Pretraga

Sindikati: ‘Štrajk se nastavlja, a našim se članovima čak i prijeti’

A- A+

Nastavlja se štrajk u obrazovnom sustavu, a, ako je vjerovati sindikalnim vođama, odaziv je nešto veći nego u petak. Također, iz sindikata najavljuju da će štrajkati sve do kad njihovi članovi budu na to spremni, a od današnjih sastanaka u Ministarstvu obrazovanja ne očekuju ništa.

Foto: Dražen Matiček/srednja.hr

Štrajk u obrazovnom sustavu se nastavlja do ispunjenja zahtjeva. Poručili su to predsjednici triju sindikata okupljenih u Vertikalu obrazovanja. Prema njihovim podacima, odaziv je nešto veći nego u petak pa štrajka oko 75 posto njihovih članova u srednjim i oko 85 posto u osnovnim školama u državi.

Što se znanosti i visokog obrazovanja, predsjednik Nezavisnog sindikata u tom sektoru Vilim Ribić je rekao kako 99 ustanova provodi neku vrstu štrajka. Tako na fakultetima nastave i ispita nema, osim u izvanrednim situacijama kao što su obrane završnih ili diplomskih radova. Ne rade niti neki instituti, poput onog za povijest te Nacionalna i sveučilišna biblioteka.

Prijetnje štrajkašima

Također, sindikalni čelnici su izvijestili da su njihovi članovi žrtve prijetnji. Tako Ribić spominje da pojedini dekani inzistiraju na popisivanju štrajkaša, dok je osnovno obrazovanje u još goroj poziciji.

– Imamo ravnatelje koji prijete otkazima ljudima koji su u štrajku, rekla je predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem te dodala kako imaju i slučajeve da u dvije osnovne škole na području Like policija popisuje štrajkaše.

Međutim, iz ličko-senjske policije su nam to demantirali.

Od sastanka u MZOS-u ne očekuju ništa

Spomenimo i da je MZOS na razgovor pozvao predstavnike sindikata. U 15 i 30 na dnevnom redu je Sindikat zaposlenih u srednjim školama, a sat kasnije i Sindikat hrvatskih učitelja. Međutim, sindikalni čelnici od tih sastanaka ne očekuju ništa.

– Ministar je već najavio da mi tamo dolazimo bez veze, a mi idemo na takav sastanak da ponudimo našu argumentaciju, odnosno zašto ćemo ustrajati na štrajku onoliko dugo koliko naši članovi budu spremni na štrajk. Zahtjevi ostaju isti i spremni smo samo o tome pregovarati, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Dva moguća rješenja

Prema njima, ova se situacija može riješiti na dva načina. Jedan od njih je da vlada ponudi kompromisno rješenje, koje podrazumijeva potpisan sporazum. Na obećanja neće pristati.

– Obećanje ludom radovanje. Potpisan sporazum s jasnim rokom ispunjenja naših zahtjeva je nešto o čemu bi razmislili, a takvo nešto još nismo dobili od ove Vlade, rekao je Mihalinec.

Drugo moguće rješenje, prema Ribiću, je to da se jednostavno ispune njihovi zahtjevi. Kako tvrdi, Vlada ima rezervna sredstva koja iznose oko tri milijarde kuna. Također, niti priča o tehničkoj vladi bez ovlasti, za Ribića ne drži vodu.

– Nakon proglašenja datuma izbora nastupa tehnička vlada. Tada premijer ne može potpisivati ugovore, osim ako ne nastupi znatna materijalna šteta, odnosno da se izbjegne znatna materijalna šteta. Štrajk to svakako jest, tako da mi možemo nastaviti štrajk i nakon proglašenja izbora, a oni mogu ispuniti naše zahtjeve, rekao je Ribić.

Spomenimo na kraju i neopravdane sate. Sindikalni čelnici su poručili da djeca nemaju što raditi u školi za vrijeme štrajka, ali da se odazovu na nastavu ako ih ravnatelj pozove.

Štrajk prosvjetara možete pratiti uživo na našem portalu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap