Pretraga

Sindikat otkrio koliko je mlađih učenika danas došlo u škole: Traže da nastavnici rade od kuće

A- A+

Iako se situacija s brojem zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj pogoršava iz dana u dan i sada smo na 56 zaraženih, u Hrvatskoj još nije proglašena karantena, a ne postoji ni zabrana odlaska na radno mjesto. Ipak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje izbjegavanje odlaska na mjesta na kojima se okuplja veći broj osoba. Među djelatnicima koji moraju dolaziti na radna mjesta su nastavnici, iako učenika u školama nema. Sindikat hrvatskih učitelja danas je priopćio kako je samo 109 učenika razredne nastave danas došlo u školu te su te su pozvali ravnatelje da organiziraju rad na način da nastavnici ne dolaze u škole. Pismom se pak ministru unutarnjih poslova obratio Sindikat Preporod, koji traži da se preispita dio odluke kojim su nastavnici obvezni dolaziti na radno mjesto.

Foto: Inga Đuđik/srednja.hr

Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj preplatite se na naš YouTube kanal.

– Prema mišljenju Vlade RH i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske do daljnjega djelatnici trebaju  navedene aktivnosti i redovite poslove obavljati na radnome mjestu u školama, barem do uspostave pune funkcionalnosti sustava nastave na daljinu, stoji tako u uputi Ministarstva obrazovanja vezanoj uz organizaciju nastave na daljinu.

Ministrica Blaženka Divjak dolazak djelatnika u školu opravdava time da trenutno nema opasnosti od slobodnog širenja virusa u Hrvatskoj te da ta informacija stiže od stožera civilne zaštite i epidemiologa.

– Prema tome, u školi se može organizirati sve tako da su higijenski uvjeti i svi drugi standardi onakvi kakvi se traže da učitelji mogu biti u prostorijama i učionicama gdje će biti u malome broju. U prvo vrijeme je jako važna suradnja među njima, da mogu jedni drugima pomoći u tome. To će tako biti dok ne dobijemo drugačije upute Stožera civilne zaštite i dok se u punoj funkcionalnosti ne upogoni ovaj sustav, rekla je Divjak u subotu.

Većina čitatelja protiv odlaska nastavnika u škole za vrijeme nastave na daljinu

Na portalu srednja.hr proveli smo anketu s pitanjem ‘Smatrate li ispravnom odluku da nastavnici, unatoč online nastavi od ponedjeljka, ipak moraju dolaziti u školu?‘. Do trenutka pisanja ovog teksta (14:05) u anketi je sudjelovalo 5.700  čitatelja.

Većina, njih 55,73% odgovorilo je ‘Ne, tako mogu ugroziti svoje zdravlje’. Opciju ‘Da, i većina ostalih zaposlenika u Hrvatskoj dolazi na svoje radno mjesto’ odabralo je 34,33% sudionika ankete, dok 10,26% glasača nije sigurno bi li ili ne nastavnici trebali dolaziti u škole tijekom nastave na daljinu.

 

U 627 škola samo 109 učenika razredne nastave došlo u školu

Sindikat hrvatskih učitelja proveo je anketu na razini 627 osnovnih škola o broju učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole koji su danas došli u školu. U priopćenju SHU navodi da su time željeli dobiti realniju sliku o dolascima učenika po županijama ‘kako bi ravnatelji mogli preispitati svoje odluke o nužnosti dolaska svih zaposlenika u škole.’ Anketa je pokazala kako je među ispitanima ukupno 109 učenika došlo u školu. Situacija je u županijama sljedeća:

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Prvi dan nastave na daljinu: Evo što se sve danas dogodilo u obrazovanju zbog koronavirusa

 • Zagrebačka županija – 6 učenika (od toga 2 produženi boravak)
 • Krapinsko-zagorska županija – 0 učenika
 • Sisačko-moslavačka županija – 41 učenik (od toga 1 produženi boravak)
 • Karlovačka županija – 0 učenika
 • Varaždinska županija  – 1 učenik
 • Koprivničko-križevačka županija – 0 učenika
 • Bjelovarsko-bilogorska županija – 0 učenika
 • Primorsko-goranska županija – 7 učenika (svi produženi boravak)
 • Ličko-senjska županija  – 0 učenika
 • Virovitičko-podravska županija – 2 učenika
 • Požeško-slavonska županija – 2 učenika (oba produženi boravak)
 • Brodsko-posavska županija – 2 učenika
 • Zadarska županija – 2 učenika
 • Osječko-baranjska županija – 1 učenik
 • Šibensko-kninska županija – 0 učenika
 • Vukovarsko-srijemska županija – 0 učenika
 • Splitsko-dalmatinska županija – 20 učenika (od toga 11 produženi boravak)
 • Istarska županija – 1 učenik
 • Dubrovačko-neretvanska županija  3 učenika (od toga 2 produženi boravak)
 • Međimurska županija – 0 učenika
 • Grad Zagreb – 21 učenika (od toga 9 produženi boravak)

SHU: ‘Molimo ravnatelje da preispitaju nužnost dolaska učitelja u škole’

Izdvojeni članak
kvizovi.srednja.hr

Kako učiti kad su zatvorene škole i faksevi? Uputstva za učenike, studente i profesore

– Nastavno na ranije navedeno, u obraćanju ministrice Divjak navedeno je da je na ravnateljima odluka o „opsegu i terminu“ dolaska zaposlenih na radna mjesta te stoga molimo ravnatelje da svakako preispitaju svoje odluke o nužnosti dolazaka svih zaposlenika u škole, a radi opće zaštite naših građana, od zaposlenika, do učenika i roditelja. Budući da se okupljanja u zatvorenim prostorima ne preporučuju jer se time povećava rizik od zaraze, a osobito uvažavajući činjenicu da svi zaposlenici imaju jasna zaduženja za rad od kuće (između ostalog, priprema i slanje materijala, praćenje  aktivnosti učenika, zadavanje zadataka te prikupljanje povratnih informacija od učenika te da učenici nemaju istu razinu obrađenosti pojedinih sadržaja), molimo da se nužnost dolaska zaposlenika u školu preispita od strane ravnatelja te da odgovornošću, strpljenjem i razumijevanjem provedemo iduće tjedne u slozi i zajedništvu uz mjere opreza s kojima ćemo svi biti manje izloženi zdravstvenim rizicima, poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Ovom prilikom pozvali su na zajedništvo, razumijevanje i prilagodljivost svih građana.

– U ovoj novonastaloj situaciji posebno se zahvaljujemo učiteljima, nastavnicima i ostalim zaposlenicima na trudu koji ulažu i kojeg će uložiti u narednom periodu u nov način provođenja nastave, jer naravno da u početnom razdoblju neće sve savršeno funkcionirati, no uz dobru komunikaciju, dozu prilagodljivosti i optimizam zajedno možemo prebroditi probleme s kojima se trenutno cijeli svijet nosi. Zaposlenici ustanova za odgoj i obrazovanje trude se koliko god mogu te će nastaviti pratiti potrebe učenika i pomagati im u savladavanju gradiva. Također, zahvaljujemo roditeljima na razumijevanju i strpljenju jer svi dajemo sto posto od sebe kako bi ovaj, izvanredni način rada profunkcionirao na što bolji mogući način u korist svih učenika. Budući da smo u ovoj situaciji zajedno, važno je pobrinuti se da u narednim tjednima, higijenskim mjerama i povećanom razinom odgovornosti, pomognemo u sprečavanju širenja epidemije te, stoga, još jednom apeliramo na ravnatelje i nadležne institucije da ne izlažu zaposlenike, učenike i roditelje nepotrebnom riziku koji se povećava okupljanjem u zatvorenim prostorima kao što su škole, priopćili su iz SHU-a.

Sindikat Preporod pisao ministru Božinoviću

Sindikat Preporod poslao je otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, ujedno i načelniku Stožera civilne zaštite. Pismo koje potpisuje Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, u nastavku prenosimo u cijelosti.

Poštovani g. Načelniče!

Nakon što je stupila na snagu odluka Stožera o dvotjednoj obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama, te nakon što je odlučeno da sve zaposlenice i svi zaposlenici, za vrijeme obustave odgojno-obrazovnog procesa,  moraju biti na svojim radnim mjestima, suočeni s brojnim upitima iz naših podružnica kojima se ukazuje na neprihvatljivost i  štetnost spomenutog rješenja, pozivamo Vas na žurno preispitivanje odluke Stožera u dijelu koji se odnosi na obvezu zaposlenika.

Izdvojeni članak

Za neprimjerena ponašanja u online učionici – ukor: Ministrica Divjak poslala važnu poruku učenicima

Predlažemo sljedeće:

 1. Za prihvatom učenika, a samim time i potrebom angažiranja zaposlenica i zaposlenika u školama, u srednjoškolskim ustanovama nema nikakve potrebe.  Obveza bi se mogla odnositi tek na izvršitelje onih poslova koji se, npr. u slučaju štrajka, ne smiju prekidati.
 2. Broj, za vrijeme obustave nastave, zaposlenica i zaposlenika koji su dužni dolaziti na posao, u osnovnoškolskim ustanovama bi ovisio o broju učenica i učenika koji dolaze u školu. Obveza dolaska na posao bi se ravnomjerno rasporedila među zaposlenicama i zaposlenicima. Za odluku o broju zaposlenica i zaposlenika koji dolaze na posao, kao i za osiguranje ravnomjernog raspoređivanja obveze dolaska na posao, zadužen je ravnatelj školske ustanove.
 3. Nastava na daljinu, upriličena za učenike osnovnih i srednjih škola, uklanja potrebu za dolaskom na posao većine zaposlenica i zaposlenika. Ukoliko bi se ipak javila, u okviru provedbe nastave na daljinu,  potreba za angažiranjem pojedinih zaposlenica i zaposlenika, ravnatelj bi na posao pozvao neophodne zaposlenice i zaposlenike.

Ukoliko bi bili prihvaćeni izneseni prijedlozi, smanjila bi se mogućnost širenja zaraze na radnom mjestu među zaposlenicama i zaposlenicima školskih ustanova. Također, umanjili bi se izgledi za stjecanje zaraze  u javnom prijevozu  za vrijeme dolaska na posao i odlaska s posla zaposlenica i zaposlenika. Dolaskom na posao samo onih zaposlenica i zaposlenika koji su neophodni za funkcioniranje školske ustanove u izvanrednoj situaciji, smanjili bi se nepotrebni troškovi.

U nadi da ćete, gospodine Načelniče, imati razumijevanja za ove primjedbe Sindikata Preporod, srdačno Vas pozdravljamo, navodi Stipić u pismu.

Današnji tijek događaja uživo pratite na ovoj poveznici.


Snimka medijske konferencije ministrice s porukom za učenike:

Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Kako, pročitajte na poveznici i pogledajte u videu.

Primjer online nastave

Gostovanje glavnog urednika srednja.hr Marka Matijevića na N1 televiziji povodom trenutne situacije u školstvu

Sindikat otkrio koliko je mlađih učenika danas došlo u škole: Traže da nastavnici rade od kuće
Share via
Copy link
Powered by Social Snap