Škola zbog potresa evakuirala učenike: Osjetilo se poput ekspolozije, nismo stigli uzeti ni jakne

Potres jačine 3,4 stupnja Richtera pogodio je jutros nešto prije 9 sati Hrvatsko zagorje. Učenici Osnovne škole Marija Bistrica u to su vrijeme bili u školskim klupama. Na svu sreću, škola je imala razrađen plan evakuacije, a psihologinja Vesna Tomorad ispričala nam je kako su učenici i svi zaposleni školu napustili toliko brzo da nisu stigli uzeti ni jakne.

screenshot: Google Maps

– Potres se jako osjetio, tresle su se stolice. Kod mene u uredu je vitrina sa staklenim vratima, misala da će se razbiti, priča nam Vesna Tomorad.

Psihologinja OŠ Marija Bistrica ispričala nam je kako je izgledala jutrošnja evakuacija u njezinoj školi. Naime, nešto prije devet sati potres jačine 3,4 stupnja Richtera pogodio je područje Hravtskog zagorja.

Budući da je ravnateljica bila na službenom putu, Tomorad je organizirala evakuaciju.

– Potres se osjetio poput eksplozije. Srećom, imamo razrađen plan evakuacije. Nakon početnog šoka znali smo što treba napraviti, prepričava psihologinja.

U manje od deset minuta svi su bili izvan škole

Tristotinjak učenika koliko je jutros bilo u školi i svi zaposleni u manje od deset minuta napustili su zgradu škole i izašli na igralište, gdje su od nadležnih službi čekali informaciju da je potres završio.

Potres koji im je oštetio školu vukovarske gimnazijalce potaknuo na smišljanje genijalne naprave

No kako su školu morali brzo napustiti, jakne i kaputi su im ostali u njoj, jer nisu stigli otključavati i otvarati ormariće.

– Učiteljice su, kad se potres smirio, učenicima išle po jakne da se bi smrznuli. Oni stariji u školu su išli sami, ali po grupama, kaže Tomorad.

Budući da nisu znali je li zgrada sigurna, a i zato što se dio učenika prepao, prekinuli su nastavu za jutarnju smjenu. Pozvali su prijevoznike koji su djecu odvezli kućama.

Prije toga su, naravno, morali provjeriti mogu li uopće učenici doći kućama, tj. imaju li koga doma. Učiteljice su zato morale nazvati roditelje kako bi to provjerili.

– Na sreću, imamo male razrede pa su stigle komunicirati sa svim roditeljima, ističe psihologinja.

Škola je ipak sigurna, nastava je počela

Školu su potom posjetile i županijske službe, koje su ustvrdile da je sigurna, a je li sve u redu došao je osobno provjeriti i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

– Dobili smo informaciju da nema opasnosti za odvijanje nastave pa smo obavijestili učenike druge smjene da slobodno dođu na nastavu. Na nekoliko nam je mjesta samo pala žbuka, nema većih oštećenja, ispričala nam je Tomorad.

Odgovori