Pretraga

Sindikat visokog obrazovanja donio odluku o štrajku, Ribić: ‘Nadam se da će Vlada popustiti’

A- A+

Od četvrtka su osnovne i srednje škole u štrajku. Sindikalni predstavnici zaposlenih traže povećanje plaće kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11%, dok im je Vlada u procesu mirenja ponudila povećanje kroz dodatke, 2% od listopada i još 2% od lipnja 2020., što su sindikati odbili. No, čini se kako turbulencije u obrazovnom sustavu ne staju samo na tome. Prije dva dana povećanje plaća zatražio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, također kroz koeficijente. U petak je na sastanku vijeća tog sindikata donesena odluka o štrajku.

Vilim Ribić

Vilim Ribić; screenshot: N1 televizija

– Donijeli smo odluku o štrajku. Otvorit ćemo najavu štrajka i ići ćemo u proces mirenja. Ako taj proces mirenja ne uspije, idemo u štrajk, kazao je za N1 Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Još jedan štrajk u obrazovnom sustavu? Traže se veće plaće i za zaposlenike na fakultetima

Taj je Sindikat, podsjetimo, još u četvrtak Vladi i Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslao zahtjev za povećanjem plaće u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i to kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova. Svoj su zahtjev saželi u četiri točke.  Zahtijevaju povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11% i povećanje plaća osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5%. Također traže vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3% oduzetog 2013. godine svim zaposlenicima te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10%) zaposlenicima koji za to ostvaruju odgovarajući uvjet staža.

Točan datum štrajka još se ne zna. Prvo će, rekao je Ribić za N1, svoje zahtjeve pokušati iskomunicirati kroz proces mirenja.

– U ovom općem nedostatku politike plaća u javnom sektoru i neravnotežama koje se u vezi s tim događaju, tražimo poziciju koja će biti adekvatna ostalim javnim službama u našem sektoru. To znači usklađivanje s drugim sektorima za razne kategorije zaposlenika. Pružamo apsolutnu podršku kolegama iz osnovnih i srednjih škola, ali tražimo i jednak status za naše zaposlenike. Naše središnje tijelo, Veliko vijeće, danas je to razmatralo na višesatnoj sjednici i donijelo jednoglasnu odluku o ulasku u štrajk, kazao je Ribić za N1.

Dodaje, ispunjenje njihovih zahtjeva ukupno bi iznosilo 40 milijuna kuna u proračunu.

– Osnovni i srednjoškolski sektor bi koštali 300 milijuna kuna. U tom paketu nije problem da se i nas smjesti. (…) Mislim da ćemo problem rješavati skupa s osnovnim i srednjim školama. Nadam se da će Vlada popustiti, jer je to u suprotnom sramota za ovu zemlju, zaključio je Ribić, prenosi N1.

Copy link
Powered by Social Snap