Pretraga

Shake od marihuane prevenira zloćudne bolesti

A- A+


Izdvojeni članak

Znanstvenici dokazali: Medicinska marihuana ne vodi ovisnosti o drogama

Američki liječnik William Courtney tvrdi da gusti napitak smoothie od kanabinoidnih sokova ima lijekovita svojstva u prevenciji karcinoma, a i u olakšanju boli. Tezu potkrepljuje kliničkim slučajem, u kojem se prema njegovim tvrdnjama osmomjesečnoj bebi oboljeloj od raka, nakon tretmana kanabinoidnim uljima, dvostruko smanjio karcinom.

Dr. William Courtney zaintrigirao je javnost objavom slučaja, u kojem se prema njegovim tvrdnjama osmomjesečoj bebi oboljeloj od raka, zloćudno tkivo dvostruko smanjilo, nakon što je izložena tretmanu kanabinoidnim uljima dva puta na dan. U skladu s time dao je i preporuku ispijanje gustog napitka od ulja dobijenih iz kanabisa, za prevenciju karcinoma.

Ovaj liječnik koji dugo ispituje ljekovita svojstva marihuane, ipak upozorava da se paljenjem ove biljke, odnosno pušenjem uništavaju mnogi korisni enzimi, a potiču i psihoaktivna svojstva biljke. Priparavom pak smoothiea i shakeova, zadržavaju se sve korisne supstance.

No, o ovom pitanju podijeljena su mišljenja liječnika. Dok neki u pitanje dovode ikakva pozitivna svojstva marihuane, neki su još uvijek rezervirani prema njenim kliničkim učincima.

– Zdravstvene dobrobiti velikih doza kanabinoida nisu podvrgnute kliničkim ispitivanjima. Dokaz se za sada smatra anegdotalnim. Ako se kanabis ne konzumira svjež i odmah nakon pripreme, postoji veliki rizik od intoksikacije THC-om, rekao je Michael Backes, liječnik s klinike za medicinsku marihuanu u Sacramentu. Backes je dodao i da se prilikom pravljenja napitaka koji sadrže kanabis može napraviti više štete nego koristi. Lošom pripremom napitka moguće je izazvati alergijske reakcije, ali i podražaj grla zbog oštrih listova biljke.

Inače marihuana je legalizirana u 18 američkih država, a koristi se u medicinske svrhe za liječenje kroničnih bolova, artritisa i mučnine nakon kemoterapija.

Unatoč tome što je još klinički nepotvrđen, dr. Courtney tvrdi da bi uskoro frape od marihuane mogao postati jedan od najjačih ljekovitih pripravaka u svijetu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap