom ZNV-u nije imenovao nijedan zaposlenik Odsjeka za filozofiju HS-a, a čak ni u tom sastavu ZNV nije bio za ukidanje studija filozofije. Usto dodaje da su djelatnici Hrvatskih studija koji su članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja tražili upravni nadzor nad Sveučilištem od nadležnog Ministarstva, međutim, nikada nije proveden.

Studentski zbor: Tražit ćemo od kolega na Senatu da ulože suspenzivni veto

– Budući da se navodi triplikacija studija filozofije na Sveučilištu kao razlog ukidanja upisnih mjesta, moram napomenuti da nije samo filozofija na HS-u paralelna drugim studijima filozofije na SuZg, već vrijedi i obratna tvrdnja. Ako je to razlog, onda se trebalo formirati neko vrhovno tijelo koje bi odlučilo koji je studij kvalitetniji, a ne da se to odradi na ovaj način, zaključuje Janović.

Studentska inicijativa s HS-a ‘Studenti govore’ na svojoj je Facebook stranici objavila obavijest o smanjenju upisnih kvota za filozofiju, citirajući Studentski zbor Hrvatskih studija kako se nijedan smjer neće ukidati.

Za komentar smo zamolili predsjednicu Studentskog zbora Hrvatskih studija Ivanu Široki koju je mišljenje rektorskog kolegija zateklo.

– Saznala sam za mišljenje rektorskog kolegija putem društvenih mreža. Studentski zbor nije obaviješten, niti pitan za mišljenje od strane rektorata. Jedino službeno mišljenje koje smo dali bilo je na ZNV-u o smanjenju kvote sa 30 na 15 mjesta. Ovakav način donošenja odluke nije u redu te ću od Studentskog zbora Sveučilišta tražiti da na Senatu ulože suspenzivni veto. Samostalno ga ne možemo uložiti jer je naš predstavnik na Senatu u međuvremenu diplomirao, rekla nam je Ivana Široki.

Prema članku 25. Statuta Sveučilišta u Zagrebu studentski predstavnici imaju pravo uložiti suspenzivni veto s kojim se glasovanje o nekoj odluci odgađa do sljedeće rasprave po isteku roka od najmanje osam dana. U ponovnom odlučivanju donosi se odluka natpolovičnom većinom svih članova Senata.

Komentar pročelnika Maria Grčevića do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti, a sutra možete razvoj situacije pratiti na našem portalu.

Copy link
Powered by Social Snap