Sindikati neće tražiti ostavku ministrice Divjak, a ona se pita što bi se njenom ostavkom promijenilo

Iako štrajk u školama za povećanje koeficijenata složenosti poslova traje već 26. dan, ne nazire se njegov završetak. Nakon pauziranja štrajkaških aktivnosti u ponedjeljak, frontalni ‘udar’ najavljen je za utorak kada će se štrajkati u svim županijama. Sindikati su odbili posljednju ponudu Vlade koja je sadržavala povećanje osnovice plaće i dodatak od 2% od 1. srpnja 2020., ako se do tog roka ne redizajnira uredba o koeficijentima. Tu ponudu u ime Vlade trebala je potpisati ministrica Blaženka Divjak, iz čijih se današnjih izjava može iščitati kako za nastalu situaciju ne namjerava preuzeti odgovornost davanjem ostavke. No, niti školski sindikati tu ostavku ne namjeravaju tražiti.

Blaženka Divjak | Screenshot: RTL televizija

Zahtjeve školskih sindikata za povećanjem koeficijenta složenosti poslova ministrica Blaženka Divjak u početku je svesrdno podržavala. A onda se, kako smo pisali u četvrtak, negdje u međuvremenu njena podrška istopila.

– Budimo iskreni, prosvjetari su osigurali 6 % veće plaće svima – onima kojima je trebalo i onima kojima nije. Ova ponuda od 6 + 2 sigurno nije takva da bih ja s njom bila zadovoljna, ali je najviše što smo u ovom trenutku mogli izboriti što se plaća tiče. Zaista dajem sve od sebe da se status učitelja poboljša, od nagrađivanja i napredovanja najboljih do statusa službene osobe. Ali u ovom trenutku, ako nam djeca nisu prioritet, svi smo gubitnici. Ne želim da maturanti i njihovi upisi na fakultete budu ugroženi. Ne želim da se napada i vrijeđa učitelje po društvenim mrežama i u javnosti. Ne želim da se ugrožava reforma obrazovanja koju smo nakon 25 godina uveli u naše škole, poručila je u četvrtak Divjak putem Facebooka.

Divjak: Nema dileme da je uputa o nadoknadi zakonita

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

U današnjem intervjuu za 24sata rekla je da ima razumijevanja za nastavnike koji traže svoja statusna prava, ali da ‘sada nema dileme da učenici moraju biti na prvom mjestu’.

– Ne može se takvo stanje održavati bez da imamo jasan plan kako ćemo osigurati kontinuitet obrazovnoga procesa i zato sam dala upute školama da se krene s nadoknadama i tu nema dileme da je ta uputa zakonita, u to ne treba sumnjati. Ja pozivam škole da, već su neke i krenule, i da i dalje rade nadoknade, rekla je Divjak za 24sata.

Što se tiče materijalnih prava učitelja, kazala je da od početka mandata radi na tome da im se povećavaju plaće.

– Naravno da Vlada nažalost u ovom trenutku nije dala najbolju ponudu, ali u ovoj fazi to je bilo najbolje što sam mogla izboriti i kao što sam rekla možda se može i moglo se više, ali trenutno to je ovakva ponuda Vlade, rekla je Divjak o ponudi Vlade koju je upravo ona, u slučaju pristanka sindikata, trebala potpisati.

Uz to Vlada čija je članica i sama Divjak, odlučila je kako dani u štrajku zaposlenicima nakon 15. studenog neće biti plaćeni.

– Oko toga se mora donijeti odluka Vlade. Ono što je sada eksplicitno pisalo u ovoj ponudi je, a to je prije bilo nesigurno, da je zapravo sve što je do danas sigurno plaćeno. To je bilo nešto što prije nije bilo eksplicitno rečeno. Ja sam potpisala plaće za 10. mjesec, gdje je plaćeno ono što je bilo u štrajku, a ovdje sada eksplicitno i piše da je do današnjeg dana štrajk plaćen. To nama otvara dosta prostora da se ovih šest nastavnih dana koji su izgubljeni mogu nadoknaditi, rekla je Divjak za 24sata.

Na pitanja o ostavci odgovara protupitanjima

Velika akcija sljedećeg tjedna: U utorak se štrajka u čitavoj Hrvatskoj!

Po drugi puta u ova dva dana, Divjak nije direktno željela odgovoriti na pitanje hoće li dati ostavku koju zaziva dio štrajkaša. No, iz njenog odgovora može se zaključiti kako joj to nije u planu. Na pitanje novinarke hoće li dati ostavku, Divjak odgovara protupitanjem.

– Što će se time promijeniti? Hoće li se plaće učitelja povećati? Hoće li se nastaviti nagrađivanje? Hoće li se ovi uvjeti napredovanja i dalje ostvarivati? Hoće li obrazovna reforma zaživjeti? Nemojmo zaboraviti, da smo mi kao nastavnici zapravo željeli raditi s novim ljudima i djecom te prenositi neke pozitivne vrijednosti i stavove. Što se tiče različitih prozivki moramo sagledati razlog zbog kojeg su nastale te prozivke, kazala je Divjak za 24sata.

Sindikati neće tražiti ostavku ministrice Divjak

Objasnio pravi problem obrazovanja: Profesor izašao iz Sindikata jer smatra da se bore za krive stvari

Ministrica obrazovanja za sada može mirno spavati. Jer dva većinska školska sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, njenu ostavku – ne namjeravaju tražiti.

– Uloga ministrice u ovome svemu bila je isključivo medijatorska. Ona treba biti posrednik između nas, Ministarstva i predsjednika Vlade koji treba donijeti odluku i to je sva njena uloga koja je trebala biti. Naša uloga je, da bi ona bila medijatorica, bila nju argumentirano uvjeriti u opravdanost naših zahtjeva. U tome smo uspjeli. Imali smo nekoliko sastanaka, neki su završili konfliktno, gotovo na rubu obračuna. Ali na kraju smo došli do rješenja da su naši zahtjevi argumentirani, pravedni i točni. I njena uloga je bila da bude medijatorica, da ide kao član Vlade prema premijeru da donese takvu odluku. Očito je ona preslaba da može utjecati na premijera Plenkovića i na ostali dio Vlade. O tome što će ona učiniti, u kojoj je ona sad poziciji, ministrica može odlučiti. Mi nećemo tražiti ničiju ostavku, pa niti njenu, ali ćemo imati jasno određeni stav – ukoliko ministrica podrži ovu prijetnju ‘nećemo više platiti niti jedan dan u štrajku i to ne morate više odraditi’, ukoliko ministrica tu prijetnju podržava, onda ni mi nju nemamo što podržavati. Onda znači da i ona sama ruši svoju reformu, rekao je danas Branimir Mihalinec, predsjednik srednjoškolskog sindikata.

Kako će izgledati početak četvrtog ciklusa cirkularnog štrajka sljedećeg tjedna, možete doznati na ovoj poveznici. Današnju konferenciju prosvjetnih sindikata pogledajte u videu na Facebook stranici portala srednja.hr:

Koliko nastavnika koji su vam predavali zaslužuje veću plaću?

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Velika akcija sljedećeg tjedna: U utorak se štrajka u čitavoj Hrvatskoj!

Vlada više neće plaćati dane u štrajku: Nastavnici ostaju bez prosječno 315 kn dnevnice?

U ponedjeljak se u školama prekidaju štrajkaške aktivnosti

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

Najavljen novi štrajk na fakultetima: Pogledajte kada će se održati

Otkrivamo misterij: Zašto u jeku štrajka novinari pišu o plaćama?

Nadoknadu nastave održavaju već ove subote: ‘Ne vidim kako bi se to moglo smatrati ometanjem štrajka’

Preko 25.000 čitatelja odgovorilo hoće li pohađati nadoknadu nastave subotama

Mihalinec poslao poruku svim štrajkašima i objasnio što će se dalje događati: ‘Ova bitka trajat će dugo’

Nakon prosječnih, objavljujemo i iznose medijalnih plaća nastavnika, opet su preko 7.000 kn

Doznali smo koji dan se idući tjedan štrajka na fakultetima

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Sindikati završili pregovore s ministrima: Štrajk se nastavlja

Dio škola potrošio rezervu radnih dana, Divjak: Postoji mogućnost produljenja godine

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Odgovori