Pretraga

Škola zavijena u crno: Na maturalcu u Pragu poginuo 17-godišnji učenik iz Istre

A- A+

Srednja škola Mate Balota u Poreču zavijena je u crno. Na maturalcu u Pragu poginuo je njihov 17-godišnji učenik, potvrdio je to medijima shrvani ravnatelj Krešimir Bronić. Učenici su se dan ranije vratili kući s putovanja, dočekali su ih nastavnici i roditelji, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja u školu šalje Tim za krizne intervencije.

pejzaž praga, glavnog grada češke

Ilustracija: Unsplash

Kako piše Martina Pereša za portal istra24, 17-godišnji učenik Srednje škole Mate Balota iz Poreča poginuo je u noći s petka na subotu, dok je sa svojim školskim kolegama i profesorima bio na maturalcu u Pragu.

Ravnatelj potvrdio, uzrok smrit još nije službeno poznat

Potvrdio im je to ravnatelj škole Krešimir Bronić koji nije bio s učenicima na putovanju u Pragu.

– Učenik naše škole je nažalost smrtno stradao na putovanju. Više od toga ne mogu govoriti jer još uvijek čekamo izvješće od strane tamošnje policije, ali i medicinski izvještaj, izjavio je za istra24 Bronić.

Policijski je očevid, kazao je novinarki, gotov, a nakon službenih će se izvještaja, kazao je, znati što se točno dogodilo. U školi su, napomenuo je jučer ravnatelj Bronić, imali sastanak vezano uz postupanje u kriznim situacijama poput ove. Učenici su se vratili kući oko ponoći, a dočekali su ih nastavnici i roditelji. Na maturalno putovanje se uputilo, kako prenosi Dnevnik.hr, ukupno 87 učenika iz škole, kao i četiri profesora. S putovanja, na koje su otišli u četvrtak, trebali su se vratiti u nedjelju, ali su zbog nesretnih okolnosti u subotu krenuli prema kućama.

Ministarstvo je pokrenulo postupak krizne intervencije

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prema pisanju portala istra24, nakon smrti srednjoškolca na maturalcu u stalnom je kontaktu s hrvatskim veleposlanstvom u Pragu te ravnateljem Srednje škole Mate Balota u Poreču. Pokrenuli su postupak krizne intervencije.

To, među ostalim, uključuje dolazak Tima za krizne intervenciju u spomenutu srednju školu. Krizni tim čine posebno educirani stručnjaci za pružanje psihološke pomoći baš te vrste. Edukaciju stručnjaka provodi Društvo za psihološku pomoć u suradnji s nadležnim ministarstvima. Društvo za psihološku pomoć započelo je s provođenjem kriznih intervencija još 1995. godine.

Spomenuti tim stručnjaka pruža početnu podršku cijeloj zajednici u vidu konzultacija, a kad izađu na teren, primjenom specifičnih psiholoških postupaka pokušava doprinijeti ublažavanju psiholoških posljedica kriznog događaja. Osim toga, potpomažu i procese oporavka. Krizni tim zainteresiranim stručnjacima i pomagačima pruža i edukaciju iz područja stresa, traume i kriznih intervencija.

Copy link
Powered by Social Snap