Pretraga

U sezoni kronično nedostaje kuhara, a dvije županije koje upisuju najviše svojih đaka u taj smjer turizmom se ni ne bave

A- A+

S obzirom na sve bolje rezultate koje Hrvatska bilježi u turizmu i činjenicu da je to jedna od najvažnijih gospodarskih grana, ugostiteljska zanimanja na tržištu rada sve su traženija. Hrvatski zavod za zapošljavanje nedavno je izdao Preporuka za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, a sadržava popis deficitarnih i suficitarnih zanimanja za 2018. godinu. Među zanimanjima koja nedostaju u većini županija našlo se zanimanje kuhar. Stoga smo odlučili saznati koliko se učenika u posljednjih pet školskih godina upisivalo u taj srednjoškolski program, u kojim je županijama omjer upisanih u to zanimanje i omjer ukupnog broja upisanih u prve razrede najviši i u kojim županijama su bodovi upisanih u smjer kuhar najviši.

foto: pixabay

Visoka stopa nezaposlenosti u državi izravno je povezana s neusklađenošću obrazovnog sustava i tržišta rada. Izlaskom pojedinaca iz škola i fakulteta nastaje višak radne snage koja se zapravo nema gdje zaposliti. Kako bi se takve situacije umanjile, svake godine HZZ izdaje Preporuku za obrazovnu upisnu politiku, koje služe i kao popis deficitarnih zanimanja u 2018.

Pregledom tog dokumenta vrlo lako dolazimo do zaključka kako je kuhar jedno od zanimanja u koje se preporučuje upisivati veći broj učenika – i to u većini županija i gradova. Ovoga kadra ne nedostaje jedino u Bjelovarsko-bilogorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji te okolici Vukovara, Požege i Gospića. Ostatak Hrvatske vapi za radnom snagom te struke.

Najviši postotak upisanih u zanimanje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Izdvojeni članak

Nedostaje mesara i kuhara, a ekonomisti su višak: Provjerite koja su deficitarna zanimanja za 2018. u svakoj od županija

No, kakva je situacija s upisivanjem učenika u srednjoškolske programe kuhar i pomoćni kuhar? Ministarstvo znanosti i obrazovanja zamolili smo da nam dostavi podatke o tome kako su se u posljednjih pet školskih godina kretali brojevi upisanih u ta zanimanja i kakav su prosjek ocjena imali upisani.

Kako bi dobili dobre pokazatelje koje županije upisuju najviše učenika u zanimanje kuhar, izračunali smo omjer broja upisanih u prve razrede srednjih škola i upisanih u zanimanje kuhar i pomoćni kuhar, za školske godine od 2013./2014. do 2017./2018.

Prema tim brojkama, županije koje upisuju najviši postotak svojih srednjoškolaca u ta zanimanja su: Bjelovarsko-bilogorska gdje je ove godine u zanimanje kuhar upisano 8,74% posto od ukupnog broja učenika, Virovitičko-podravska sa 8,13% upisanih, Dubrovačko-neretvanska sa 7,92% i Ličko-senjska sa 7% upisanih u zanimanje kuhar u 2018. Zanimljivo za primijetiti, u dvije županije koje upisuju najviše svojih učenika u taj smjer turizam uopće nije glavna gospodarska grana.

U proteklih pet godina najmanji je omjer upisanih u srednje škole i upisanih u zanimanje kuhar u Zagrebačkoj županiji, gdje je prosječno u to zanimanje upisano samo 1,56% učenika. Valja napomenuti kako je upravo Zagrebačka županija jedna od onih u kojima je zanimanje kuhar deficitarno, ali unatoč tomu broj upisanih nije se puno mijenjao kroz posljednjih pet školskih godina.

Prosjek bodova upisanih u zanimanje kuhar ove je godine najmanji u Požeško-slavonskoj županiji

Izdvojeni članak

Ministarstvo turizma nudi stipendije za učenike i studente: Provjerite zadovoljavate li uvjete

Zanimljivo je za promatranje i kretanje prosječnog broja bodova upisanih u programe kuhar i pomoćni kuhar, koji su po pojedinim županijama ne variraju puno u zadnjih pet godina, ali razlike između županija ipak postoje.

Tako su ove školske godine najmanji broj bodova upisanih u zanimanja kuhar i pomoćni kuhar imali učenici Požeško-slavonska županije, u kojoj ovo zanimanje nije deficitarno, a iznosio je 18,8 bodova.

Najviši broj bodova upisanih u ta zanimanja ove godina imale su Varaždinska (32,85 bodova) i Bjelovarsko-bilogorska županija (32,81 bodova), u kojima zanimanje kuhar također nije deficitarno.

Sve navedene podatke za po županijama i za Grad Zagreb možete vidjeti u dokumentu koji slijedi. U prvom stupcu navedeno je ime županije, a potom broj ukupan programa za zanimanje kuhar i pomoćni kuhar za svaku od posljednjih pet školskih godina. Slijedi prosjek bodova upisanih u ta zanimanja, broj upisanih u programe i ukupan broj upisanih u prve razrede srednjih škola, te omjer te dvije brojke.

[scribd id=372027186 key=key-uZ6NY9VuJdOQdyTZmO1P mode=scroll]

[scribd id=369267224 key=key-TpvAfsoreOqpd3M7LRf6 mode=scroll]

kuhar
Share via
Copy link
Powered by Social Snap