Pretraga

Skandal na maturi u Srbiji: Ukrali pa prodavali testove

A- A+

Proceduralna greška na državnoj maturi u Hrvatskoj ispravila se bez većih problema, no u susjednoj Srbiji polaganje male mature uzrokovalo je otvaranje policijske istrage. Naime, ukradeni su ispiti iz matematike čije je polaganje odgođeno za sutra, a Sindikat radnika u prosvjeti Srbije tvrdi da su se ispiti iz srpskog jezika prodavali po cijeni od oko 260 kuna. Ministar prosvjete Žarko Obradović, pak, ističe da nema dokaza kako su jučerašnji ispiti iz srpskog jezika bili ukradeni, no da će se danas uz policijski nadzor tiskati novi testovi iz matematike.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta razmišlja o uvođenju male mature, no susjedna Srbija provođenje iste prakticira već treću godinu. Međutim, na ovogodišnjoj maloj maturi dogodio se veliki skandal zbog kojega se uključila policija te se danas tiskaju novi testovi za odgođeno sutrašnje polaganje matematike, prenosi portal 021.

Izdvojeni članak

Matura: Odgađa se ispit iz hrvatskog jezika

Ukrali pa prodavali testove male mature

Ministar prosvjete Žarko Obradović obznanio je kako se odgađa pisanje ispita iz matematike na maloj maturi za sutra jer su testovi iz navedenog predmeta ukradeni. Najavio je policijsku istragu kako bi se otkrilo što se točno dogodilo i tko je glavni krivac za novonastalu situaciju.

– U večernjim satima novi testovi će biti distribuirani školama, a čitav proces distribucije do školskih uprava nadzirat će i policija, izjavio je ministar Obradović za 021. Dodao je kako nema dokaza da su i jučerašnji ispiti iz srpskog jezika bili ukradeni, no Sindikat radnika u prosvjeti Srbije tvrdi da su se u pojedinim školama testovi iz srpskog jezika jučer prodavali po cjeni od 4.000 dinara (oko 260 kuna).

Zbog tih navoda, iz Sindikata traže da Ministarstvo prosvete najoštrije sankcionira ravnatelje, supervizore i sve odgovorne u tim školama. Međutim, tvrde kako se prodaja ispita događala i u prethodnim periodima, ali da se nisu sprovodile sankcije, niti su odgovorna lica snosila odgovornost za nezakonite postupke.

Izdvojeni članak

Odgoda diplome: Zašto produžiti studiranje za godinu dana?

Odoga je jednina prava i moguća odluka

Predsednik Republičke upisne komisije Zoran Kostić potvrdio je odgađanje provođenja ispita iz matematike za sutrašnji dan jer su dobili u ruke fotokopiju jednog od ukradenih ispita. Javno se ispričao roditeljima te učenicima završnih razreda osnovne škole, no istaknuo je kako je odogda jedina prava i moguća odluka, jer bi se u suprotnome narušila regularnosti testa i bodovanja.

– Mi smo jučer popodne dobili informacije da postoji mogućnost, a sinoć smo došli i do dokaza pa smo jutros donijeli odluku da se polaže sutra, rekao je Kostić. Dodao je da su dokazi prosljeđeni MUP-u i te kako se nada da će se brzo pronaći počinitelji te propisno kazniti.

Copy link
Powered by Social Snap