Pretraga

Sindikalist Mihalinec otkrio do kada su nastavnici spremni nastaviti štrajk

A- A+

U tijeku je 15. radni dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Započeo je on još 10. listopada, nakon što je Vlada sa školskim sindikatima odbila razgovarati o izmjenama koeficijenata složenosti poslova, što je zahtjev od kojeg sindikati ne odustaju. Umjesto povećanja koeficijenata za prosječnih 6,11% nudi im se, kao i svim javnim službenicima, povećanje osnovice plaće za 6,12%. Dok se ne riješi pitanje koeficijenata, HNS od ministra financija traži kompenzacijske mjere u proračunu, no prema Marićevim izjavama čini se kako novac za to u proračunu nije osiguran. Istovremeno, sindikalist Branimir Mihalinec poručuje da se ‘štrajka do kraja, bez obzira na to ima li u proračunu novca ili ne’.

Poznato u koje se dvije županije štrajak u ponedjeljak, raspored pogledajte ovdje.

Foto: srednja.hr

Ministar financija, Zdravko Marić, gostovao je sinoć u Dnevniku NoveTV i pritom potvrdio kako novac za povećanje koeficijenata ili kompenzacijske mjere dok se to pitanje ne riješi u proračunu za 2020. nije osiguran.

– Dakle, što se tiče plaće, vidjet ćete i u prijedlogu proračuna za iduću godinu, od ukupnog povećanja proračuna dvije su ključne stavke. S jedne strane, to je jedna milijarda i 700 milijuna kuna više za mirovine i mirovinska primanja. I drugo, jednako toliko je predviđen iznos za plaće (…) Što se tiče politike plaća, tu moramo biti jasni. Povećanje plaća je ispred prijedloga o povećanju osnovice. No kao što sam i danas govorio, i sada ću ponoviti – mi smo otvorili jednu vrlo važnu temu koja i u medijskom i javno prostoru dobiva sve više prostora, a to su koeficijenti i dodaci, koje ne smijemo zaboraviti jer je plaća umnožak i zbroj tih elemenata, kazao je Marić za NovaTV.

Marić o koeficijentima: Ako smo čekali godinama, možemo i par mjeseci

Izdvojeni članak

Rektor Boras ne podržava štrajk na fakultetima

Jedno od pitanja koje mu je bilo postavljeno ono je koliko bi vremena bilo potrebno za analizu i implementaciju uredbe o koeficijentima

– Ako smo čekali godinama, možemo i par mjeseci. Ne čekamo nešto što će se događati ne znam kada i da se ništa ne događa, kazao je Marić.

O proračunu za 2020. Vlada bi trebala glasati sutra, a Marić je još jednom dao naslutiti kako Vlada trenutno ne namjerava popustiti sindikatima, ali da će biti prilike za razgovor o koeficijentima, pritom ne konkretizirajući termin takvog sastanka.

– Učitelji dobivaju 6%, što se tiče osnovica i rasta plaća. Za sve oko koeficijenata i dodataka bit će prilike za razgovor. Mislim da, sve skupa gledano i iz cijele problematike, 20% povećanje plaća u četiri godine nije malo, istaknuo je Marić za NovaTV.

Mihalinec: ‘Štrajk ide do kraja, ima li u proračunu novca ili ne’

Izdvojeni članak

Poznato u kojim županijama u srijedu i četvrtak nema nastave zbog štrajka

Ne popušta Vlada, ali čini se da to neće učiniti niti sindikati. Jutros je tako u emisiji Hrvatskog radija, ‘U mreži prvog’ gostovao Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Rezolutno kaže – štrajk ide do kraja.

– Mi smo krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva. Sa strane Vlade obmanjuju javnost da su naši zahtjevi zadovoljeni. Ljudi u osnovnom i srednjem školstvu spremni su nastaviti štrajk do kraja, bez obzira hoće li doći do raspada koalicije ili ne, ima li u proračunu novca ili ne. Što se proračuna tiče, on je gotov kada ga usvoji Hrvatski sabor. Mi očekujemo i vjerujemo da ćemo konačno sjesti za stol, kazao je Mihalinec i dodao kako ih u ovom trenutku podržava 68 tisuća zaposlenih u obrazovnom sustavu.

Podsjetimo, HNS je jučer zaprijetio da se dvoje njihovih ministara, Divjak i Štromar, neće pojaviti na sjednici Vlade na kojoj će se glasovati o proračunu, ako u njegov prijedlog ne budu implementirana sredstva za povećanje koeficijenata ili kompenzacijske mjere. Sindikalist Mihalinec ističe kako ih odnos HNS-a i HDZ-a ne brine previše.

– Naš interes je nadoknaditi zaostajanje plaća. To što nas je HNS podržavao nije nam naodmet, ali nije bilo ni presudno. I bez njihove podrške naši zahtjevi su jednaki, kaže Mihalinec.

Još jednom se na suprotnoj strani stola u HRT-ovom studiju našao Stipe Mamić, pomoćnik ministrice obrazovanja.

– Ponuđenim Vladinim prijedlogom rasta osnovice, dolazimo na razinu rast plaća od gotovo 20-ak posto u zadnje tri godine. To je rast plaća koji nije zabilježen u zadnjih 20 godina. S obzirom na najave usporavanja gospodarskog rasta kod naših glavnih partnera Njemačke i Italije, pitanje je kada ćemo imati priliku da ponovimo takav rast, istaknuo je Mamić.

Današnju konferenciju za medije na kojoj će sindikati najaviti štrajkaške akcije za sljedeći tjedan pratite uživo na Facebooku portala srednja.hr:

U anketi portala srednja.hr glasovalo 35 tisuća čitatelja

U emisiji je gostovao i glavni urednik portala srednja.hr, Marko Matijević. Portal srednja.hr trenutno provodi anketu s pitanjem zaslužuju li svi nastavnici istu plaću, u kojoj je glasalo oko 35 tisuća osoba. Oko 51% čitatelja smatra da bi, dok njih oko 44% smatra da samo kvalitetniji nastavnici zaslužuju više plaće.

– Niti sada zaposleni ne dobivaju istu plaću, sve ovisi o njihovu statusu. S postojećim Pravilnikom imamo ozbiljan problem, cijeli svijet ide prema tome da se mjeri rad i uspjeh učitelja i profesora i prema tome evaluira. Mi sada, čini mi se, imamo nastavak onih starih pravilnika koji su birokratizirani, gdje se ‘samo stavljaju kvačice’, a ne gleda se kako je nešto napravljeno, istaknuo je Matijević.

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Poznato u kojim županijama u srijedu i četvrtak nema nastave zbog štrajka

U četvrtak odluka o tome hoće li nastavnici dobiti plaću za dane u štrajku

Dio škola potrošio rezervu radnih dana, Divjak: Postoji mogućnost produljenja godine

Ovog tjedna ponovno se štrajka na fakultetima: Sindikalisti otkrili točan datum

Nastavnike, koji u ponedjeljak štrajkaju u tri županje, mogli bi zabrinuti rezultati ankete o istim plaćama za sve učitelje

Nastavnici zapjevali bećarac ispred Vlade: ‘E naš Plenki koja je strahota, pjevat vama i to bez prostota’

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Štrajk na fakultetima kreće u četvrtak

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap