Pretraga

Situacija u Krapinskim Toplicama i dalje ne jenjava: Policija objavila da je kaznila antimaskere

A- A+

Drama ispred Osnovne škole Krapinske Toplice i dalje se nastavlja, a policija je objavila kako je istragom utvrđeno 26 prekršaja te je sankcionirano osam osoba.

OŠ krapinske toplice

Screenshot: N1 televizija

Još uvijek traje drama ispred Osnovne škole u Krapinskim Toplicama. Nakon što je u petak horda prosvjednika upala u školu protiveći se obvezi nošenja maski pa nasrnula na ravnatelja, od ponedjeljka ulaz u zgradu osiguravaju dvojica zaštitara. No, to opet nije spriječilo manju skupinu da se tamo okuplja i ovoga tjedna, kao ni jednog roditelja da opetovano pokušava sina uvesti u školu bez maske na licu. Podsjetimo, maska se u toj školi ne mora nositi u učionicama, jer postoji adekvatan razmak, već samo nekoliko minuta između ulaza u školsku zgradu i učionice.

Izdvojeni članak
policija automobil kombi

Policija uhitila antimaskera pred školom u Krapinskim Toplicama, učenik ni danas nije pušten u školu bez maske

Osam osoba sankcionirano

Budući da je organiziranje prosvjeda u blizini školskih objekata protuzakonito, odnosno u suprotnosti s odredbama Zakona o javnom okupljanju, policija je poduzela određene mjere. Prvenstveno su ovih dana efektivno udaljavali prosvjednike s mjesta događaja, a potom iz zone u kojoj se nalazi škola, nakon čega je uslijedilo i kriminalističko istraživanje.

Istraživanjem je utvrđeno ukupno 26 prekršaja, a sankcionirano je osam osoba. Kako javlja Policijska uprava krapinsko-zagorska utvrđen je jedan prekršaj narušavanja javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem, pet prekršaja za neprijavljeno javno okupljanje na mjestu gdje je to zabranjeno, odnosno u blizini škole; sedam prekršaja za nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru i ukupno trinaest prekršaja za odbijanje davanja osobne iskaznice na uvid, na traženje službene osobe.

Policija i dalje provodi kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica u vezi prosvjeda koji se ispred krapinske škole odvijaju od prošlog tjedna. Ukoliko se utvrde elementi protupravnih ponašanja, policija će podnijeti prijave nadležnim tijelima. Kako policija naglašava, istom je istragom utvrđeno da su roditelji jednog djeteta počinili prekršaje iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o čemu je, s obzirom da dijete nije prekršajno odgovorno, policija dopisom obavijestila nadležni Centar za socijalnu skrb.

Otac dobio poziv iz policije

Za sigurnost školskih ustanova, ističu iz policije, odgovorni su osnivači škola, odnosno jedinice lokalne i regionalne samouprave, dok policijski službenici na svaku dojavu roditelja, nastavnika, ravnatelja, i odgovornih osoba škole dolaze na mjesto događaja radi provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti. Imajući na umu dobrobit djece, ističu, policija je kontinuirano u kontaktu sa školama, ali i sa ostalim relevantnim institucijama kako bi se poduzelo sve u cilju zaštite djece.

Inače, drama se i danas nastavila pred školom, no polako već jenjava. Otac i sin opet su sjedili ispred, a preko puta zgrade bila je samo jedna prosvjednica. U nekom trenutku izjavu je novinarima dao i ravnatelj škole Samson Štibohar, rekavši da već deset dana s Kristijanom Gaćinom, roditeljem koji ne pušta sina s maskom u školu već deset dana razgovara, ali da on ‘vozi autocestom u suprotnom smjeru’. Kako Index doznaje, dijete je u nekom trenutku otišlo na nastavu iz tjelesnog, koja se održava vani pa ne treba masku, a Gaćina je otišao. Index piše i da je Gaćina dobio poziv da se javi u policiju radi obrade i ranijeg prekršajnog naloga, no taj poziv nije preuzeo, već ga je ostavio na klupi pred školom, dok policija poziv smatra uručenim. Obrada se odnosi na pitanje, piše Index, rade li on i njegova majka u najboljem interesu djeteta. Index piše da su supružnici Gaćina u nekom trenutku skupili dječaka i odvezli ga iz škole, a tamo su sada ostali samo policija i zaštitari.

Dopuna teksta 16.9.2021. u 12:46 sati

Na slučaj u Osnovnoj školi Krapinske Toplice reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND). Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Nasilje koje prijeti prerasti u pravi linč, čemu svakodnevno svjedočimo ispred osnovne škole u Krapinskim Toplicama, a koje ugrožava prije svega učenike i nastavnike te sada eskalira prijetnjama našim kolegicama i kolegama novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao, treba hitno i odlučno zaustaviti, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo.

Osuđujemo prijetnje našem kolegi Ivanu Kovačiću, koji je prvi izvještavao o događajima u Krapinskim Toplicama, gdje se prosvjednici okupljaju u znak podrške ocu koji ne želi da mu sin u školi nosi zaštitnu masku. Kolega Kovačić postao je meta huškačke kampanje na društvenim mrežama, gdje se danima objavljuje njegovo ime i prezime i broj mobitela te se poziva da ga se uznemirava ne bi li se na njega napravio pritisak.

Stoga za djecu, školsko osoblje, za naše kolegice i kolege te sve one koji se trude informirati javnost o svim, pa i ovakvim ekscesnim događajima, tražimo zaštitu. Podsjećamo da i novinari, kao i svi građani ove zemlje, imaju Ustavno pravo obavljati svoj posao i biti sigurni u svakom smislu. Od policije zato tražimo da reagira kao i u slučajevima kada su znatno benignijim prijetnjama bili izloženi političari i državni funkcionari, od DORH-a da po službenoj dužnosti goni počinitelje takvih kaznenih djela, a od sudova očekujemo da promptnim presudama ubuduće spriječe nasilje kao metodu rješavanja društvenih konflikata.

Osuđujemo također i postupke “urednika” i “novinara” Z1 televizije, koji su se nekritički svrstali na jednu stranu, aktivno sudjelovali u sprječavanju ulaska učenika u školu i prijetnjama ravnatelju te se danima neovlašteno kretali po školskom prostoru. Stoga očekujemo i reakciju ministrice kulture i medija, kao i Vijeća za elektroničke medije.

A onima koji novinare sada nazivaju hijenama i “Hitlerovim ljudima” možemo samo poručiti da se Hitler dočepao vlasti upravo nasiljem i uličnom, batinaškom demokracijom koju su u djelo provodili njegovi pristaše, a “konačno rješenje” je prema “krivcima” moglo početi onog trenutka kada su iz javnog života eliminirani svi slobodnomisleći intelektualci, pa tako i novinari.

Za Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva,

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Situacija u Krapinskim Toplicama i dalje ne jenjava: Policija objavila da je kaznila antimaskere
Share via
Copy link
Powered by Social Snap