Pretraga

Sjajni miočanin rekordni četvrti put za redom pobjedio na državnom natjecanju iz informatike i računarstva

A- A+

Pobjeda na državnom natjecanju je hvale vrijedno dostignuće, a kad nekom uspije taj poduhvat četiri puta u nizu onda to graniči sa znanstvenom fantastikom. Upravo to je napravio Dominik Gleich koji je ovog tjedna još jednom uzeo titulu državnog prvaka iz informatike riješivši test s maksimalnim brojem bodova.

Dominik Gleich, prvi s lijeva

U svakodnevnom razgovoru, dok vas tapšući po ramenu tješe, često nam nabace onu poznatu ‘sve što je lijepo kratko traje’, no svjedoci smo kako to uvijek i nije istina. Eto Dinamovi navijači već gotovo puno desetljeće uživaju u titulama svoga kluba, Norvežani i dalje žive dobro, a svi mi zajedno još od početka novog milenija guštamo u naslovnicama koje krasi Severinin lik. E, sad kakve to veze ima Dominikom Gleichom, učenikom četvrtog razreda zagrebačke XV. gimnazije, koji je zapravo tema ovog teksta?

Pa eto, Dominik se savršeno uklapa u ovu priču jer on već pune četiri godine deprimira konkurenciju na državnim prvenstvima iz informatike. Prije njega tijekom dvadesetak godina samo se jednom dogodilo da netko uzme četiri naslova u nizu, a Gleich je u velikom stilu ovog tjedna u Primoštenu zaključio svoju eru. Seriju zadataka na državnom natjecanju iz informatike i računarstva je riješio bez pogreške uz već spomenuto dostignuće okrunio se i titulom ‘Najnatjecatelja Infokupa 2014. godine’.

Izdvojeni članak

Infokup 2014.: Zagrebački MIOC uzeo čak devet medalja, ali zapaženi uspjesi i škola iz manjih sredina


Kako se razvija informatičar

Uz osobnu ambiciju i talent te naravno školski sustav za adekvatan razvoj uspješnog mladog informatičara bitni su još neki akteri.– U učenju puno pomažu kampovi Saveza informatičara Hrvatske koje pohađam i zimi i ljeti. Također, dosta se napreduje u radu sa studentima koji su već prošli razna natjecanja te koji nam prenose znanja i način razmišljanja relativno lako zbog generacijske bliskosti, zaključio je višestruki državni prvak.

Kontinuirani rad je ključ uspjeha

Običnim smrtnicima kojima se poznavanje informatike svodi na surfanje po internetu i Word, maksimalan učinak na državnom prvenstvu zvuči poput znanstvene fantastike no Gleich stoji s obje noge na tlu.

– Za državno finale sam se intenzivnije pripremao dva tjedna tijekom kojih sam riješio dvadeset, trideset zadataka. Nema tu nekih posebnih priprema jer kod programiranja je sve u kontinuiranom radu i načinu na koji se razmišlja.Gradivo se naslanja jedno na drugo i znanja koja se traže su dosta slična iz godine u godinu, a tijekom vremena vi skupljate iskustvo i učite, nadograđujete znanja i jednostavno rastete. Iskreno, iznenadio sam se, jer sam očekivao nešto teže zadatke nego što su bili. U odnosu na prošlu godinu ispit je bio nešto lakši, otkrio nam je Gleich.

Prokomentirao je maksimalan broj bodova ustvrdivši kako su svi zadaci rješivi, a da je sve ostalo ljudski faktor te da nije ništa nemoguće ako ste koncentrirani i imate dobar dan.

Nada se plasmanu na Olimpijadu

Dobar rezultat na Infokupu 2014. ovog perspektivnog mladića stavlja u dobru poziciju pred predstojeću Hrvatsku informatičku olimpijadu koja je svojevrsno izlučno natjecanje za međunarodne izazove koji čekaju naše mlade nade ovoga ljeta.
Kao što nam je rekao i Dominikov metor, profesor Nikola Dmitrović, uvijek je nezahvalno prognozirati tko će ući u olimpijski tim, no činjenica je da se u Gleicha polažu nade i ima dobre izglede. Ni Dominik ne krije kako vjeruje da će uspjeti.

Izdvojeni članak

Dva zlata za nadarene hrvatske matematičare na Međunarodnoj olimpijadi

– U drugom razredu sam se plasirao na Međunarodnu informatičku olimpijadu koja se održavala u Italiji te na Srednjoeuropsku olimpijadu u Mađarskoj. Prošle godine sam malo zabrljao, ali vjerujem da ću ove godine uspjeti, smireno je otkrio svoje ambicije naš sugovornik i lagano prebacio priču s budućnosti na sadašnjost izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je sve ove godine imao priliku sudjelovati na natjecanjima i skupovima na kojima mladi informatičari mogu razmjenjivati ideje.

Motivirati osnovce za programiranje

– Mislim da bi trebalo motivirati osnovnoškolce da se što ranije počnu baviti programiranjem. Ne znam kako bi tome pristupio s pedagoške strane, ali vjerujem da bi trebalo raditi na motivaciji učenika, jer vlada mišljenje kako za to treba imati neki ekstra talent. Iza uspjeha stoji dosta rada i zbog toga bih želio svima poručiti da se bave informatikom, prokomentirao nam je Dominik Gleich ulogu i položaj informatike u obrazovnom sustavu.

Kako sam kaže, natjecanja poput ovog koje se proteklog tjedna odvijalo na jugu Hrvatske, motivirajuće djeluje na sve sudionike. Prilika je to da se razmjene ideje, porazgovara s ljudima koji imaju iste interese i naposljetku odmjere snage.

Državna matura nije bauk

S obzirom na to da je maturant Dominika ove godine osim natjecanja očekuje državna matura i upisi na fakultet. No sudeći po onome što nam je otkrio u razgovoru zaista nema razloga strepiti.
– Državne mature se ne bojim jer je trebam samo proći i upis na fakultet mi neće biti problem. Na FER imam izravan upis. Ja se pak dvojim između FSB-a i FER-a jer me privlači strojarstvo koje je kombinacija fizike, matematike i informatike dok se FER više orijentira na elektrotehniku i informatiku. Nisam još odlučio, ali ima vremena, zaključio je Gleich za sam kraj.

Sjajni miočanin rekordni četvrti put za redom pobjedio na državnom natjecanju iz informatike i računarstva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap