Pretraga

Sezonski poslovi: Više od 3 000 mladih zaposleno proteklog mjeseca

A- A+

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u ožujku je gotovo sedam tisuća nezaposlenih manje, u odnosu na veljaču. I u slučaju ostalih podskupina stanje je nešto prihvatljivije, pa je tako mladih do 24 godine 2547 manje na burzi u odnosu na prethodni mjesec, odnosno sada ih je 70 960. Onih do 24 godine bez ikakvog radnog iskustva manje je za neznatnih 825. Tri županije u kojima je najveća stopa nezaposlenosti su Splitsko – dalmatinska, Grad Zagreb i Osječko – baranjska.

U odnosu na veljaču na burzi je 6842 osoba manje. Nešto se stanje popravilo u svim podskupinama, pa je tako smanjen broj nezaposlenih do 24 godine za ukupno 3372. No još uvijek je udjel ove skupine s gotovo 30 posto u ukupnom broju nezaposlenih. HZZ bilježi najveću nezaposlenost u Splitsko – dalmatinskoj županiji, Gradu Zagrebu te u Osječko – baranjskoj.

Međutim ovi pozitivni pokazatelji poslije nekoliko mjeseci, još uvijek su alarmantni jer u odnosu na ožujak prošle godine kada je na burzi bilo ukupno 28 tisuća manje nezaposlenih. Najveći udio zaposlenih u prošlom mjesecu otpada na djelatnosti pružanja smještaja, pripremi i usluživanju hrane, što sugerira početak sezonskih poslova.

Izdvojeni članak

Broj nezaposlenih mladih ruši sve rekorde


IT kadrovi i dalje jako traženi

Visoko učilište Algebra provelo je istraživanje između 450 tvrtki u Hrvatskoj koje zapošljavaju najveći broj IT stručnjaka. Njih 63 posto je odgovorilo da namjerava već u ovoj godini zapošljavati nove IT kadrove, dok je utvrđeno da će svega sedam posto tvrtki smanjiti broj informatičara. Ne manje bitan je podatak, da čak 85 posto istraživanjem obuhvaćenih tvrtki ima namjeru zapošljavati i pripravnike iz ovog sektora, a 76 posto njih smatra da nedostaje visokoobrazovanih IT-ovaca. Najtraženije zanimanje u ovoj kategoriji prema spomenutom istraživanju je softwerski inženjer.

Prije nekoliko dana ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je dodatne mjere kojima bi se trebao smanjiti broj mladih na burzi. Tako bi se od prvog srpnja kada će Hrvatska postati punopravna članica Europske unije trebala primjenjivati politika koja bi garantirala mladom čovjeku koji završi školovanje, zapošljavanje u roku šest mjeseci ili u drugom slučaju dodatno školovanje. Ovu mjeru ministar misli financirati preko Europskog socijalnog fonda.

Kako prenosi Večernji list, Hrvatska će biti prva članica Europske unije koja će davati ovakvu garanciju mladima. Za nju će spomenuti fond izdvojiti šest milijardi eura, a zemlje s visokom stopom nezaposlenosti mladih, među kojima je i Hrvatska imat će prvenstvo korištenje ovih novčanih sredstava.

Sezonski poslovi: Više od 3 000 mladih zaposleno proteklog mjeseca
Share via
Copy link
Powered by Social Snap