Pretraga

Sinjski učenici: ‘Kupili smo udžbenike pa tek onda saznali da moramo kupiti druge’

A- A+

Učenici Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića u Sinju neugodno su se iznenadili kada ih je razrednik porukom na WhatsAppu obavijestio da im udžbenici koje su kupili ne odgovaraju već zbog ‘Škole za život’ moraju kupiti nove. Iz Ministarstva kažu kako im nije jasno kako je “učitelj koji je bira udžbenike u lipnju tek 13. rujna shvatio da postoje novi udžbenici za njegov predmet.” Novi ravnatelj priznaje da je škola počinila pogrešku te dodaje kako kupnja novih udžbenika ‘nije neki trošak’.

ilustracija: Scena iz pilot epizode serije Malcolm u sredini | screenshot: YouTube

Nova školska godina počela je prije tjedan dana i sve vezano za udžbenike je bilo u redu do 13. rujna kada nas je razrednik u našu grupu na WhatsAppu obavijestio da je saznao da će se udžbenici mijenjati i za drugi razred srednje škole moje struke. Profesori nam svakodnevno dolaze te govore kako i oni do prije 10 dana nisu znali da se i drugašima mijenja program, sve dok nisu dobili dopise iz ministarstva.

Tim riječima obratila nam se učenica drugog razreda Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića u Sinju kako bi nam opisala u kakvom su se problemu našli ona i njezini razredni kolege.

Ususret novoj školskoj godini, učenici su kupili nove udžbenike, a onda ih je tjedan dana nakon što je škola počela dočekalo neugodno iznenađenje – saznali su da im udžbenici ne vrijede.

– Kao vrijedna i marljiva učenica poput mojih kolega, posavjetovala sam se oko kupnje udžbenika, te naposljetku, kupila rabljene udžbenike kod đaka iz moje škole, koji je generaciju stariji od mene. Eh, sad ovdje ključnu ulogu igra reforma “Škola za život”. Rekli su nam da će se program mijenjati samo prvašima, i to gimnazijalcima cijeli program, a strukovnim školama samo hrvatski jezik, matematika te engleski jezik – prepričala je učenica.

Učenici: Baš smo ljuti!

A onda su uslijedili problemi.

Izdvojeni članak

Ovako izgledaju novi udžbenici iz kemije, a kutija s opremom za pokuse baš nam se čini fora

– Profesor poduzetništva nam je rekao da su novi udžbenici otisnuti, ali nisu dostupni u prodaji u svim knjižarama. Moja razredna kolegica je nekako uspjela nabaviti udžbenik te smo ga usporedili i zaključili da nema nikakve razlike u tiskanju, osim što novi udžbenik nudi mogućnost edukacije putem digitalnih sadržaja, kaže nam učenica.

Slična situacija im je s udžbenikom iz matematike.

– Profesor matematike nam je također rekao da ćemo prvo polugodište raditi po starim udžbenicima, ali drugo nećemo moći, jer je gradivo drugog polugodišta novih udžbenika potpuno drugačije od starog udžbenika, pa ćemo gradivo morati slušati i učiti iz prezentacija te radnih listića koje profesori nisu ni sastavili – opisala je učenica.

Njezini razredni kolege su, kaže, jako ljute.

– Svoj ušteđeni novac ili zarađeni tijekom ljeta već smo potrošili na kupnju knjiga od prošlogodišnjih generacija, a sada će naši roditelji morati izdvajati još veću svotu novca za nove udžbenike. Samo želimo pravdu – zaključili su učenici.

Ministarstvo: Evo, stvarno, nije nam jasno…

Kako bismo provjerili o čemu je zaista riječ i kako je moguće da školu nisu obavijestili da kreće Škola za život’, pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. (Iako nam je bilo čudno da netko ne zna za projekt koji se svakodnevno reklamira.)

– Javnim pozivom iz veljače definirano je za koje se predmete mogu predati zahtjevi, između ostalog i za strukovne udžbenike za koje se mijenjao kurikulum nakon 2014. godine. Među njima su udžbenici i za smjerove koji se nude u spomenutoj školi.

Učitelji iz svih škola (pa i spomenute škole) u lipnju su putem aplikacije birali udžbenike, dakle znali su za koje se predmete nude novi udžbenici u strukovnim školama. Nakon finaliziranja odabira prvoga srpnja objavljeni su konačni odabiri, kako na stranicama Ministarstva, tako i na stranicama škole. Odabrani udžbenici su službeni odabir škole i oni se koriste u ovoj školskoj godini – kažu iz Ministarstva.

O proceduri odabira udžbenika, kažu, sve škole su obaviještene pisanim putem i uživo na skupovima ravnatelja još u travnju.

– Dakle, nejasno je kako je učitelj koji bira udžbenike u lipnju tek 13. rujna shvatio da postoje novi udžbenici za njegov predmet – čude se u ministarstvu.

Dodaju kako je dopis u kojem se najavljuje odabir udžbenika poslan školama 29. travnja, dok su dopis o odabiru i daljnjim koracima školama poslali 2. srpnja.

Zaključuju kako je Ministarstvo je o svemu pravovremeno obavijestilo škole.

Ravnatelj: Lani je napravljen propust

Izdvojeni članak

Grad Zagreb o naknadi za povećane troškove u 37 škola: Riječ je o dugogodišnjoj praksi

A da u školi postoji problem, potvrdio nam je i ravnatelj Stipe Ivišić, koji je na tu dužnost došao tek prije tri tjedna.

– U potpunosti sam upoznat sa situacijom. Lani je napravljen propust. Odluka je da se radi po novim udžbenicima i to smo dužni napraviti – kaže ravnatelj.

Iz ministarstva su, dodaje, lani dobili dopis po kojem nisu dužni bili izraditi školski kurikulum. Strukovne su škole tada po programu ‘Škole za život’ slušali hrvatski, engleski i matematiku, dok su druge predmete imali po programu iz 2017.

‘Kavu nije problem platiti, ali udžbenik je’

Tko je točno pogriješio, novi ravnatelj nije želio precizirati.

– Ne možemo se vraćati u prošlost. Najveća bi šteta bila da radimo protuzakonito. Nove udžbenike moraju kupiti učenici koji idu u zanimanja ekonomist i prodavač. Ti učenici idu na maturu i na fakultet te bi kasnije mogli ostati zakinuti jer se dio gradiva mijenjao – objašnjava Ivišić.

U kupnji nekoliko novih udžbenika ne vidi veliki problem.

– Boli me taj naš interni problem, ali njegov ispravak neće iznijeti neki trošak. Nije nam problem dati 40 kuna za kavu, ali je problem dati tih 40 kuna za udžbenik – zaključio je ravnatelj.

Nakon objave ove priče, našoj su se redakciji javila i dvojica profesora Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića u Sinju, želeću razjasniti o čemu se radi i zašto je došlo do problema. Njihovu reakciju možete pročitati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap