Pretraga

Sezonski poslovi za studente: Kao konobar ljeti možete zaraditi lijepu svotu

A- A+

Ljeto je idealno vrijeme za svakog studenta koji želi zaraditi nešto novca za ljetne izlaske, za plaćanje iduće akademske godine ili jednostavno da bi malo rasteretio budžet roditelja ako ga financiraju. Tako smo između puno poslova koji se nude studentima isključivo u ljetnim mjesecima izdvojili onaj konobarski čije nam je pozitivne i negativne strane približio student druge godine diplomskog studija Ekonomije u Zagrebu, Tomislav.

wallpaperscraft.com

Tomislav se prošlo ljeto po završetku ispitnih rokova na zagrebačkoj Ekonomiji zaposlio u jednom dubrovačkom kafiću u kojemu je tijekom ljetnih mjeseci potrebna dodatna radna snaga radi povećanog opsega posla. U tom kafiću radio je do kraja rujna te kako sam kaže, zaradio pristojan novac kojim je pokrio sve svoje ljetne troškove, a čak je uspio sebi platiti i avionsku kartu za povratak iz Dubrovnika u Zagreb.

Izdvojeni članak

Evo kako pridobiti naklonost konobara

Pozitivne i negativne strane konobarenja

– Pozitivne su strane konobarenja recimo zarada koja je vrhunska. Dakle, plaća je bila dobra, a napojnica odlična. U mjesec dana bih zaradio ukupno oko šest tisuća kuna. Radio sam preko Student servisa, a fiksna mjesečna plaća bila mi je četiri tisuće kuna. Ostatak bih nakupio od napojnica koje bi mi gosti ostavili, ističe 24-godišnji Tomislav.

Kada govori o negativnim stranama konobarskog posla u ljetnim mjesecima, ističe nesnosnu vrućinu koja je najveći neprijatelj svakog konobara jer otežava i usporava učinkovitost, a pred gostima bi konobar uvijek trebao biti čist te bez traga ikakvog mirisa. Ipak, Tomislav je imao sreće jer je radio u klimatiziranom kafiću koji je imao terasu od samo tri stola, pa za njega osobno, vrućina nije bila otegotna okolnost posla kao što to zna biti za većinu konobara u ljetnim mjesecima na našoj obali.

Izdvojeni članak

Kontakt centar idealan za ljetni posao

Naš sugovornik tvrdi da su za njega bile najgore smjene koje su mu dodijeljivane jer su često radili dvokratno, pa mu obično od dana i nije ostajalo baš puno za iskoristiti. No kaže i da se nije pretjerano žalio jer je bio zadovoljan plaćom.

Talijani očekuju da znate njihov jezik

U ljetnim je mjesecima u Dubrovniku jako puno turista iz raznih krajeva svijeta, no podosta i domaćih te gostiju iz regije, pa konobar mora poznavati bar jedan strani jezik. Za Tomislava ovo nije bio problem jer govori engleski i njemački, no tvrdi da primjerice Talijani često izraze negodovanje ako ne znate talijanski, pa unatoč vašem neznanju nastavljaju pričati i naručivati na svom jeziku.

– Što se tiče rada s ljudima, sve se to da ostaviti na pristojnom nivou, kakva god situacija bila, no najveći mi je problem bio kasno navečer kada bih morao zatvoriti zbog zakonskog roka radnog vremena, dok bi se gosti još družili i pili. Jako teško mi je bilo objasniti da moramo zatvoriti, a još je veći problem bio ako su gosti bili pijani pa im je u tom slučaju još i teže bilo objasniti da moraju otići, zaključuje 24-godišnji student Ekonomije.

Ipak, tvrdi da naši gosti ostavljaju puno bolje i veće napojnice od stranih. Od stranih gostiju najizdašnije su napojnice koje ostavljaju Nijemci, Amerikanci i gosti iz regije.

Sezonski poslovi za studente: Kao konobar ljeti možete zaraditi lijepu svotu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap