Pretraga

Sinu HDZ-ovog načelnika privatni faks plaćali su građani, a onda je zaposlen ‘da ne ostane bez posla’

A- A+

Sin načelnika općine Jasenovac pohađao je privatno visoko obrazovanje na račun poreznih obveznika. Načelnik je  HDZ-ovac Martin Baričević, a njegov sin Luka završio je privatnu Visoku školu za sigurnost koju su platili vatrogasci.

Foto: srednja.hr

Priču o sinu HDZ-ova koji se godinama školovao u privatnoj Visokoj školi za sigurnost, a koju su platile Vatrogasne zajednice novcem koji dobivaju od općine ili države donosi 24sata.hr.

Sam je platio samo 240 kuna upisne pristojbe

Kako pišu, Martin Baričević, HDZ-ov načelnik općine Jasenovac u zaleđu Zadra, ali i saborski zastupnik, školovao je svoga sina Luku na privatnoj Visokoj školi za sigurnost s pravom javnosti u Zagrebu, a to su platili vatrogasci.

Izdvojeni članak

Savjetnik odgovorio na optužbe: Moje zaposlenje u SC-u nema veze s članstvom u HDZ-u

Školarina po godini studiranja iznosi 2.600 eura, a on je platio samo 240 kuna upisne pristojbe. Ostatak su plaćale Područne vatrogasne zajednice koje se financiraju iz lokalne samouprave koju vodi Martin Baričević.

Na upit 24sata, iz Visoke škole odgovorili su da je Luka Baričević upisao dodiplomski stručni studij 2014. On traje tri godine i košta 7.800 eura, odnosno gotovo 60 tisuća kuna. Prve dvije uplate platila je PVZ Sveti Florijan – Benkovac, a ostale dvije platila je PVZ Velebit – Obrovac.

PVZ (područna vatrogasna zajednica) je savez udruženih vatrogasaca na nekom području. U ovom slučaju, između ostalog, na području općine Jasenice koju vodi Martin Baričević, Lukin otac. PVZ Sveti Florijan je propao otprilike deset mjeseci nakon zadnje uplate školarine za načelnikovog sina. Potom se 2015. osnovao PVZ Velebit koji također djeluje na području Općine Jasenice i oni isplaćuju te godine prvu uplatnicu za Lukino školovanje.

Kasnije ga zaposlili ‘da ne ostane na ulici i bez posla’

Martin Baričević odgovorio je na upit 24sata o ovom problemu.

– Na Vaš upit mogu odgovoriti sljedeće: Obavezu financiranja vatrogastva imaju sve JLS u RH, pa tako i općina Jasenice. Kolimi je točno izdvojila  općina Jasenice dobiti će te u najkraćem mogućem roku kada bude uredovno vrijeme pa službeniku za informiranje budu dostupni traženi podaci. O plaći moga sina , školovanju i zaposlenju ja ne mogu govoriti jer te evidencije ne vodi općina Jasenice, niti sam ja na to bilo čim utjecao. Lijep Vam pozdrav, napisao je Martin Baričević, saborski zastupnik, načelnik i predsjednik Hrvatske zajednice Općina.

Predsjednik PVZ-a Velebit, Slobodan Jurjević, inače HDZ-ov dogradonačelnik Obrovca odgovorio je na pitanje jesu li platili privatnu školu načelnikovom sinu.

– Naravno, deficitarni smo s kadrom. Kod nas vatrogastvo nije baš u tradiciji naših ljudi i krenulo se s doškolovanjem. Financiramo se dijelom od osnivača, a to su Grad Obrovac i Općina Jasenice i dijelom iz državnog proračuna. To ide iz sredstava koja pripadaju vatrogasnim zajednicama, rekao je za spomenuti izvor Jurjević.

Luka sada radi kao tajnik PVZ-a Velebit, a Jurjević je odgovorio i da su ga zaposlili “da ne ostane na ulici i bez posla”.

– On je bio prije toga zaposlenik Svetog Florijana koji nije profunkcionirao. Da ne ostane na ulici i bez posla, zaposlio se kod nas. Počeo je raditi kod nas isti posao kao i tamo, administrativni posao.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap