Pretraga

Sindikalisti zaposlenih u srednjim školama ponovno prijete štrajkom

A- A+

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavio je da kreću u štrajk ako se do početka veljače ne pokrenu pregovori o novom kolektivnom ugovoru za srednje škole.

Ministar Željko Jovanović u prosincu prošle godine ukinuo je kolektivne ugovore za zaposlene u osnovnim i srednjim školama. Zbog spomenute odluke 90 tisuća zaposlenih ostaje bez niza dodataka na plaću. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama razmatra opciju pokretanja štrajka ako pregovori o novom kolektivnom ugovoru ne počnu do veljače.

Izdvojeni članak

Lajk naš svagdašnji: Ipak će biti štrajka, šalam se neće – LOL

Profesori prijete štrajkom

Predsjednik NSZSŠH-a Branimir Mihalinec je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostrijama Sindikata u 10:30 sati izrazio nezadovoljstvo prosvjetara zbog toga što Jovanovićevo najavljivanje o pokretanju pregovora za novim kolektivnim ugovorom nije započelo.

– Što bi nam moglo značiti da je zapravo Vlada RH odlučila da u sustavu obrazovanja ne treba imati kolektivne ugovore, da se svi dodaci trebaju izbrisati i da zaposleni u obrazovanju trebaju biti spasitelji izlaska zemlje iz krize, izjavio je Mihalinec.

Najavio je da će profesori, ugledajući se na djelatnike u zdravstvu, krenuti u štrajk ako pregovori o kolektivnom ugovoru ne budu pokrenuti do kraja veljače. – Svaka rečenica u kolektivnom ugovoru rezultat je pregovora, prosvjeda, pritiska i štrajkova pa smatramo da jedino na taj način možemo dobiti novi granski kolektivni ugovor, istaknuo je predsjednik NSZSŠH-a.

Smatra da Vlada ima dvostruka mjerila prema obrazovanju i zdravstvu. S liječničkim sindikatima, kako Mihalinec tvrdi, Vlada pregovara svaku rečenicu u kolektivnom ugovoru, a sa zaposlenicima u obrazovnom sektoru ništa. U zdravstvu su se izborili nakon dugotrajnog štrajka, stoga predsjednik Sindikata srednjih škola zaključuje da nema kolektivnog ugovora bez pritiska i štrajka.

Izdvojeni članak

Što profesori govore dok ispravljaju vaše tekstove

‘Jovanović treba otići’

Ponovno su zatražili odlazak Jovanovića s mjesta ministra obrazovanja. – Jovanović treba otići, jer je u prosincu počinio kazneno djelo poticanja na neisplatu plaće i jedini je ministar obrazovanja od osamostaljenja koji nije osigurao plaće za zaposlene u sustavu i to, zamislite, 10 dana nakon donošenja rebalansa proračuna RH, izjavio je Mihalinec. 

Čelnik NSZSŠH-a je izrazio sumnju oko pogodovanje pri izradi novih školskih udžbenika. Ministarstvo je najavilo tanje i kvalitetnije udžbenike, no Mihalinec tvrdi da u Hrvatskoj nitko ne proizvodi tako tanak papir.

– Koja firma će biti uvoznik tog papira u Hrvatskoj i kome se to pogoduje s takvim standardima u RH, jer se stotine tisuća udžbenika tiska na papiru koji se ne može proizvesti u Hrvatskoj? Koliko to potiče hrvatsko gospodarstvo, na kraju se zapitao predsjednik Sindikata.