Pretraga

U nekoliko škola stiže napredni uređaj za dezinfekciju ruku, a izradili su ga učenici

A- A+

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, škole su obavezne na ulazu te na nekoliko lako dostupnih mjesta postaviti dozatore s dezinfekcijskim sredstvima. Uz to, preporučuje osigurati, preporučuje se osigurati dezinficijens za ruke u svakoj učionici koja nema tekuću vodu. Dezinfekcija ruku antibakterijskim sredstvom ritual je koji je postao neizbježan u jeku epidemije koronavirusa, a učenike iz Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije inspirirao je na novi projekt – izradu uređaja za beskontaktnu dezinfekciju ruku.

Greenbox u primjeni | foto: Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije

Polaznici Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, izradili su višenamjenski uređaj koji omogućuje beskontaktnu dezinfekciju ruku. Dodatna posebnost uređaja kojeg su nazvali Greenbox je mogućnost odlaganja sitnijeg elektroničkog otpada, a sam uređaj sadrži i informativni led ekran.

Ima spremnik od deset litara i mogućnost odlaganja otpada

– Ovo inovativno i jedinstveno rješenje na tržištu namijenjeno je za upotrebu u zatvorenim prostorima u kojima se okuplja veći broj ljudi, a darovitim polaznicima Centra izvrsnosti SDŽ prvenstveni je cilj učiniti ga dostupnim svim svojim vršnjacima u osnovnim i srednjim školama Splitsko-dalmatinske županije, ali i drugim ustanovama i tvrtkama, stoji u priopćenju Centra izvrsnosti SDŽ.

Izdvojeni članak

Objavljene upute za novu školsku godinu: U jednom slučaju maske će biti obavezne

Greenbox ima ugrađen spremnik od deset litara za dezinficijens čime se omogućava oko 20 tisuća pojedinačnih beskontaktnih korištenja. Postavljen je na senzor težine koji putem instalirane aplikacije prati njegovu potrošnju te upozorava mailom kada je dezinficijens pri kraju kako bi ga dopunili. U poseban dio Greenboxa, moguće je odložiti sitniji elektronički otpad poput starih mobitela, baterija, punjača i sl. Greenbox je spojen putem interneta na cloud server te se svim njegovim sadržajima upravlja s jednog mjesta. LCD ekran veličine 24 inča daroviti polaznici Centra izvrsnosti SDŽ namijenili su za  prikazivanje informativnih poruka, čime poprima i edukativni karakter.

Žele da bude dostupan u svim školama na području županije

– Želja nam je da Greenbox nađe svoje mjesto u svim osnovnim i srednjim školama na području županije i na taj način bude dostupan našim vršnjacima potičući ekološku svijest, brigu o svom i zdravlju drugih te inovativnost i kreativnost, izjavio je Antonio Nikolić, učenik III. gimnazije Split, voditelj tima izrade ovog rješenja.

Iz Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije kažu kako su prvi takav centar u Republici Hrvatskoj koji je s učenicima osnovnih i srednjih škola prošao proces od ideje, izrade i plasmana novog i inovativnog proizvoda na tržište.

– GreenBox kao prototip, postavljen je na ulaz u zgradu Splitsko-dalmatinske županije te je izazvao veliko zanimanje javnosti. Tijekom ovog tjedna raste broj narudžbi, a već sljedeći tjedan GreenBox će biti postavljen i u nekoliko srednjih škola na području SDŽ, poručili su iz Centra izvrsnosti SDŽ.

Greenbox u primjeni| foto: Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije

U nekoliko škola stiže napredni uređaj za dezinfekciju ruku, a izradili su ga učenici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap