Pretraga

Skandalozno: Studenti Medicine kupovali ispit iz anatomije za 22.000 kuna!

A- A+

Kupovina ispita novcem, ali i kojekakvim drugim materijalnim dobrima, poznata su nam i unutar granica Lijepe naše, a jedna takva situacija trenutno potresa susjednu BiH. Mirveta Pervan, koja je dobila imunitet od krivičnog gonjenja, kazala je da je na sarajevskom Medicinskom fakultetu imala problema s polaganjem predmeta “Anatomija 2″ da su joj se često dešavale “blokade”, zbog čega je na kraju zajedno s dečkom Alanom Šabanijom, podmitila profesoricu da prođe ovaj predmet.

– Momak je pričao s nekim na poslu i spomenuo je kolegu Vezira Herendu, koji je obećao da će vidjeti da pomogne, i na kraju je rekao da se raspitao i da ispit košta najprije 5.000, a kasnije 5.500 maraka. Novac nisam imala, ali je donator iz Njemačke poslao 6.000 maraka na bankovni račun, rekla je svjedokinja na suđenju, prenosi Detektor.ba.

Novac dan prije ispita

Izdvojeni članak

Suvremeni način kupovanja diploma: ‘Imam preko 400 napisanih radova, ovime se bavim već preko 5 godina’

Napomenula je da je dogovor bio da se Herendi u ljeto 2015. novac preda par dana prije ispita, na kojem je svjedokinja, kako je kazala, “zablokirala” na desetom pitanju.

– Profesorica Lujinović, kod koje sam bila, rekla je da preko toga ne može prijeći. Tražila sam da dođem ujutro i nastavim s tim pitanjem, jer je to dopuštala šefica katedre. S ispitom sam nastavila ujutro i položila, izjavila je svjedokinja i dodala da je Herendu i njegovu suprugu kasnije počastila večerom.

Odgovarajući na pitanja obrane, svjedokinja je navela da je s momkom Herendi kući odnijela novac i da je on izjavio da će ispit srediti preko svog šogora.

Puno bi jefitnije bilo naučiti anatomiju

Svjedok Alen Šabanija potvrdio je da mu se djevojka žalila da će napustiti fakultet ako ne položi ispit iz anatomije i da je pomoć tražio od radnog kolege Herende, koji je obećao da će popričati sa svojim šogorom.

– Javio mi je nakon sedam do deset dana da se može srediti i da je cijena 5.000 maraka. Djevojka je pristala, a kolega mi je kasnije javio da cijena više nije 5.000, nego 5.500 maraka, naveo je Šabanija, koji je također dobio imunitet.

U svojstvu svjedoka s imunitetom ispitan je Vezir Herenda, koji je rekao da je odlučio pomoći djevojci radnog kolege zbog njene materijalne situacije, zbog čega je kontaktirao svog šogora Samira Gazapa, koji radi na Kliničkom centru Koševo i koji je rekao da će srediti ispit za cijenu od 5.000, odnosno 5.500 maraka.

Obrana je ovom svjedoku predočila dio iskaza iz istrage u kojem je naveo da je dogovor bio da se novac preda kada djevojka položi ispit, čega se Herenda nije mogao sjetiti, ali je dodao da mu je novac predan pred ispitne rokove u lipnju.

Zamršeni kraci hobotnice još će se morati otpetljavati

Izdvojeni članak

STUDENTSKI KRIMINAL: Pronašli smo 133 oglasa za kupnju ili prodaju mjesta u studentskim domovima

Za slučaj je optužen Safet Bibić, protiv kojeg je svjedočio i spomenuti šogor Samir Gazap. Kao i prethodno navedeni svjedoci, i on je dobio imunitet. Inače radi kao anesteziolog u bolnici Koševo te je potvrdio da mu je šogor izložio problem djevojke svog radnog kolege, kao i da godinama poznaje optuženog Bibića.

– Sreo sam Safeta Bibića i pitao ga ima li ikoga da jednoj djevojci može srediti ispit. Bilo je nekih indicija, priča da on može završiti neke stvari, izjavio je Gazap i dodao da je optuženi rekao da vjerovatno može završiti i da je cijena 5.500 maraka.

– Pozvao sam šogora i rekao mu. Cura je izašla na ispit i položila. Šogor meni daje novac, a ja Safetu, rekao je svjedok.

Spomenuo je i svoju radnu kolegicu Amelu Grbo, koja govorila da njena kći  ima problema s polaganjem anatomije i da joj je kazao: “Što ne vidiš sa Safetom?”, ali da mu je ona odgovorila da ne želi platiti, već je samo zanima cijena.

U procesu je svjedočila i Amela Grbo koja je potvrdila da je njen kolega Gazap jedne prilike govorio da položiti anatomiju na Medicini nije problem i da se može “srediti”, i da je kasnije spominjao cifru od 5.000 eura ili maraka.

Ovaj zbilja zamršeni sudski proces nastavlja se 15. siječnja.

 

Skandalozno: Studenti Medicine kupovali ispit iz anatomije za 22.000 kuna!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap